Ingezonden

Auris de Taaltuin en Rehobothschool krijgen cheque voor groenblauw schoolplein

Auris de Taaltuin en de Rehobothschool in Alphen aan den Rijn hebben vrijdag uit handen van wethouder Gert-Jan Schotanus een cheque van € 5.000 gekregen. Het geld is bestemd voor het realiseren van een groenblauw schoolplein.

 

In totaal hebben vier scholen in de kern Alphen aan den Rijn een cheque ontvangen: Rehobothschool, Ridderspoor, de Stromen en Auris de Taaltuin. "Met dit geld kunnen de scholen de aanleg van het groenblauwe schoolplein bekostigen, maar het geld kan ook voor ontwerpkosten of onderhoud worden ingezet. Ook hopen we hiermee andere scholen te enthousiasmeren om mee te doen en een subsidie aan te vragen."

Het uiteindelijke doel van de gemeente: zoveel mogelijk groenblauwe schoolpleinen realiseren. "We willen dat schoolpleinen veranderen in een natuurlijke speelomgeving met water, bomen en (eetbare) planten. Door de groenblauwe pleinen raken kinderen spelenderwijs vertrouwd met de natuur. Daarnaast leveren de pleinen een bijdrage aan klimaatadaptatie door regenwater op te vangen en verkoeling te geven bij extreme hitte. Klimaat en natuur en het vergroenen van de schoolpleinen zijn voor de kinderraad ook belangrijke thema’s om aan te werken."

Natuur en taal betrekken bij buitenspelen

Auris De Taaltuin (voorheen De Weerklank) biedt speciaal onderwijs aan leerlingen van 4-12 jaar met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Het schoolgebouw werd in oktober heropend na een ingrijpende verbouwing. "In het vernieuwde gebouw is op diverse manieren rekening gehouden met de TOS van de leerlingen. Zo dempt vloerbedekking in de ruimtes het geluid en is er een betere akoestiek. Daardoor worden de leerlingen minder afgeleid door hinderlijk extra geluid", vertelt schoolleider Gemma Beij.

De Taaltuin wil ook graag het schoolplein aanpassen voor hun leerlingen. De school deed eerder een aanvraag bij de gemeente Alphen aan de Rijn voor groenblauwe schoolpleinen. "Door de natuur en taal te betrekken bij het buitenspelen, worden de leerlingen gestimuleerd en geprikkeld. Dit sluit goed aan bij het International Primary Curriculum (IPC) dat op de Taaltuin aangeboden wordt. Op deze manier wordt er zowel binnen als buiten betekenisvol geleerd." De school kan nu aan de slag met de plannen voor het plein. 

Nieuw kleuterplein

Op de Rehobothschool in Alphen aan den Rijn wordt een nieuw kleuterplein gerealiseerd. Het plein biedt tal van speelmogelijkheden met nieuwe speeltoestellen en er is een natuurbelevingszone gerealiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn stimuleert vergroening van de pleinen en daarom heeft wethouder Gert-Jan Schotanus vrijdag ook aan deze basisschool een cheque ter waarde van € 5.000 overhandigd aan de school, welke ten goede komt aan de ‘vergroening’ en ‘verblauwing’ van het schoolplein. Onder het plein zijn infiltratiekratten aangebracht om regenwater op te vangen. Daarnaast worden er nog bijenhotels, een wilgentipi, diverse struiken en fruitbomen geplaatst en worden de moestuinbakken gevuld.

rehobothschool groenblauw schoolplein cheque.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 15:20

Nieuw: SlowRun voor de wijk Kerk en Zanen

Wil jij hardlopen zonder prestatiedruk? Dan is SlowRun iets voor jou! Vanaf 1 september start er een nieuwe SlowRun-groep speciaal voor de wijk Kerk en Zanen. Elke week lopen we in een rustig tempo, zonder oordeel van jezelf of van anderen.

Werken gisteren 14:01

Vacatureoverzicht week 25: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Maatschappelijk gisteren 11:59

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn

VVN Alphen aan den Rijn organiseert in samenwerking met de gemeente, Welzorg, Vegro en Ergozorg een gratis scootmobielcursus op dinsdag 2 juli 2024. Deze cursus biedt zowel een ochtend- als een middagsessie.

Advertorial Film gisteren 09:44

Een nieuwe Première Night bij Castellum!

Op woensdag 10 juli komt er een nieuwe Première Night naar Castellum, namelijk Fly Me to the Moon! Bij binnenkomst wordt je meteen verwend met een glaasje bubbels, waarna je als allereerste de gloednieuwe film kan bekijken!

Advertorial Evenement 21 jun. 2024 16:34

Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren!

Ben jij klaar voor een avond vol hersenkrakers en gezelligheid? Ga dan dé uitdaging aan met je team? Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren en test jouw kennis en vaardigheden terwijl je geniet van de gezellige sfeer in het restaurant.

Werkzaamheden Raadhuisstraat 21 jun. 2024 15:12

Werkzaamheden en bereikbaarheid Raadhuisstraat

Deze week zijn de werkzaamheden aan de aanleg van de riolering en het straatwerk in de Raadhuisstraat verdergegaan. Het nieuwe straatwerk is inmiddels volledig vernieuwd van gevel tot gevel tot aan Dirty Harry Tattoos. Lees hieronder een overzicht van de werkzaamheden die volgende week (week 26) zullen plaatsvinden: