Josh Walet

Bang voor corona?

Zit jij op de basisschool en maak jij je zorgen over corona? Dan ben je echt niet de enige. Uit een onderzoek dat het NOS Jeugdjournaal heeft laten uitvoeren, blijkt dat best veel kinderen bang zijn om hun ouders, opa of oma, juf of meester te besmetten. En ook dat zij zich meer vervelen en vaker bang of verdrietig zijn. Kinderburgemeester Elmehdi Sassa vertelt of hij zich hierin herkent.

Raar gevoel

“Ja, op school hoor ik dat ook veel kinderen zeggen dat ze bang zijn om bij familie op bezoek te gaan. Het is best een raar gevoel: ineens weet je dat je zomaar iets kunt krijgen en doorgeven, terwijl je daar nooit eerder bij hebt stilgestaan. Dat maakt je soms voorzichtiger, en soms vergeet je het weer.

Op zaterdag word ik bijvoorbeeld nog steeds vrolijker wakker, met veel zin om een voetbalwedstrijd te spelen. Ineens denk ik dan: oh ja, corona, dus het kan niet. We spelen wel toernooitjes tegen teams van onze eigen club, maar verder moeten we gewoon wachten totdat er een vaccin is. Ik ben benieuwd hoe lang dat duurt, of we ons leven dan weer gewoon kunnen oppakken.”

Niet al te bang

“Maar goed, corona is er nog steeds”, gaat Elmehdi verder, “dus iedereen moet zich aan de regels houden. Aan de andere kant lees je in de krant dat kinderen niet zo’n groot gevaar vormen voor anderen. Laten we dus niet al te bang zijn, maar ook niet te flexibel. Eerlijk gezegd ben ik wel blij dat wij geen mondkapje hoeven te dragen, zoals op de middelbare school. Dat lijkt me best vervelend, zo de hele dag, maar als het kan helpen, zou ik het natuurlijk toch doen. Zolang we maar naar school kunnen.”

Omgaan met verschillen

Burgemeester Liesbeth Spies vindt het ook heel belangrijk dat de scholen open zijn en hoopt dat dat zo kan blijven: “Kinderen moeten de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Dat doe je niet alleen in de klas, maar ook in het contact met leeftijdsgenoten. Door met elkaar te praten en te spelen, leer je beter omgaan met verschillen. Het scheelt ook dat je merkt dat je niet alleen bent als je je zorgen maakt. Dit is voor iedereen een bijzondere en moeilijke tijd, dus let een beetje op elkaar en probeer te helpen waar je kan.”

Wat zegt het onderzoek?

Van de ondervraagde kinderen tussen 9 en 12 jaar:

- zegt 82% dat zij zich zorgen maken over corona
- is 33% vaker bang
- is 25% vaker verdrietig
- voelt 89% zich veilig op school
- vindt meer dan de helft de huidige maatregelen goed, 21% vindt ze te streng, 28% vindt ze niet streng genoeg

Op de foto: burgemeester Liesbeth Spies en kinderburgemeester Elmehdi in 2019, toen Elmehdi werd gekozen als eerste kinderburgemeester van de gemeente Alphen aan den Rijn


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige gisteren 16:19

Muurschildering bij nieuwe doorgang parkeergarage Aarhof is af

De kunstenaars van Atelier Verfstreken, wat onderdeel uitmaakt van Ipse de Bruggen, hebben de afgelopen weken hard gewerkt om het winkelcentrum De Aarhof op te fleuren. En met resultaat, want de toegang van de nieuwe parkeergarage is voorzien van een kleurrijke muurschildering.

Overige gisteren 15:08

Zaterdagmarkt op Tweede Kerstdag wordt verplaatst naar 24 december

Alphenaren opgelet! Doordat Tweede Kerstdag op een zaterdag valt, is besloten om de zaterdagmarkt van 26 december te verplaatsen naar donderdag 24 december. Zo heb je voor de kerstdagen ook nog extra gelegenheid om jouw benodigdheden op de markt te halen.

Coronavirus in Alphen gisteren 12:43

Studentenwelzijn en werkdruk bij docenten grootste zorgen in mbo en hoger onderwijs

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) wordt hard geraakt door de maatregelen die zijn getroffen om het coronavirus terug te dringen. ‘’Dit is vooral zichtbaar bij het welzijn van studenten, de werkdruk van medewerkers, de beschikbaarheid van stages, leerbanen en praktijklessen’’, zo stelt de Rijksoverheid. Dit is ook het geval bij mboRijnland in Alphen.