Rijnland.net

Baggerwerkzaamheden in Alphen aan den Rijn

In mei begon het hoogheemraadschap van Rijnland met het meten van de diepte van sloten en beken in Alphen aan den Rijn. Dit ter voorbereiding op mogelijke baggerwerkzaamheden die ongeveer vier weken zouden duren.

Elk jaar meet Rijnland 270 km aan sloten, beken en grachten. Zij werken hiervoor samen met het ingenieursbureau Land. Tijdens de metingen wordt vastgesteld hoe diep het water en de sliblaag zijn. Na de metingen wordt geanalyseerd of deze watergangen gebaggerd moeten worden.

Bagger is een verzamelnaam voor afgevallen bladeren van bomen en slib. Per jaar groeit er gemiddeld een paar centimeter aan bagger bij. Waterkanalen worden regelmatig gebaggerd om te voorkomen dat deze langzaam dicht gaan en om de doorstroming en waterkwaliteit te verbeteren. Daarnaast voorkomt het baggeren wateroverlast, stank en dode planten en dieren.

Werkzaamheden op vele plekken in Alphen

Omdat het om veel verschillende watergangen gaat kan Rijnland niet precies aangeven wat, waar en wanneer het gebeurt. “Op sommige plaatsen wordt al gebaggerd, terwijl op andere plaatsen eerst nog metingen worden gedaan. Of we zijn in de fase dat we zoeken naar een aannemer die het werk kan doen. Dat verschilt per regio en per watergang.” vertelt Marlies Goldenberg, woordvoeder van Rijnland. Op de website kan je zien waar en welke werkzaamheden worden uitgevoerd.

Tekst loopt door onder afbeelding.

_1.png

De werkzaamheden in Alphen aan den Rijn

Werkzaamheden in drie fases

Het baggeren wordt doorlopen in drie fases. Ten eerste wordt er onderzoek gedaan naar de diepte van een watergang. Dit noemen ze ‘inpeilen’. Als de watergang niet diep genoeg is, wordt deze in de uitvoeringsperiode gebaggerd. Daarna wordt in de uitvoeringsperiode gekeken naar de kwaliteit van de waterbodem. Tenslotte wordt de bagger verwijderd door een aannemer en worden de werkzaamheden afgerond.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Gemeente vandaag 17:30

Gespannen sfeer bij bijeenkomst tijdelijke huisvesting Steekterweg

Woensdagavond vond een informatiebijeenkomst over tijdelijke opvang voor Oekraïners aan de Steekterweg plaats. Dit omdat er onder bewoners onrust heerst over de locatie en de aantallen die opgevangen zullen worden. Het werd een verhitte avond.

Evenementen vandaag 16:23

Kaartverkoop Zomerspektakel gesloten: vrijdagavond volledig uitverkocht

Nog heel even en dan is het weer zover: het Zomerspektakel aan het Meer. Met elk jaar zo’n 70.000 bezoekers in één weekend belooft het ook dit jaar een knallende editie te worden. Dat Alphenaren er zin in hebben blijkt uit de kaartverkoop; de tickets voor de vrijdagavond zijn volledig uitverkocht.

Advertorial Sport vandaag 14:03

Padellen met jouw sportvereniging bij Sunset Padel

Het sportseizoen zit er voor veel sportclubs (bijna) op. Stilzitten doe je natuurlijk niet, dus probeer eens een andere toffe sport en blijf lekker fit. Kom padellen bij Sunset Padel met je teamgenoten! Sportverenigingen kunnen nu tot 1 juli gebruik maken van een speciale actie. 

Calamiteiten vandaag 12:52

Ambulancedienst waarschuwt voor valse meldingen: “Besef welke gevolgen het heeft”

Afgelopen weekend kreeg de ambulancedienst een melding van een vermeende reanimatie. Eenmaal aangekomen bij de desbetreffende woning bleek het om een valse melding te gaan. De ambulancedienst neemt je mee in hun belevenis van die dag. “Besef jij welke gevolgen het heeft als je denkt een grapje met iemand uit te halen?”

Evenementen vandaag 11:41

Alles wat je moet weten voordat je naar het Zomerspektakel aan het Meer gaat

Het Zomerspektakel aan het Meer staat voor de deur. De laatste 100 kaarten zijn gisteren in de verkoop gegaan en de organisatie verwacht vandaag uit te kopen. Om ervoor te zorgen dat jij goed voorbereid naar het festival kunt gaan, hebben we alle essentiële informatie voor je op een rijtje gezet.