Advertorial Economie

Invloed van de seizoenen op de dakbedekking

Je dak heeft door de seizoenen heen heel wat te verduren. Van heel heet overdag, koud in de nacht of na regen, en dat jaar in jaar uit. De dakbedekking op je dak beschermt wel alle spullen eronder.

Als je dagelijks op het dak staat, weet je daar natuurlijk alles van. In deze blog zetten we dan ook graag alle seizoensinvloeden op een rij.

Herfst
Net als in de zomer is er een overvloed aan bladeren, alleen nu zitten ze niet meer aan de bomen en liggen ze ondermeer op platte daken. Het lijkt onschuldig en misschien denkt u, dat waait er wel weer af met de volgende herfststorm, maar er zijn niet zoveel bladeren nodig om een afvoer te verstoppen. En dan kan het water niet meer weg en blijft het op het platte dak staan. Dat is nooit goed voor de dakbedekking en al helemaal niet als het kouder wordt en het ’s nachts vriest. Op deze manier wordt uw platte dak onnodig extra zwaar belast.

Kortom, ga op tijd het dak op. Mocht er onverhoopt toch lekkage optreden, om wat voor reden dan ook, dan weet u ons natuurlijk te vinden.

Winter
Hierboven werd het al even aangestipt: het gevaar van vrieskou. Vorstschade wordt veroorzaakt door ijs dat zich vastgehecht heeft aan de dakbedekking en vervolgens uitzet. Het is in één oogopslag te herkennen aan kaarsrechte strepen in de dakbedekking. Voorkomen is ook wat dit betreft beter dan genezen. Gebruik echter nooit zout of een ander bijtend middel, want dat kan de dakbedekking beschermlaag aantasten. Verwijder ijs dat op het dak ligt voorzichtig en maak eventuele bevroren leidingen open.

Daarnaast is er in dit jaargetijde kans op sneeuw. Het is het beste om losse sneeuw zo snel mogelijk weg te halen. Voorkom dat de sneeuwlaag groeit, waardoor het onderste deel wordt aangedrukt en het dak zwaarder belast wordt dan nodig. Lees er meer over in onze blog over dakproblemen in de winter.

Lente
In de lente komt de natuur weer tot leven en kunnen we genieten van de mooie bloesems die overal weer verschijnen. Zodra ze uitgebloeid zijn, gaan ze echter rond dwarrelen en kunnen ze in de dakafvoer terecht komen.

Eigenlijk heb je dan hetzelfde probleem als in de herfst. Het enige verschil is dat dode bladeren taaier en talrijker zijn en daardoor eerder voor afvoerverstoppingen zorgen. Neemt niet weg dat u ook in dit jaargetijde een extra oogje op de afvoer moet houden.

Zomer
In de zomer hebben we te maken met grote temperatuurschommelingen. Overdag kan het heel heet zijn en ’s nachts koel en tijdens of na een regenbui kan het ineens flink afkoelen. Dus ook in dit jaargetijde krijgt een plat dak best wat te verduren. Als de dakbedekking goed onderhouden wordt, zult u daar overigens niets of weinig van merken. Is dat echter niet het geval, dan is er meer kans op craquelé: kleine scheurtjes in de dakbedekking. Deze kunnen op termijn tot lekkage leiden.

Het laat maar weer zien hoe belangrijk dakinspectie en -onderhoud zijn voor de duurzaamheid van uw dakbedekking. Een plat dak dat goed ontworpen en aangelegd is en op de juiste manier onderhouden wordt, gaat maar liefst zo’n 25 jaar mee.


Meer nieuws

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 16:43

Stralend van binnen en van buiten? Ontdek Transformational Cupping bij Chi & Zo

Wil je van je cellulite af en wil je die plattere buik? Of heb je genoeg van die aanhoudende hoofdpijn? Voel je je belemmerd door rugpijn, zware benen of pijnlijke knieën? Zoek niet verder, want de oplossing is er: Transformational Cupping. Deze fantastische methode kan je van al deze klachten af helpen of doen verminderen.

Milieu en duurzaamheid vandaag 15:21

Starten met duurzaamheid en voedselvoorziening

Nu vandaag de dag veel producten in de supermarkt duurder worden en vaak ook van ver komen, loont het om zelf voedsel te verbouwen en lokale producten te kopen. Dit draagt bij aan betaalbaar, duurzaam en lekker leven! Om hier meer over te leren ben je zaterdag 20 april welkom bij de Groene Inspiratiemarkt van het Huis van Duurzaamheid.

Advertorial Politiek plein vandaag 14:10

GroenLinks blij met sluiting Ziendeweg voor doorgaand verkeer

GroenLinks is blij, want de Ziendeweg wordt autovrij. Volgens de partij betekent dit een enorme verbetering voor natuur, dieren en mensen die in dit gebied willen fietsen en wandelen. GroenLinks heeft hiervoor druk uitgeoefend in de raad, via acties, en door steun aan bezorgde omwonenden.

Maatschappelijk vandaag 12:59

Goede doelen ontvangen cheque van Stichting Kringloop Alphen

Goede doelen in Alphen aan den Rijn ontvingen deze week een hartverwarmende verrassing van Stichting Kringloop Alphen. Elk jaar streeft de stichting ernaar een bedrag aan goede doelen te schenken. Na een oproep aan klanten, personeel en andere geïnteresseerden werden tien organisaties geselecteerd om een cheque te ontvangen, variërend van 500 tot 1500 euro, afhankelijk van hun verzamelde punten.

Politie en handhaving vandaag 11:45

Insluiper betrapt en gearresteerd met pepperspray op zak

Afgelopen weekend werd de rust van een bewoner aan de Blijenbergstraat in Alphen aan den Rijn ruw verstoord toen er plotseling een ongewenste gast in de woning stond. De bewoner zag tot zijn verbazing een vreemde man in zijn huis staan, met zijn portemonnee in zijn hand.

Maatschappelijk vandaag 10:32

Inzamelingsactie sportkleding bij Scala College voor SPORT JE OOK MEE?!

Deze week start op alle vestigingen van het Scala College een bijzondere inzamelingsactie van sportkleding voor het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers worden aangemoedigd om gebruikte sportkleding te doneren door deze tot en met dinsdag 23 april in te leveren bij speciale containers in de hal. Gisteren stonden de eerste docenten en leerlingen al klaar om hun bijdrage te leveren.