Rijnland.net

Baggerwerkzaamheden in Alphen aan den Rijn

In mei begon het hoogheemraadschap van Rijnland met het meten van de diepte van sloten en beken in Alphen aan den Rijn. Dit ter voorbereiding op mogelijke baggerwerkzaamheden die ongeveer vier weken zouden duren.

Elk jaar meet Rijnland 270 km aan sloten, beken en grachten. Zij werken hiervoor samen met het ingenieursbureau Land. Tijdens de metingen wordt vastgesteld hoe diep het water en de sliblaag zijn. Na de metingen wordt geanalyseerd of deze watergangen gebaggerd moeten worden.

Bagger is een verzamelnaam voor afgevallen bladeren van bomen en slib. Per jaar groeit er gemiddeld een paar centimeter aan bagger bij. Waterkanalen worden regelmatig gebaggerd om te voorkomen dat deze langzaam dicht gaan en om de doorstroming en waterkwaliteit te verbeteren. Daarnaast voorkomt het baggeren wateroverlast, stank en dode planten en dieren.

Werkzaamheden op vele plekken in Alphen

Omdat het om veel verschillende watergangen gaat kan Rijnland niet precies aangeven wat, waar en wanneer het gebeurt. “Op sommige plaatsen wordt al gebaggerd, terwijl op andere plaatsen eerst nog metingen worden gedaan. Of we zijn in de fase dat we zoeken naar een aannemer die het werk kan doen. Dat verschilt per regio en per watergang.” vertelt Marlies Goldenberg, woordvoeder van Rijnland. Op de website kan je zien waar en welke werkzaamheden worden uitgevoerd.

Tekst loopt door onder afbeelding.

_1.png

De werkzaamheden in Alphen aan den Rijn

Werkzaamheden in drie fases

Het baggeren wordt doorlopen in drie fases. Ten eerste wordt er onderzoek gedaan naar de diepte van een watergang. Dit noemen ze ‘inpeilen’. Als de watergang niet diep genoeg is, wordt deze in de uitvoeringsperiode gebaggerd. Daarna wordt in de uitvoeringsperiode gekeken naar de kwaliteit van de waterbodem. Tenslotte wordt de bagger verwijderd door een aannemer en worden de werkzaamheden afgerond.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 17:11

Feestelijke start bouw Watersportcentrum in Rijnhaven

Vandaag vond in de Rijnhaven een feestelijke bijeenkomst plaats ter viering van de start van de bouw van het toekomstbestendige watersportcentrum van Nova Watersport. Tijdens het evenement deelden eigenaren Floris en Rutger samen met Wethouder Gerard van As hun visie op de toekomst van het gebied en de rol van het nieuwe gebouw.

Evenement vandaag 16:59

Laatste kans! Beleef het EK Voetbal in Park Rijnstroom

Oranjefans, pak je kans! Morgen, op 21 juni, transformeert Park Rijnstroom in dé plek waar je moet zijn voor een onvergetelijke avond vol oranjegekte, live muziek en natuurlijk de spannende wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk, live te volgen op een reusachtig scherm.

Sport vandaag 15:37

Maxime Takken wint zilver op NK Tijdrijden

De 14-jarige Maxime Takken uit Alphen heeft gisteren een knappe prestatie geleverd door de zilveren medaille te winnen op het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden in Steenbergen. Over een winderig parcours van 18,9 kilometer wist Maxime in de categorie Nieuweling-meisjes (U17) een gemiddelde snelheid van ruim 38 km/u te behalen, wat haar een tweede plaats opleverde.

Calamiteiten vandaag 15:05

Zwaarbewapende politie-eenheid rijdt verdachte klem op N207

Donderdag is de auto van een verdachte klemgereden door een gespecialiseerde, zwaarbewapende eenheid van de politie. De N207, de provinciale weg tussen Alphen aan den Rijn en Boskoop, werd speciaal voor de arrestatie in beide richtingen afgesloten.

Politiek vandaag 14:28

Bezwaren tegen komst AZC aan Genielaan Alphen aan den Rijn

De voorgenomen vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC) aan de Genielaan in Alphen aan den Rijn stuit op bezwaren van omwonenden. Op woensdag 19 juni vond een belangrijke hoorzitting plaats, voorafgaand aan de aankomende beslissing over de omgevingsvergunning.

Evenement vandaag 13:02

Romeinse Dag in Alphen aan den Rijn volledig uitverkocht

De Romeinse Dag op vrijdag 28 juni in het Alphense stadshart is volledig uitverkocht. Op deze dag wordt Alphen-Stad omgetoverd tot een levendig Romeins dorp voor alle leeftijden, met een gevarieerd programma dat onder andere een speurtocht en Romeinse vaartochten omvat. Helaas zijn alle beschikbare tijdsloten voor de Romeinse vaartochten volgeboekt.