Pixabay
Advertorial Kinderen

Belangrijke bouwsteen in de ontwikkeling van kinderen: reflexintegratie

Reflexintegratie is een nog relatief onbekend onderwerp in de hulpverlening, maar zeker niet onbelangrijk. Bij De Praktijk4Kids wordt behandeling aangeboden op het gebied van reflexintegratie. In deze blog word je meegenomen in wat reflexintegratie inhoudt, waarom het zo belangrijk is en hoe je ermee aan de slag kunt.

Lichaamsreflexen kunnen zich al in de baarmoeder ontwikkelen en zijn daarmee één van de eerste bouwstenen in de ontwikkeling van een kind. Eén van de eerste reflexen die zich ontwikkelt, is de Fear Paralysis Reflex (FPR). Dit is een beschermende reflex als reactie op stress (van de moeder). De foetus trekt zich dan met het hele lichaam in en ‘bevriest’ als het ware. Veel van deze ‘primitieve’ reflexen, waaronder de FPR, moeten ontstaan, een hoogtepunt bereiken en vervolgens uitdoven/overgaan in een andere reflex. Wanneer zo’n reflex echter aan blijft houden, bijvoorbeeld door stress of ziekte, blijft de reflex getriggerd worden. Zo kan een actief blijvende FPR resulteren in angsten, paniek, een negatief zelfbeeld, stress, sociale problemen, gevoeligheid voor prikkels, et cetera. Het is dan ook van belang dat de vroege/primitieve reflexen uiteindelijk geïntegreerd worden en uitdoven en overgaan in meer efficiënte, levenslange reflexen.

Ook bestaan er allerlei reflexen die te maken hebben met de motorische ontwikkeling. Als het hoofd van een baby naar links of rechts draait, draaien de armpjes bijvoorbeeld in een reflex mee. Als deze reflex niet goed integreert en te actief blijft, kun je denken aan een tiener die op de fiets achterom kijkt en dat de armen meesturen, waardoor soms gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Dit is een heel duidelijke relatie tussen reflex en gedrag, maar soms is het ook minder voor de hand liggend. Wanneer reflexen voor de hoofd-/nekstabiliteit bijvoorbeeld niet goed geïntegreerd zijn, kan dit resulteren in onderuitgezakt zitten, moeite met balans/evenwicht, moeite met de samenwerking tussen de ogen en daarmee ook het lezen, et cetera. Het integreren van de reflexen is van belang voor de gehele ontwikkeling van een kind.

Wanneer kinderen en/of hun omgeving tegen bepaalde problemen aanlopen, zoals aandachtsproblemen, hyperactiviteit of angsten, wordt er vaak gekeken waar dit probleem door veroorzaakt wordt. Het is goed om daarbij ook bedacht te zijn op de reflexintegratie, wat één van de eerste bouwstenen van de ontwikkeling is. In veel gevallen kan het helpend zijn om éérst de reflexen aan te pakken en daarna te kijken wat er aan problematiek overblijft. Wellicht waren niet-geïntegreerde reflexen wel de verklaring voor de problemen waar een kind/omgeving tegenaan loopt.

Gelukkig bestaat er behandeling voor de reflexintegratie. Samen met een reflexintegratietherapeut worden alle reflexen getest. Wanneer blijkt dat een kind op één of meerdere reflexen positief scoort, dat wil zeggen dat de reflex nog niet geïntegreerd (of überhaupt ontstaan) is, kan er behandeling worden ingezet. Door middel van lichamelijke bewegingen wordt de ontwikkeling van de reflexen opnieuw doorlopen en met voldoende oefening uiteindelijk geïntegreerd. Dit kan de ontwikkeling van een kind op allerlei terreinen een boost geven!

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of wil je meer informatie over deze behandeling? De Praktijk4Kids is je graag van dienst. Je kunt vrijblijvend contact opnemen met karin@depraktijk4kids.nl of met 0172-425425.


Meer nieuws

Advertorial Theater gisteren 15:21

Bijzondere voorstelling over Afasie tijdens Week van Ontmoeten en Verbinden

De Week van de Afasie 2022 vindt plaats van 1 tot en met 8 oktober 2022. Dit jaar is het thema: "afasie zoekt verbinding". Omdat Castellum als partner nauw betrokken is bij de Week van Ontmoeten en Verbinden, biedt het theater de voorstelling ‘Breeknacht’ tegen een speciaal tarief aan tijdens deze themaweek. 

Gemeente gisteren 14:09

Bladkorven terug in de Alphense straten

In de herfst vallen de bladeren van de bomen, wat voor het nodige ongemak kan zorgen. Vanaf half oktober plaatst de gemeente daarom weer bladkorven in de straten in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Werken gisteren 12:42

De nieuwste vacatures van week 38

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Limesjaar 2022 gisteren 11:56

ROMEINEN Reiswagen

Toen het Romeinse leger eenmaal langs de grensrivier ingeburgerd was, werd al snel duidelijk dat de Romeinse manier van leven ook in de grensstreken gewoon werd voortgezet. En dus werd langs de grens een Romeinse weg aangelegd, die gebruikt werd door het leger en de inwoners.

Advertorial Overige gisteren 10:35

Nieuwe reeks seniorencolleges met Open Maakplaats

Het is nooit te laat om te leren. Bibliotheek Rijn en Venen en Stichting OGJG organiseren daarom een nieuwe reeks seniorencolleges over Slimme Computers, speciaal voor de nieuwsgierige 55+er. 

Nationale Sportweek 2022 gisteren 09:10

Nationale Sportweek: terugblik vrijdag en vooruitblik laatste weekend

Zoveel mogelijk inwoners laten genieten van sporten en bewegen: dat is waar de Nationale Sportweek van 16 tot en met 25 september 2022 om draait. Benieuwd wat er vrijdag allemaal te beleven was? Bekijk hier de foto's! We blikken ook gelijk vooruit op het laatste weekend.