Alphens EV

Archeon gaat verder met ontwikkelen Scheepvaartmuseum

Wethouder Kees van Velzen meldt in een brief aan de gemeenteraad dat gemeente Alphen aan den Rijn niet langer op zal treden als trekker van het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum. Deze rol gaat, net als voorheen, naar Archeon Novum.

De internationaal unieke Schepen van Zwammerdam moeten na afloop van de restauratiewerkzaamheden een definitief onderkomen krijgen. Restauratiewerf Zwammerdam in en bij het Badhuis in Museumpark Archeon is hiervoor te klein. De schepen kunnen hier niet allemaal worden ondergebracht en ook voor een permanente expositie over scheepvaart langs de Romeinse grens is geen plaats. Daarom moeten de schepen, eigendom van de Rijksoverheid, in een Nationaal Romeins Scheepvaart Museum komen in een eigen gebouw. Het plan is om dit op de huidige parkeerplaats van het museumpark te doen en de parkeerplaats 'op te schuiven'.

Omdat er nogal wat haken en ogen aan de komst van zo’n museum zitten en het een zaak van hele lange adem is, heeft de gemeente Archeon eind 2019 een helpende hand toegestoken en geholpen met het voorlopig ontwerp voor het museum. Nu dit klaar is, moeten volgende stappen worden gezet.

Een hiervan was het op een lijn krijgen van het besturen via een non-profit stichting (SMA) en het exploiteren van een museum zoals Archeon Novum voor ogen staat. Naar blijkt, gaat dat niet lukken op de manier die de gemeente heeft bedacht. Dat staat in een collegebrief aan de gemeenteraad. Wethouder Kees van Velzen zal hierover een mededeling doen aan het begin van de raadscommissievergadering op donderdag 8 april.

Verder met groots project

Archeon Novum, overkoepelend orgaan van onder meer het museumpark, is van plan om het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum op dezelfde manier van de grond te trekken als zij het museumpark 25 jaar geleden ook vanuit het niets heeft opgebouwd. Directeur Monique Veldman is hier duidelijk over: "Natuurlijk gaan we verder met het ontwikkelen van het museum. We blijven ook in overleg met de gemeente Alphen aan den Rijn. Het is een groots project en we hadden verder op weg willen zijn met de ontwikkeling. Zoals bij alle grote projecten is er weleens iets dat niet lukt zoals je dat gedacht had. Maar: we hebben een plan B en daar zijn we druk mee bezig."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport gisteren 15:57

Voor de zomer meer duidelijkheid over nieuwe locatie TV Nieuwe Sloot

Eerder deze maand kreeg Tennisvereniging Nieuwe Sloot slecht nieuws: het racketcentrum kon niet vernieuwd worden. Sinds vorige week kan de vereniging weer wat optimistischer naar de toekomst kijken. Voor de zomer komt namelijk meer duidelijkheid over een nieuwe locatie.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 13:45

Afronding Klimaatbos uitgesteld vanwege regenval

De afgelopen maanden is langs de N11 hard gewerkt aan het Alphense Klimaatbos. Hoewel de werkzaamheden op 28 maart afgerond hadden moeten zijn, is het Klimaatbos nog niet af. Dit vanwege weeromstandigheden.

Overige gisteren 11:32

Zuid-Holland overweegt centrumlinkse coalitie

Met Fred Teeven als verkenner en de grote winnaar van de verkiezingen, BoerBurgerBeweging, worden de verschillende mogelijke coalities voor een nieuw college in Zuid-Holland onderzocht. Woensdag maakte de verkenner bekend welke partijen als eerst met elkaar om de tafel gaan.