Drogisterij de Hazelaar

Bekend gezicht keert terug in de Julianastraat: De Gaper terug van weggeweest

In de Julianastraat van Alphen aan den Rijn is een opvallende verschijning weer teruggekeerd naar zijn vertrouwde plek boven de winkel van Natuurdrogisterij De Hazelaar. Na veel nieuwsgierige vragen van Alphenaren en zoekende blikken van puzzeltochtparticipanten is het goede nieuws bevestigd: De Alphense Gaper is terug!

Van oudsher hebben gapers een specifieke functie gehad: ze trokken de aandacht van voorbijgangers en vestigden deze op de winkel achter hen, waar vroeger geneesmiddelen, afkomstig uit het verre oosten, werden verkocht. Als ware blikvangers vervulden ze deze rol, zoals beschreven in het boekje van Gusta Reichwein en Jorien Jas.

De oudste gapers stammen uit de achttiende eeuw. De Alphense Gaper heeft echter niet altijd boven de winkel gehangen. Het pand aan Julianastraat 38, een van de weinige rijksmonumenten in Alphen aan den Rijn, verwelkomde in 2017 een nieuwe Gaper, die feestelijk werd onthuld door Burgemeester L. Spies.

De Alphense Gaper is een Morenkop, vervaardigd in het voormalige Nederlands-Indië, zoals een restaurateur eerder wist te bevestigen. De Moor is waarschijnlijk het oudste type Gaper en verwijst naar de handelsbetrekkingen met het Oosten, waar veel geneeskrachtige kruiden vandaan kwamen.

Na jaren van blootstelling aan weer en wind was de Gaper niet meer in optimale staat. Dhr. Wolf Schneider van Bouw Meesterschilders bood echter aan om de Gaper te restaureren, een aanbod dat met beide handen werd aangegrepen. De heer Schneider, met ervaring in het restaureren van meerdere Gapers, heeft met vakmanschap de Gaper nieuw leven ingeblazen.

Alphenaren en bezoekers worden uitgenodigd om het resultaat van dit knappe staaltje vakmanschap te bewonderen. De Gaper is terug en pronkt weer als een historisch icoon in het centrum van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Thuiszorg gisteren 16:39

WIJdezorg, Habion en Vastgoed Zorgsector gaan samenwerken in Verde Vista

Zorgorganisatie WIJdezorg, woningcorporatie Habion en belegger in duurzame huisvesting Vastgoed Zorgsector slaan de handen ineen voor de toekomstige bewoners van Verde Vista in Zoeterwoude. Hiervoor hebben ze op vrijdag 16 februari een intentieovereenkomst ondertekend. De inzet is om op deze locatie een woonvorm voor ouderen te realiseren waarbij een actieve woon- en leefgemeenschap gevormd wordt.

Justitie gisteren 14:05

Alphense letselschadejurist beschuldigd van vervalsen handtekeningen in Ridderhof schietpartij-zaak

Alphense letselschadejurist Orlando K. zou handtekeningen hebben vervalst van (ex-)cliënten die betrokken waren bij het Ridderhof schietdrama in 2011. Het Openbaar Ministerie (OM) beweert dat K. straf verdient voor het vermeende vervalsen, waardoor hij zelf een hogere vergoeding zou hebben gekregen. De Alphenaar ontkent de beschuldigingen en beweert dat er geen sprake is van vervalsing.

Politie en handhaving gisteren 11:42

Politie zoekt dringend naar vermiste Alphenaar

De politie is dringend op zoek naar Maarten Dickhoff, een 44-jarige man uit Alphen aan den Rijn die sinds 24 januari vermist is. Hij werd voor het laatst gezien in de omgeving van Gent, België.

Politie en handhaving gisteren 10:28

Politie Alphen waarschuwt voor valse telefoontjes

De afgelopen periode heeft de politie herhaaldelijk meldingen ontvangen van burgers die vreemde telefoontjes ontvangen. De meldingen betreffen telefoontjes waarbij de beller zich voordoet als een politieagent. Tijdens deze gesprekken wordt beweerd dat de persoon in kwestie gelinkt is aan criminele activiteiten, met name woninginbraken.

Advertorial Overige gisteren 09:17

Nieuwe cursus over iconische filmcomponisten bij Parkvilla

Hoe kijk je naar Once Upon a Time in the West als je de filmmuziek weglaat? Wordt de spanning van een film als Jaws niet een stuk minder wanneer je die onheilspellende bastonen niet hoort? Filmmuziek is een onlosmakelijk onderdeel van onze filmbeleving. Het versterkt emoties en geeft de beelden een extra laag. De juiste combinatie van melodieën, harmonieën en ritmes roepen bij ons spanning, vreugde, verdriet of angst op. Filmexpert Rudi de Boer neemt je vanaf 11 maart in 4 colleges mee in de magische wereld van de filmmuziek.