Pixabay
Advertorial Kinderen

Belangrijke bouwsteen in de ontwikkeling van kinderen: reflexintegratie

Reflexintegratie is een nog relatief onbekend onderwerp in de hulpverlening, maar zeker niet onbelangrijk. Bij De Praktijk4Kids wordt behandeling aangeboden op het gebied van reflexintegratie. In deze blog word je meegenomen in wat reflexintegratie inhoudt, waarom het zo belangrijk is en hoe je ermee aan de slag kunt.

Lichaamsreflexen kunnen zich al in de baarmoeder ontwikkelen en zijn daarmee één van de eerste bouwstenen in de ontwikkeling van een kind. Eén van de eerste reflexen die zich ontwikkelt, is de Fear Paralysis Reflex (FPR). Dit is een beschermende reflex als reactie op stress (van de moeder). De foetus trekt zich dan met het hele lichaam in en ‘bevriest’ als het ware. Veel van deze ‘primitieve’ reflexen, waaronder de FPR, moeten ontstaan, een hoogtepunt bereiken en vervolgens uitdoven/overgaan in een andere reflex. Wanneer zo’n reflex echter aan blijft houden, bijvoorbeeld door stress of ziekte, blijft de reflex getriggerd worden. Zo kan een actief blijvende FPR resulteren in angsten, paniek, een negatief zelfbeeld, stress, sociale problemen, gevoeligheid voor prikkels, et cetera. Het is dan ook van belang dat de vroege/primitieve reflexen uiteindelijk geïntegreerd worden en uitdoven en overgaan in meer efficiënte, levenslange reflexen.

Ook bestaan er allerlei reflexen die te maken hebben met de motorische ontwikkeling. Als het hoofd van een baby naar links of rechts draait, draaien de armpjes bijvoorbeeld in een reflex mee. Als deze reflex niet goed integreert en te actief blijft, kun je denken aan een tiener die op de fiets achterom kijkt en dat de armen meesturen, waardoor soms gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Dit is een heel duidelijke relatie tussen reflex en gedrag, maar soms is het ook minder voor de hand liggend. Wanneer reflexen voor de hoofd-/nekstabiliteit bijvoorbeeld niet goed geïntegreerd zijn, kan dit resulteren in onderuitgezakt zitten, moeite met balans/evenwicht, moeite met de samenwerking tussen de ogen en daarmee ook het lezen, et cetera. Het integreren van de reflexen is van belang voor de gehele ontwikkeling van een kind.

Wanneer kinderen en/of hun omgeving tegen bepaalde problemen aanlopen, zoals aandachtsproblemen, hyperactiviteit of angsten, wordt er vaak gekeken waar dit probleem door veroorzaakt wordt. Het is goed om daarbij ook bedacht te zijn op de reflexintegratie, wat één van de eerste bouwstenen van de ontwikkeling is. In veel gevallen kan het helpend zijn om éérst de reflexen aan te pakken en daarna te kijken wat er aan problematiek overblijft. Wellicht waren niet-geïntegreerde reflexen wel de verklaring voor de problemen waar een kind/omgeving tegenaan loopt.

Gelukkig bestaat er behandeling voor de reflexintegratie. Samen met een reflexintegratietherapeut worden alle reflexen getest. Wanneer blijkt dat een kind op één of meerdere reflexen positief scoort, dat wil zeggen dat de reflex nog niet geïntegreerd (of überhaupt ontstaan) is, kan er behandeling worden ingezet. Door middel van lichamelijke bewegingen wordt de ontwikkeling van de reflexen opnieuw doorlopen en met voldoende oefening uiteindelijk geïntegreerd. Dit kan de ontwikkeling van een kind op allerlei terreinen een boost geven!

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of wil je meer informatie over deze behandeling? De Praktijk4Kids is je graag van dienst. Je kunt vrijblijvend contact opnemen met karin@depraktijk4kids.nl of met 0172-425425.


Meer nieuws

Advertorial Winkelen gisteren 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek gisteren 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport gisteren 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving gisteren 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.