Museumpark Archeon

Archeon opent de poorten voor ‘Vier de Winter’

Deze winter kun je in Museumpark Archeon genieten van de Oer-Hollandse winter. Lekker genieten van de winterse sfeer in de prehistorie, bij de Romeinen en in het middeleeuwse stadje Gravendam.

Op 11, 12, 18 en 19 december en 25 december 2021 t/m 9 januari 2022 van 11:00 - 17:00 uur (gesloten op 31 december en 1 januari) is het tijd voor Vier de Winter in Archeon!

Alle 43 gebouwen, boerderijen en hutten in Archeon worden bewoond door de bewoners en zijn geheel voor de winters ingericht. Het haardvuur knappert en het is er heerlijk warm. De bronsgieter is druk in de weer met het gieten van bronzen voorwerpen. Bij de eerste boeren, de hunebedbouwers en de jagers is men volop bezig met vuursteen bewerken en vuurmaken en geniet je van de verhalen van weleer.

Bij de Romeinen beleef je de winterse sferen van weleer. Ontdek het verwarmde badhuis en doe mee aan het Romeinse exerceren. Maak ook een Romeinse fibula. Op de Romeinse Restauratiewerf zijn de Zwammerdamschepen te bewonderen en hier is een tentoonstelling over de opgravingen en de restauratie van de Zwammerdamschepen.

In de middeleeuwen is het een drukte van belang. Het is er winter en er is veel werk in huis. De smid, de bakker en de wever laten hun ambacht graag zien. Er worden kaarsjes gemaakt en je kunt een vilten armbandje maken. Op de markt leert de zwaardvechter je verschillende technieken met het zwaard en natuurlijk mag het boogschieten niet ontbreken.

Geniet van de heerlijke kerstsfeer en ontdek de bijzondere ambachten. Het park is feestelijk verlicht en op verschillende plaatsen zijn warme vuurplaatsen gemaakt. 

Schaatsen op de ijsbaan

Dit jaar ligt de ijsbaan weer in Archeon, bezoekers kunnen de spiegelgladde ijsbaan bij Archeon ook dit jaar weer betreden. Breng gratis een bezoek aan de schaatsbaan van maar liefst 425 m2! Entreetickets voor het park zijn inclusief entree voor de ijsbaan. Natuurlijk mag de warme chocomel of koffie/thee na afloop van de ijskoude tocht niet ontbreken. 

De ijsbaan van Museumpark Archeon is aangesloten bij IJSTIJD! Dit is een landelijk initiatief van de KNSB en partners. Het is een initiatief om kinderen kennis te laten maken met schaatsen. Kom snel naar de ijsbaan met je gezin, klasgenoten, vriendjes en vriendinnetjes. Schaatsen is namelijk leuk, leerzaam en gezond. Houd je aan de landelijke en plaatselijke coronamaatregelen, dan houdt Archeon het ook veilig. 

Gratis entree met de Museumkaart. Reserveer hier je bezoek. Programma onder voorbehoud.

IJsbaan Archeon-GENERAL.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.