Pixabay

Belastingvoorstellen allemaal goedgekeurd

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn steunt unaniem alle belastingvoorstellen van het college van burgemeester en wethouders. De lokale belastingtarieven worden niet verhoogd, maar wel geïndexeerd.

De belastingverordeningen en -tarieven voor 2024 zijn allemaal conform de voorstellen van burgemeester en wethouders vastgesteld. Er is wel enige discussie over kwijtscheldingen (tekstvoorstellen) en over hondenbelasting (motie om af te schaffen). Maar, donderdag 14 september gaat de gemeenteraad het uiteindelijk unaniem akkoord met alle voorstellen.

De amendementen (tekstwijzigingen) zijn door de SP ingediend en gaan vooral over kwijtschelden voor de kwetsbaarste groepen van rioolheffing en afvalstoffen. Vooral de VVD verzet zich hiertegen: "Als we een bedrag kwijtschelden voor bepaalde huishoudens, moeten we ditzelfde bedrag bij andere huishoudens ophalen", zegt Elise de Veth. "Het totale bedrag staat immers vast en moet kostendekkend zijn." Zij maakt zich sterk voor de groep die vlak boven de minima zit. Deze mensen werken alleen of met z’n tweeën en kunnen maar net rondkomen. "Een tientje hier en een tientje daar kan hen net over de rand duwen."

Robert Blom (NE) heeft een motie ingediend om de hondenbelasting af te schaffen. Ondanks hier en daar steun voor het idee willen andere partijen er toch nu niet aan beginnen. "Dit kunnen we beter tijdens het midterm overleg bespreken als we het over het hele gemeentelijke beleid hebben", aldus Caroline Blom (CU). Ook wethouder Gerard van As denkt dat dat een veel beter idee is. De motie wordt dan ook voorlopig teruggetrokken.

Keuzes maken

Van As wil een  goede en sluitende meerjarenbegroting maken voor de komende jaren. Want de begroting is nu wel positief, maar voor de komende jaren geldt dat niet. Er moeten dus keuzes worden gemaakt. "Er komt de komende jaren nog veel op ons af", zegt Van As. De wethouder ziet graag raadswerkgroepen om over verschillende onderwerpen te spreken. Wethouder Anouk Noordermeer vult aan dat ook een uitgebreide bespreking over het armoedebeleid op de agenda staat.

Lijst 

Op de lijst met belastingverordeningen en -tarieven staan onder meer:

  • Onroerend zaakbelasting (OZB)
  • Afvalstoffenheffing
  • Rioolheffing
  • Hondenbelasting
  • Parkeerbelasting

De OZB woningen is 0,0773 procent, dit is de inflatiecorrectie. De rioolheffing stijgt met 5 procent, dit zijn kostenstijgingen. De hondenbelasting stijgt met 3 procent inflatiecorrectie.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winactie Eten en drinken vandaag 09:23

WIN twee tegoedbonnen van El Caballo ter waarde van €50!

Bij El Caballo kun je genieten van de authentieke Argentijnse keuken. Heb jij zin in een avondje lekker uiteten? Doe mee met de winactie en maak kans op een van de twee tegoedbonnen ter waarde van €50!  

Advertorial Sport gisteren 15:20

Nieuw: SlowRun voor de wijk Kerk en Zanen

Wil jij hardlopen zonder prestatiedruk? Dan is SlowRun iets voor jou! Vanaf 1 september start er een nieuwe SlowRun-groep speciaal voor de wijk Kerk en Zanen. Elke week lopen we in een rustig tempo, zonder oordeel van jezelf of van anderen.

Werken gisteren 14:01

Vacatureoverzicht week 25: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Maatschappelijk gisteren 11:59

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn

VVN Alphen aan den Rijn organiseert in samenwerking met de gemeente, Welzorg, Vegro en Ergozorg een gratis scootmobielcursus op dinsdag 2 juli 2024. Deze cursus biedt zowel een ochtend- als een middagsessie.

Advertorial Film gisteren 09:44

Een nieuwe Première Night bij Castellum!

Op woensdag 10 juli komt er een nieuwe Première Night naar Castellum, namelijk Fly Me to the Moon! Bij binnenkomst wordt je meteen verwend met een glaasje bubbels, waarna je als allereerste de gloednieuwe film kan bekijken!

Advertorial Evenement 21 jun. 2024 16:34

Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren!

Ben jij klaar voor een avond vol hersenkrakers en gezelligheid? Ga dan dé uitdaging aan met je team? Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren en test jouw kennis en vaardigheden terwijl je geniet van de gezellige sfeer in het restaurant.