Lars Ferwerda

Beleef Alphen: een wandeling langs de Molenviergang

Deze zomer gaat Lars (25) voor Alphens elke week op stap. ''Ik licht één activiteit uit en schrijf uitgebreid over wat ik gedaan heb. Om te ervaren wat er kan, wat er doen is, maar vooral om te ontdekken wat er te beleven is in Alphen. Ik maak stadswandelingen, bezoek het Archeon, hang in de touwen bij het klimpark en nog veel meer!” Deze week: een wandeling langs de Molenviergang.  

Ik heb de afgelopen week tussen de hevige windstoten en de wispelturige luchten door, die soms opklaren met een voorzichtig zonnetje en dan weer vervallen in chagrijnige plensbuien, een dag gevonden zonder al deze extremiteiten. Een dag met een graad of 18 en droog weer. De wandeling begint net buiten Aarlanderveen en beslaat zo’n 8 kilometer. 

De Molenviergang in Aarlanderveen is de enige molengang in de wereld die nog in werking is. Het voert overtollig water af naar de Oude Rijn, en dat alleen met behulp van wind, wieken en vier deskundige molenaars. Al in 1785 werd er aangevangen met de bouw. 

IMG-20200829-WA0017.jpg

Hollands landschap

Kraaien die opvliegen, de rust verstoren van een reiger, koeien die met een glazige blik verder gaan met kauwen als ik ze wil passeren. Soms voel ik me een indringer die hier niet thuishoort. Het leven van het platteland lijkt wel stil te staan, met alleen de wind die mijn haar uit model wappert. Verder is het uitzicht over de groene schakeringen van het gras, het vele water, natuur en dieren adembenemend; Hollandser dan dit wordt het niet.

Ik wandel richting Zwammerdam en de Oude Rijn, met onder mijn voeten door het onkruid roodbeen, met de kenmerkende rode vlekken op zijn groene blad. Als ik de Kortsteekterweg verlaat heb ik aan mijn linkerhand de Bovenmolen (molen 3). Deze molen is het hoogst gelegen en voert als laatste het water de Rijn in.

Slimme wateringenieurs

Omringd door schaapjes die wegspringen en tussen de Bovenmolen en de Middenmolen (molen 2) in kom ik langs de sifon, oftewel een onderwaterdoorgang. Hier kruist het door de Molenviergang afgevoerde water met de Grote Wetering, die het water afvoert van een hele andere polder. Bij de bouw wilden de eigenaren niet meewerken aan afvoer van een andere polder, waardoor ze het water onder De Grote Wetering door hebben gelegd. Best wel slim, die wateringenieurs in de achttiende eeuw!

IMG-20200829-WA0005.jpg

Zwanenmossel

Na de Ondermolen (molen 1) kom ik een enorme schelp tegen. Via het web leert enig onderzoek mij dat ik hier van doen heb met een zwanenmossel. Dat is een zoetwatermossel die zijn voedingsstoffen haalt uit zelf gefilterd water en op de bodem van een rivier of slootje leeft. Mijn vondst van het schelpdier betekent eigenlijk goed nieuws voor de waterkwaliteit van het water van de polder, want in vervuilde wateren komen ze niet voor. Zo te zien heeft een rat, reiger of meeuw een grandioze maaltijd gehad.

Geboorte Molenviergang

Als ik Aarlanderveen uit ben en bijna klaar ben met mijn wandeling loop ik richting de Putmolen (molen 4). Hier ligt het waterpeil maar liefst 4,45 meter onder NAP. De telling is een beetje gek, want ze dachten bij de bouw van de molens dat het droogmalen van 500 hectare polder afdoende was met 3 molens. Helaas, daar hadden ze zich in vergist. Wat overbleef was een enorme plas water op het laagstgelegen deel van de polder. Om dat op te lossen is er in het jaar 1801 de Putmolen gebouwd en daarmee was de geboorte van de Molenviergang een feit.

Benieuwd naar andere activiteiten die je kunt ondernemen in Alphen en omgeving? Hier lees je over alle plekken die Lars bezoekt. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.

Advertorial Evenement vandaag 09:18

Mr. Massada treedt op tijdens Sama Sama Maluku Festival

Op 7 juli 2024 zal het allereerste landelijke Molukse Festival: het Sama Sama Maluku Festival plaatsvinden. Johnny Manuhutu, beter bekend als Mr. Massada, zal daar een prominente rol spelen. Het festival belooft een combinatie te zijn van Molukse muziek en heerlijk eten.

Advertorial Winkelen gisteren 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek gisteren 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.