Gemeente Alphen aan den Rijn

Archeologen doen mooie vondst op bouwterrein langs de Aarkade

Uit historisch vooronderzoek bleek dat de locatie langs de Aarkade in Alphen, waar binnenkort wordt gestart met de bouw van nieuwe woningen, mogelijk interessant kon zijn voor archeologen. Daarom werd er een archeologisch onderzoek gestart, waaruit is gebleken dat er op deze locatie al in de zeventiende eeuw werd gewoond.

Voor de bouw van de nieuwe woningen langs de Aarkade in het centrum van Alphen, werd eerst de grond van het terrein klaargemaakt voor archeologisch onderzoek. Dit naar aanleiding van het historisch vooronderzoek, waaruit bleek dat er mogelijk interessante historische vondsten zouden kunnen worden gedaan. Begin oktober werd daarom gestart met het archeologisch onderzoek op het terrein.

Archeologische vondsten

Naast kaartonderzoek werd ter plekke ook voorzichtig onderzoek gedaan. Archeologen zijn hierbij tot de ontdekking gekomen dat er al in de zeventiende eeuw op deze plek werd gewoond, zo laat de gemeente weten. Er zijn onder andere baksteenfunderingen aangetroffen van een boerderij met schuur en palen van een hooiberg.

Ook andere zaken die bij het erf horen zijn aangetroffen, zoals een waterput, waarvan de wanden bestonden uit twee houten tonnen. Daarnaast werden er restanten van runderen, varkens en een paard aangetroffen. Op de grens van het erf, ten westen van de hooiberg, is ook een greppel of sloot aangetroffen. Daar vonden de archeologen een grote hoeveelheid aardewerk. Vermoedelijk diende dit als plek om afgedankt serviesgoed te dumpen, aangezien er geen complete stukken zijn gevonden.

plangebied lage zijde_gemeente.jpg

Eerdere vondsten in Alphen

In Alphen worden er vaker archeologische vondsten gedaan. Zo werd er een paar maanden geleden nog een restant van het voormalige Hof van Alfen gevonden bij werkzaamheden aan de Prins Hendrikstraat. Eind 2017 was het ook al een keer raak, toen werden er skeletten gevonden op een bouwplaats in de Raadhuisstraat.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Werken vandaag 16:53

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 12

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Advertorial Vrijwilliger vandaag 15:24

Word jij vrijwilliger bij de dierenambulance? “Het is leuk, leerzaam én zinvol!”

Van gewonde egels en uit het nest gevallen jonge vogels tot aan verdwaalde huiskatten en ernstig verzwakte zwanen – als vrijwilliger bij Dierenambulance Alphen aan den Rijn kom je van alles tegen. Het werk is zeker niet altijd even makkelijk, maar aan positiviteit is nooit gebrek. En dat komt vooral door de waardering en voldoening die alle vrijwilligers ervaren.

Milieu en duurzaamheid vandaag 14:01

Geen grap: vanaf 1 april statiegeld op blikjes

Lege blikjes van bijvoorbeeld bier of cola is een veel voorkomende vorm van zwerfafval. Daarom zal vanaf 1 april statiegeld worden ingevoerd op blikjes. Eerder werd dit al gedaan met kleine plasticflesjes. Waar je je lege blikjes vanaf 1 april kan inleveren lees je hier.

Advertorial Horeca vandaag 09:27

Tot en met april voordelig smullen van de beste Argentijnse spareribs bij El Caballo

Argentijns vlees dat écht uit Argentinië komt, en dan ook nog eens van de beste kwaliteit. Dat krijg je bij Argentijns restaurant El Caballo. Heb jij al trek in spareribs? Dan heeft het restaurant goed nieuws. Vanaf maandag 27 maart tot en met eind april eet je hun Argentijnse spareribs voor een nóg betere prijs.