Google Street View

Basisscholen Het Startblok en De Jenaplaneet gaan mogelijk fuseren

In de wijk Ridderveld heeft Morgenwijzer een aantal basisscholen, waaronder openbare school Het Startblok en katholieke basisschool De Jenaplaneet. De afgelopen jaren is het aantal leerlingen op beide scholen flink afgenomen. Daarom is de Morgenwijzer voornemens om de scholen te fuseren.

Dat meldt het College van Bestuur in een brief aan de Alphense gemeenteraad. “Beide scholen zitten onder de opheffingsnorm van 131 leerlingen en ook de komende jaren verwachten wij geen groei van het aantal leerlingen.” Wat nog meer meespeelt is het personeelstekort. “Op dit moment bedraagt het leerkrachtentekort in de gemeente circa 8 procent. De daling van het aantal leerlingen en het oplopende tekort aan medewerkers zet de kwaliteit en de continuïteit van het onderwijs onder druk.”

Fusie per 1 augustus 2023

Volgens de Morgenwijzer maakt dit vooral kleine scholen zoals Het Startblok en De Jenaplaneet kwetsbaar en is het risico op kansenongelijkheid groot. En dat past volgens de organisatie niet bij hun visie. “Morgenwijzer streeft naar gezonde schoolorganisaties met kwalitatief goed onderwijs voor ieder kind. Om de kwaliteit en de continuïteit van het onderwijs op Het Startblok en De Jenaplaneet te kunnen blijven waarborgen, heeft Morgenwijzer het voornemen om beide scholen per 1 augustus 2023 te fuseren.”

Identiteit waarborgen

Het gaat om een fusie van een openbare school met een katholieke school. Wat voor gevolgen heeft dit voor de identiteit van de basisscholen? “De ambitie is om een formele samenwerkingsschool te realiseren zodat zowel de openbare als de katholieke identiteit gewaarborgd blijft. Met een fusie tussen beide scholen zal er een toekomstbestendige onderwijsvoorziening ontstaan voor de kinderen in Ridderveld.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Eten en drinken gisteren 16:52

Ray’s Barbecue Place deelt recept voor Beef Rib Fingers

De ribs van varkensvlees kennen we allemaal, maar de Beef Rib Fingers zijn nog redelijk onbekend. Zonde want deze ribs zijn niet alleen heerlijk maar ook in relatief korte tijd te bereiden. Daarom heeft Ray van Ray’s Barbecue Place besloten zijn heerlijke recept voor Beef Rib Fingers te delen.

Evenementen gisteren 15:18

Programma VakantieSpel 2022 is bekend!

Het is nu toch echt bijna zover. Het VakantieSpel 2022 gaat maandag 15 augustus van start. De organisatie kijkt ernaar uit om alle deelnemers en vrijwilligers weer te kunnen ontvangen. Het programma voor Het VakantieSpel 2022 is inmiddels ook bekend.

Advertorial Kunst en Cultuur gisteren 12:34

Nieuwe seizoen Royal Opera House bij Parkvilla

Parkvilla brengt live opera en ballet op het grote doek vanuit het wereldberoemde Royal Opera House in Covent Garden, Londen. Voorstellingen die worden ervaren of je er zelf bij bent. Dit seizoen met klassiekers als The Nutcracker, Aida en Madama Butterfly, maar ook twee premières: Mayerling en The Royal Ballet: A Diamond Celebration.

Politie en handhaving gisteren 11:49

Go Sharing scooters blokkeren Van Boetzelaerstraat

In de Van Boetzelaerstraat in Alphen aan den Rijn staan sinds afgelopen weekend een flink aantal scooters van het verhuurbedrijf GO Sharing. Politieagent F. Heijmink maakte daar een melding van.