Lars Ferwerda

Beleef Alphen: een balletje slaan op de midgetgolfbaan

Deze zomer gaat Lars (25) voor Alphens elke week op stap. ''Ik licht één activiteit uit en schrijf uitgebreid over wat ik gedaan heb. Om te ervaren wat er kan, wat er doen is, maar vooral om te ontdekken wat er te beleven is in Alphen. Ik maak stadswandelingen, bezoek het Archeon, hang in de touwen bij het klimpark en nog veel meer!” Deze week: een balletje slaan op de midgetgolfbaan. 

Ondanks dat ik het Zegerslootgebied al een paar keer voor mijn blog heb bezocht, blijf ik er terug komen. Ik heb namelijk één activiteit nog niet gedaan en dat is natuurlijk de midgetgolf! Dit keer ga ik er samen met mijn broer Joost op uit om een heerlijk balletje slaan. De omstandigheden zijn ideaal om te midgetgolfen; we hebben gezelschap van het zonnetje en er staat weinig wind.

Nostalgie en rivaliteit

Als ik me meld bij de snackbar krijg ik twee sticks, balletjes en een scoreformulier mee. Het zien van de midgetgolfbaan wekt gelijk een nostalgisch gevoel op. Vroeger heb ik hier als kind nog gespeeld met klasgenootjes en vriendjes voor mijn kinderpartijtje als ik jarig was. Nu ziet het er nog precies hetzelfde uit als toen, met dezelfde banen en uitdagingen. En ook een speeltuin. 

De puntentelling werkt als volgt: voor elke slag krijg je een punt, wie aan het einde van de 18 holes de minste punten heeft zal zich de winnaar mogen noemen. Door de bank genomen ben ik - als het aankomt op competitie - iemand die wil winnen. Zelfs als het gaat om een potje midgetgolf. Dat wordt al helemaal aangewakkerd als ik de krachten meet met mijn broer. 

De beruchte gele vulkaan

Je legt het balletje neer en vervolgens was het even wennen, want wat is de juiste houding en waar moet je de bal precies raken? Daarnaast loopt de moeilijkheidsgraad bij elke baan zeer uiteen. Sommige hebben een looping of een gele vulkaan, andere zijn zonder obstakel. Toch, als je je stick recht houdt en met veel concentratie slaat kom ik er na een paar holes goed in.

Het gebeurt ons nog regelmatig dat we de bal níet in het putje krijgen, zoals bij de gele vulkaan. Daar krijgen we te maken met nog een regel: na zeven keer proberen is je beurt voorbij en moet je zeven punten noteren. Voor wie de aspiratie heeft om aan het eind van de rit minder punten te hebben dan zijn broer, is dat een fikse tegenvaller. De gele vulkaan is een taaie hole die uit het niets op een verder vlakke baan als een berg omhoog loopt met alleen een kleine geul om de bal de juiste richting op te krijgen. 

En de winnaar is… 

Hole 18 is dan weer een waar doolhof met meerdere ingangen en een schuin oplopende baan. Als je niet oppast krijg je de bal gewoon weer terug waar je was begonnen. Toch kan ik met trots zeggen dat het me is gelukt om de bal met een ferme slag in één keer in het putje te krijgen. Dit is de laatste hole en dat brengt mijn score op een totaal van 67 punten. 

Tegenover 86 punten van mijn broer mag ik mezelf de winnaar van de dag noemen. Maar naast het ophalen van oude rivaliteit met Joost brengt het midgetgolfen mij ook leuke herinneringen aan vroeger, maar toch vooral het belangrijkste: vermaak in het heden.

Benieuwd naar andere activiteiten die je kunt ondernemen in Alphen en omgeving? Hier lees je over alle plekken die Lars bezoekt. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.

Advertorial Evenement vandaag 09:18

Mr. Massada treedt op tijdens Sama Sama Maluku Festival

Op 7 juli 2024 zal het allereerste landelijke Molukse Festival: het Sama Sama Maluku Festival plaatsvinden. Johnny Manuhutu, beter bekend als Mr. Massada, zal daar een prominente rol spelen. Het festival belooft een combinatie te zijn van Molukse muziek en heerlijk eten.