Archeologen doen onderzoek in grond aan Lage Zijde

Onderzoeks- en adviesbureau IDDS Archeologie voert in april onderzoek uit aan de Lage Zijde. De archeologen gaan proefsleuven graven in het gebied tussen het Aarplein en de Leeuwerikstraat, waar straks nieuwbouwwoningen komen.

In april graven archeologen in het Aarplein in Alphen aan den Rijn. Eerst worden een aantal sleuven gegraven om te kijken of er ook echt archeologisch resten aanwezig zijn. Als dat zo is, dan wordt aanvullend onderzoek uitgevoerd. Het grootste deel van het proefsleuvenonderzoek wordt ten zuiden van de Kromme Aar, direct langs het water en op een gedeelte van de parkeerplaats gedaan.

Veel vondsten verwacht
De archeologen verwachten langs de Kromme Aar veel resten zoals funderingen van huizen, vloeren en gebruiksvoorwerpen van aardewerk en metaal uit de Middeleeuwen en Nieuwe Tijd te vinden. Bovendien blijkt uit historische kaarten dat er tussen de Lijsterlaan en het Aarplein resten van een oude boerderij onder de grond zou liggen. Ter hoogte van de parkeerplaats liggen er onder de grond waarschijnlijk nog oudere resten uit de Bronstijd en IJzertijd. 

Op woensdag 19 april staat er op het Aarplein een marktkraam van de archeologen. De archeologen laten daar tussen 13.00 en 15.00 uur zien wat ze tot dan toe hebben gevonden.

Foto: Opgravingen op het Thorbeckeplein door IDDS Archeologie


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Thuiszorg vandaag 16:26

Je kunt het Mantelzorgcompliment weer aanvragen!

Mantelzorg is zorgen voor een naaste, vaak uit liefde voor een partner, kind, familielid, vriend of buur. Deze zorg lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet. Zonder deze onbetaalde hulp zou het leven voor veel mensen er heel anders uitzien. Daarom willen de gemeenten Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem alle mantelzorgers die langdurig en intensief voor hun dierbare zorgen, met het Mantelzorgcompliment bedanken voor hun enorme inzet.

Sport vandaag 14:50

Tempo C1 uit Alphen aan den Rijn wint NK Korfbal

De C1 van Korfbalvereniging Tempo uit Alphen aan den Rijn heeft de afgelopen weken op het veld een ongeëvenaarde reeks neergezet door alle wedstrijden te winnen. Afgelopen zaterdag stonden ze op het Nederlands Kampioenschap en wisten ze de felbegeerde titel mee naar huis te nemen.

Dieren vandaag 13:53

Dierenambulance redt hanen uit benarde situatie in Aarkanaal

Vorige week dinsdag deden zich bijzonder trieste omstandigheden voor langs het Aarkanaal achter ARC, waar twee jonge hanen in een schrijnende situatie werden aangetroffen. De dierenambulance deelde op Facebook het volgende: "Vaak denken we dat we alles wel gezien hebben, totdat het tegendeel weer bewezen wordt."

Evenement vandaag 11:28

Bereid je voor op de Alphense Bruggenrun

Op donderdag 20 juni vindt de 14e editie van de Alphense Bruggenrun plaats. Deze unieke hardlooptocht voert dwars door het oude centrum van Alphen aan den Rijn, met twee afstanden om uit te kiezen en talloze bruggen om te trotseren: de 10 km (33 bruggen) en de 5 km (21 bruggen). De 5 km route is ook uitstekend geschikt om op eigen tempo te wandelen. Het thema van dit jaar is "Oranje Boven", dus deelnemers worden aangemoedigd om in het oranje te verschijnen!

Sport vandaag 10:32

De eerste halve week van de Sportontmoeting zit erop

Woensdag 12 juni begon de Sportontmoeting van dit jaar met dertien deelnemende Alphense sportverenigingen, twee meer dan in 2023. De commissie Sportontmoeting hoopt dat er volgend jaar nog meer verenigingen zullen deelnemen.