Basisscholen en kinderopvang pleiten voor één lijn

De Alphense basisscholen en de kinderopvangorganisatie Junis pleiten voor het concept Op Eén Lijn. Hiermee kunnen kinderen van 1 tot en met 12 jaar de hele dag op dezelfde manier en door dezelfde mensen worden begeleid. De uitdaging is het schoolgebouw.

De gemeente Alphen aan den Rijn is van plan om een Integraal Huisvestingsplan voor de basisscholen te maken. Hierin staan de uitgangspunten voor het beleid om schoolgebouwen te vernieuwen. De besturen van de Alphense basisscholen en kinderopvangorganisatie Junis grijpen dit moment aan om te pleiten voor een ander soort schoolgebouw. Een dat veel meer recht doet aan al bestaande samenwerking en neergezet wordt als een Integraal Kind Centrum.

De uitdaging zit in de verschillende regelgeving voor schoolgebouwen en locaties voor kinderopvang. Daardoor kan het gebeuren dat bijvoorbeeld een BSO of een peuteropvang op straat staat, omdat de school een lokaal erbij nodig heeft. Dit verbreekt vaak een uitstekende samenwerking.
"De basis van ons bestaan wordt gevormd in onze vroegste jeugd. Dat is het begin van de doorgaande lijn", zegt Marie-Louise van Mourik, directeur van Junis. "Een integraal kindcentrum kan deze lijn van 0 tot 12 jaar oppakken." Met een filmpje liet zij zien dat Nederland wat dat betreft ver achter loopt op omringende landen.

Belangrijk is ook de gedachte dat kinderen gebaat zijn met vaste gezichten om zich heen. Dat kan, zo stelt Jeannette de Heij van het bestuur van De Morgenwijzer. "Er ontbreekt een goede mbo-opleiding niveau 4 waarbij onderwijsassistenten en pedagogische medewerkers één opleiding volgen. Daardoor kunnen afgestudeerden bij één school een fulltime baan vinden." Het zijn dan dezelfde gezichten die in de klas en buiten schooltijden met de kinderen activiteiten ondernemen. Ook is een fulltime baan aantrekkelijker voor mannen. De doorgaande lijn biedt ook meer mogelijkheden voor vakdocenten.

Op de foto Jeannette de Heij, bestuurder van De Morgenwijzer


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Winkels vandaag 13:26

Dessous Lingerie

Op zoek naar lingerie, bad-, nacht- of beenmode? Je bent voor deze – en andere – artikelen aan het juiste adres bij Dessous Lingerie. Kom je in oktober langs? Dan kun je profiteren van de kortingsactie!  

Cultuur vandaag 12:06

Officiële opening STA-ART

Na 2,5 jaar op het adres De Aarhof 15 aanwezig te zijn geweest, is Galerie STA-ART vanaf 25 oktober te vinden in het voormalige winkelpand van Halfords, Aarhof 41. Op zaterdag 26 oktober om 15:00 uur wordt de nieuwe locatie feestelijk in gebruik genomen.

Advertorial Wonen en bouwen vandaag 10:37

Gooi uw dak in de strijd tegen de stikstofcrisis

De uitspraak eind mei van de Raad van State over de stikstofaanpak van de Nederlandse overheid heeft veel teweeggebracht. Vergunningsaanvragen liepen vast, bouwprojecten kwamen stil te liggen. Intussen beraadt de regering zich op een nieuwe benadering. Maar ook bedrijven, VvE’s en scholen kunnen een steentje bijdragen – via hun platte dak!