Josh Walet

ARC viert 97e verjaardag: voorzitter Irma Ligtvoet vraagt de Gemeente om sportieve inzichten

Vandaag markeert een bijzondere mijlpaal voor voetbalvereniging ARC, aangezien de club haar 97e verjaardag viert. Voorzitter Irma Ligtvoet blikt terug op de afgelopen jaren, waarin ARC zich heeft ontwikkeld tot een belangrijke pijler van de Alphense gemeenschap.

“Als bestuurder ben ik gewend om vooruit te kijken, over de schutting, voorbij de einder”, laat Irma weten. De voorzitter ziet mooie kansen voor de club de komende jaren. “De blijvende populariteit van voetbal, de opkomst van het vrouwenvoetbal, de prachtige accommodatie met acht wedstrijd- en twee trainingsvelden, honderden trouwe vrijwilligers: ARC heeft alles in huis om ook de volgende 25 jaar de leidende voetbalvereniging van het Groene Hart te blijven.”

Gebrek aan visie van Gemeente

Wel bespeurd Irma bij de Gemeente een gebrek aan inzage. De Gemeente laat niet veel positiefs los over de toekomst van Alphense sportverenigingen. “Beseft de Gemeente wat de waarde is van een vereniging zoals ARC?”, vraagt ze zich af.

ARC biedt ruimte aan ruim 2000 leden, scholen en vele vrijwilligers, dragen bij aan bewegende en ‘vitale’ inwoners, houden veteranen en senioren in beweging en bieden aan honderden kinderen dagelijks een veilig, sportief én inclusief onderkomen. “Een betere, gezondere en verbindende’ instelling kan de gemeente zich niet indenken”, aldus Irma.

'Alles wordt duurder'

Het afgelopen jaar voerde de Gemeente een huurprijsstijging van meer dan 14% door naar ARC onder het motto: ‘alles wordt duurder.’ Irma heeft hier haar vragen bij. Fractievoorzitter van Nieuw Elan, André de Jeu, liet laatst in de krant nog het volgende horen: “Clubs krijgen al veel hulp. We moeten ook waken voor oneerlijke concurrentie jegens commerciële aanbieders. Laat elk lid van een sportclub elk jaar één euro meer betalen”. Volgens Ligtvoet onzin. “Alsof we dat al niet hebben moeten doen vanwege de energieprijzen en de noodzakelijke aanpassingen aan onze accommodatie”.

Met een hoopvolle blik op de toekomst roept Ligtvoet de Alphense politiek en bestuurders op om met een andere insteek naar de samenleving, en dus ook sportverenigingen, te kijken.

Reactie van de Gemeente

"Sportverenigingen zijn voor de gemeente belangrijk. Via Alphen Vitaal geven we ondersteuning aan sportverenigingen en verwijzen we inwoners naar sportverenigingen. En we bieden sportaccommodaties, zoals sportparken, binnensportaccommodaties en zwembaden tegen gesubsidieerde tarieven aan. Zonder die subsidie zouden sportverenigingen een huur betalen die doorgaans 4 tot 5 keer hoger is. De gemeentelijke middelen voor sport en bewegen bereiken vooral de sportverenigingen. Voor Gemeente Alphen aan den Rijn een bewuste keuze, omdat sportverenigingen meer zijn dan een plek om te sporten. Het is ook een plek waar lief en leed wordt gedeeld, waar vrijwillig inzetten voor de samenleving hoog in het vaandel staat en waar veel kinderen hun eerste ervaring opdoen met sport en bewegen.

Ook uit een onderzoek van Kenniscentrum Sport en Bewegen blijkt dat de Gemeente Alphen aan den Rijn meer geld besteed aan sport en bewegen dan het landelijk gemiddelde". 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenementen gisteren 16:47

Koningskermis: dit zijn de openingstijden

Koningsdag is in optocht en dat betekent dat de kermis weer wordt opgebouwd! Van dinsdag 23 tot en met zondag 28 april 2024 is er weer een Koningskermis in het Europapark en aan de Evenaar.

Blog Opinie 20 apr. 2024 18:54

MINERVA Doorgeslagen samenleving

Van de week was er een grote AI-bijeenkomst, want Alphen aan den Rijn moet de eerste AI-gemeente worden van heel Nederland. Het doel is om artificial intelligence (AI) een prominente plek te geven in de gemeente. Op zichzelf is het altijd een loffelijk streven om de eerste te worden, maar of dat met AI moet?

Advertorial Voorstelling 20 apr. 2024 16:40

Beleef Japan in Castellum!

Al zin in vakantie? Met de voorstelling Hinotori – De vleugels van de Feniks, brengt YAMATO, bekend als de "Taiko-drumgroep die de wereld rondreist", Japan naar Castellum.

Evenementen 20 apr. 2024 14:07

Dit is er in Alphen aan den Rijn te doen op Koningsdag

Op 27 april viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat er te doen is? Lees snel verder!