Josh Walet

Archeologisch onderzoek naar Limesweg in Rode Dorp

Vanwege het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn komt het regelmatig voor dat op sommige locaties archeologisch onderzoek wordt gedaan. Volgende week wordt gestart met archeologisch onderzoek naar de Limesweg in het Rode Dorp.

De Limesweg tussen de castella Fletione (Vechten) en Lugdunum (Katwijk) loopt over de zuidelijke oeverwal van de Oude Rijn van het hoger gelegen binnenland naar de kuststrook. Tussen Laurium (Woerden) en Albaniana (Alphen aan den Rijn) loopt het tracé over een smalle corridor tussen de uitgestrekte veengebieden ten noorden en ten zuiden van de rivier. Er is een redelijk compleet beeld van hoe de weg gelopen heeft door de vele vondsten.

Sporen van greppels

Zeer waarschijnlijk liep deze Limesweg ook door het Rode Dorp. Om dit nader te onderzoeken is gestart met archeologisch onderzoek in het Rode Dorp, waar de sloop van de tweede fase inmiddels is afgerond. De vraag is wel wat tijdens het archeologisch onderzoek nog ontdekt kan worden. “De afgelopen eeuwen is veel gegraven in de bodem en zijn woningen gebouwd. Hierdoor is de bodem op veel plekken verstoord en dit zorgt ervoor dat het lastig is om archeologische vondsten te doen.”

Recent zijn wel sporen in de bodem gevonden van twee evenwijdig lopende greppels. “Het is mogelijk dat dit greppels zijn die aan weerszijden langs de Limesweg gelopen hebben. Het archeologisch onderzoek wordt voortgezet in het verlengde van de gevonden greppels, in de Hugo de Grootstraat. Dit onderzoek gebeurt gelijktijdig met de werkzaamheden die Heijmans ten westen van de Hugo de Grootstraat uitvoert aan de parkeerkoffer”, laat de omgevingsmanager weten.

Op de foto: sloop- en nieuwbouw in het Rode Dorp


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:02

Niet zingen onder de douche, maar voor het goede doel

Vind jij zingen heerlijk en wil je wat goeds doen voor het goede doel? Dan ben je hier helemaal op het goede adres. Lions Rhijnhart organiseert op donderdag 20 oktober een Sing along voor het goede doel.

Advertorial Overige vandaag 14:11

Onderzoek naar truffels met Psilocybine

Het UMC Groningen doet onderzoek naar de effecten van psychedelica op depressieve klachten. In deze nieuwe studie wordt onderzocht wat de juiste dosering is voor mensen met een depressie en welke effecten het heeft. De studie vindt plaats op verschillende locaties in Europa, waaronder het UMC Groningen (Universitair Centrum Psychiatrie), het UMC Utrecht en het LUMC.

Overige vandaag 12:37

Minister-president Rutte en minister Weerwind op bezoek in de PI Alphen

Op woensdag 5 oktober bezochten minister-president Rutte en minister Weerwind de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn. De minister-president ging die dag op bezoek bij verschillende organisaties om van de medewerkers te horen over hun werk en wat zij nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen.

Evenementen vandaag 11:43

Statiegeld op alle drinkbekers bij Alphense Oktoberfeesten

Liefhebbers van de Alphense Oktoberfeesten, zet je schrap. Op zaterdag 8 oktober is het weer zover. Als vanouds kun je samen met vrienden en familie ongegeneerd losgaan tijdens de Alphense Oktoberfeesten. Wel zal er iets veranderen dit jaar.