Alphens EV

Begroting 2021 zonder problemen gesteund door Raad

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft, ondanks kritische kanttekeningen, geen moeite met de Begroting 2021. Wethouder van financiën, Kees van Velzen, loodste de begroting 'met zwarte cijfers' donderdag 29 oktober zo door de online vergadering.

De Begroting 2021 van de gemeente Alphen aan den Rijn wordt gesteund door 36 van de 38 online aanwezige raadsleden. Er wordt wel aandacht gevraagd voor bezuinigingen, investeringen en steunmaatregelen, alle in het kader van de coronacrisis. Ook wil de raad graag zo snel mogelijk meer cijfers zien, zodat er goed meegedacht kan worden over 'coronabeleid'.

"Dit is een zeer solide begroting", benadrukt de wethouder van financiën. "Ik kan vast melden dat er 10 november ook een Najaarsnota met positieve cijfers komt op basis van de Rijksbijdragen. Daar komen structurele plussen uit."
Ondanks dat het geen Halleluja is, aldus Van Velzen, is de begroting wel degelijk echt in zwarte cijfers geschreven. Daarmee is Alphen aan den Rijn een van de weinige gemeenten die op dit moment de crisis enigszins het hoofd kan bieden.

Allemaal in de problemen
"We zitten allemaal in de problemen", meldt de wethouder aan de Raad. "Maar als overheid moet je nu niet in de stress schieten. We weten pas volgend jaar wat de gevolgen van de coronacrisis zijn en welke sectoren het erg moeilijk krijgen. We moeten wel voorzichtig zijn en extra opletten."

Najaarsnota
Als de Najaarsnota 10 november klaar is, komt er rond de 24ste een voorstel om extra middelen vrij te maken voor ondersteuning van lokale bedrijven en organisaties en om andere gevolgen van de crisis het hoofd te bieden. Onder meer het Stimuleringsfonds en het Steunfonds moeten met ettelijke miljoenen extra worden aangevuld.
Het voorstel wordt onderbouwd door onderzoeken van ambtelijke werkgroepen op verschillende terreinen. De verschillende afdelingen brengen in kaart waar de gemeente tegenaan loopt en wat de innovatiemogelijkheden zijn.

Schokkend
"Er zijn nu geen financiële schokkende zaken te melden, er zijn wel veel maatschappelijke schokkende zaken", aldus Van Velzen. "We moeten veel maatregelen nemen, maar we moeten daarbij rekening houden met wat de Rijksoverheid financiert en wat dat voor onze gemeente betekent."


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 18:42

Aanvraag bijdrage impulsgelden voor woningbouw in Rijnhaven

In Alphen aan den Rijn is een groot tekort aan woningen. Daarom zoekt de gemeente naar extra mogelijkheden voor woningbouw. Een groot project is het gebied Rijnhaven. Dit moet een gebied worden waar wonen, werken en recreëren hand in hand gaan.

Advertorial Economie gisteren 18:04

Ontevreden over uw huidige boekhouder of accountant?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u wilt overstappen naar een andere accountant of boekhouder. Soms sluit simpelweg de dienstverlening niet meer aan bij uw wensen. Overweeg eens om vrijblijvend in gesprek te gaan met Tidak.

Politiek gisteren 16:47

Nieuw appartementencomplex langs Churchilllaan

Niersman Projectontwikkeling is van plan om langs de Churchilllaan 71 appartementen te bouwen. Een kwart hiervan is bestemd voor sociale huur en 10 procent voor middenhuur. Om de haalbaarheid van het schetsontwerp te onderzoeken sluiten gemeente Alphen aan den Rijn en Niersman een overeenkomst.

Politiek gisteren 16:13

Plan van aanpak voor multiculturele Edelstenenbuurt

De Edelstenenbuurt rond de hoogbouw Briljantstraat en Diamantstraat wordt geplaagd door terugkerende incidenten, ondanks veel positieve zaken. Met een Plan van Aanpak wil gemeente Alphen aan den Rijn het tij ten goede keren.