Museumpark Archeon
Advertorial Overige

Archeon Culinair met Pierre Wind in Museumpark Archeon

Op zaterdag 23 en zondag 24 september is het proeven, smullen, vingers aflikken, drinken, ruiken en keuren van hapjes uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Alles met de inspirerende aanwezigheid en expertise van de befaamde Pierre Wind. Maak samen met Pierre Wind een culinaire tijdreis! Proef en leer over de geschiedenis van het eten.  

Pierre Wind is beide dagen in de weer met vele culinaire hoogstandjes uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Daarnaast zijn er kookdemonstraties en kun je natuurlijk ook zelf diverse bijzondere hapjes proeven met de proeverijkaart. Ook dit jaar hebben we het Oer-recepten verzamelboek, door het park zijn overal heerlijke recepten te verzamelen die men thuis nog eens zelf kan bereiden.

Welkom en culinaire tijdreis

Alle bezoekers worden verwelkomd door Pierre Wind, en bak je samen met hem een historische pizza. Het vervolg van de reis start in het mesolithicum. De jagers van toen waren vooral bezig met bezig met jagen en verzamelen. Men at vis, klein wild, noten en wortels van struiken of vruchten. In Archeon zijn de jager-verzamelaars bezig met de vangst van de dag en dat mag geproefd worden.

Zo kunnen de bezoekers genieten van vis en mosselen. Reis je verder door de prehistorie dan kun je zelf je broodje bakken, leren hoe een gans geplukt werd en kan je prehistorisch bier proeven!

Romeinse culinaire hoogstandjes

In de Romeinse tijd werden op straat hapjes bereid, voor de drukke Romein onderweg. Proef de heerlijke culinaire hoogstandjes die de Romeinen naar ons land brachten, of maak een praatje met de wijnhandelaar die zijn waar aanprijst. Ga eens aanliggen in het Triclinium. Proef hetzelfde eten en drinken dat tweeduizend jaar geleden door senatoren werd genuttigd. Heerlijk genieten van Libum (Romeinse brood) met een Romeinse dip zoals moretum of hypotrima. Leer hoe de Romeinse soldaten al een hamburger maakten en geniet van de Posca (soldatendrank). Luister vervolgens bij de tempel naar het verhaal van Proserpina en proef een stukje van haar bruidstaart. Tijdens het spectaculaire gladiatorengevecht maak je kans op de gouden bal die je kunt inleveren voor de ingrediënten en een heerlijk recept van Pierre Wind!

Smullen in de middeleeuwen

In de middeleeuwen is de dagelijkse kost een ayunnesoppe (uienragout met bier) aangevuld met vers brood van de bakker. Loop langs het klooster om eigen gebrouwen bier of mosterd te proeven van de broeders. Of ga langs de visser en leer hoe ze vis rookten in een ton. Proef de clonnenonne (gefrituurde-gevulde eieren) of valse vis (taart in de vorm van een vis). Ook kun je leren hoe je middeleeuwse vegan kaas kunt maken. Als afsluiter van de dag kun je leren over de geschiedenis van de wentelteef en kies je uiteraard zelf welke versie je samen met Pierre Wind wilt bakken om te proeven!


Meer nieuws

Muziek vandaag 10:35

Oud Alphenaar Reinier Zonneveld wint Edison voor Beste Dance Album

De oud-Alphense techno-dj Reinier Zonneveld heeft een Edison Award gewonnen voor Beste Dance Album. De bekendmaking vond plaats in het AFAS Theater in Leusden, waar Zonneveld de voorkeur kreeg boven de gerenommeerde viervoudig Edison-winnaar Tiësto.

Advertorial Evenement vandaag 09:29

Inspiratiemiddag jongeren sterker door creativiteit

Op 19 maart organiseren Parkvilla en Khabbaz een middag vol inspiratie voor zorg- en/of welzijnsprofessionals met als thema: hoe kun je met creativiteit jongeren helpen steviger in hun schoenen te staan.

Milieu en duurzaamheid gisteren 16:41

Gemeente Alphen aan den Rijn stelt hybride lichtmasten op proef

In een stap naar duurzaamheid en energie-efficiëntie heeft de Gemeente Alphen aan den Rijn aangekondigd dat ze een proef zullen starten met hybride lichtmasten op meerdere locaties binnen de stad. De gebieden aan de Hoorn, de Genielaan en het gemeenteterrein van Langeroode aan de Genielaan zullen fungeren als proefterreinen voor deze technologische vooruitgang.

Advertorial Actie gisteren 15:26

Sim Only actie in maart bij The GSM Store!

Vanaf 29 februari 2024 krijgen nieuwe klanten die een 2-jarig Sim Only abonnement afsluiten 3 maanden 50% korting op hun abonnement. Ook betaald u geen aansluitkosten t.w.v. €15,-. Deze promotie loopt tot en met 2 april 2024. 

Overige gisteren 14:18

Deadline aanmelding stadsdichtersverkiezing verlengd

Op zondag 17 maart vindt in het Oude Raadhuis de stadsdichtersverkiezing plaats. Tijdens de verkiezing wordt bepaald wie voor de komende twee jaar de stadsdichter wordt van Alphen aan den Rijn.

Sport gisteren 13:09

13-jarige Serena pakt winst in Thailand na intensieve trainingsperiode

Alphense Serena heeft recentelijk de overwinning behaald tijdens haar trainingskamp in Thailand. Afgelopen januari begon Serena haar reis met een exclusieve 1-op-1 training met de wereldkampioen van One Championship, Superbon. Vervolgens zette ze haar trainingsinspanningen voort bij Tiger Muay Thai in Phuket, waar haar eigen trainer Phet haar met open armen ontving.