Lars Ferwerda

Beleef Alphen: meevaren op de Soosboot

Deze zomer gaat Lars (25) voor Alphens elke week op stap. ''Ik licht één activiteit uit en schrijf uitgebreid over wat ik gedaan heb. Om te ervaren wat er kan, wat er doen is, maar vooral om te ontdekken wat er te beleven is in Alphen. Ik maak stadswandelingen, bezoek het Archeon, hang in de touwen bij het klimpark en nog veel meer!” Deze week: meevaren op de Soosboot.

Precies om 14:00 uur kom ik aan, net op tijd voor de afvaart. Als ik op de boot stap neem ik meteen een kopje koffie. Ik vaar vandaag van Soos aan den Rijn tot aan de Heijmanswetering, van daar terug tot aan de hefbrug om daarna weer terug te keren bij Soos aan den Rijn. Onderweg vaar ik langs de geschiedenis van Alphen aan den Rijn.

Cornelis de Vlaming

De Alphense brug was vroeger een essentieel punt voor het verkeer van oost naar west en van Den Haag naar Amsterdam. Vroeger stonden hier veel pakhuizen en molens. In de Hooftstraat zijn bij de opgravingen van een jaar of vijf geleden archeologische vondsten gedaan. Bestek, scherven van potten, pijpenkopjes en pijpensteeltjes. Overigens is de naam Hooftstraat niet afgeleid van ‘hoofd’ als belangrijkste weg, maar van de vrouw van Cornelis de Vlaming: Claesje Hooft.

Cornelis de Vlaming kwam uit Oudshoorn en was burgemeester van Amsterdam; hij heeft opdracht gegeven voor de bouw van de Oudshoornse kerk. De naam Oudshoorn is afgeleid van hout (oud) en wending (hoorn). Voordat ik de kerk passeer, zie ik aan mijn rechterhand nog de oude poorten overeind staan van het buitenhuis Rijnoord.

Volop historie

De Albert Schweitzerbrug is gebouwd in de jaren '70. Groenoord was vroeger een boerderij, en nu woont de huidige burgemeester van Alphen hier. Even verderop varen we langs Villa Nuova, het vroegere huis van dichter J.C. Bloem. Bij de 's Molenaarsbrug keren we om. 

Aan de kant van Avifauna hebben de Romeinen al wegen aangelegd. In de zeventiende en achttiende eeuw stond aan deze kant van de Rijn de dakpannenfabriek – de straatnamen verwijzen nog naar die tijd. Maar ook grote buitenhuizen zoals Brittenrust hebben hier gestaan.  

In de tijd van de Romeinen stond op de plek van het huidige Castellum een fort. Even later varen we langs de Stationsstraat, een straat met statige panden – want Alphen moest wel een beetje aanzien hebben. Bij Beerendrecht, ook vernoemd naar een buitenhuis, heeft een krijtfabriek gestaan, de grondstoffen kwamen uit de Eifel.

Een web aan verwijzingen 

Het leuke aan Alphen is dat het één groot web is aan verwijzingen naar vroegere tijden. Dat houdt de geschiedenis levend. Ook vallen je vanaf het water andere dingen op dan als je er gewoon langs fietst. Benieuwd geworden naar de geschiedenis van Alphen, wanneer het jaagpad is aangelegd, of wat de schouwburg in Amsterdam met korenmolen De Eendracht te maken heeft? Vaar ook mee met de Soosboot.

Benieuwd naar andere activiteiten die je kunt ondernemen in Alphen en omgeving? Hier lees je over alle plekken die Lars bezoekt. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 17:36

Auto vliegt uit de bocht en belandt in de sloot

Op de Steekterweg in Alphen heeft op donderdag 24 september een eenzijdig ongeval plaatsgevonden. Een auto vloog uit de bocht en belandde in de sloot. De bestuurder is met de schrik vrijgekomen.

Advertorial Horeca gisteren 17:09

Grieks restaurant Olympia: hetzelfde concept op een nieuwe locatie

Sinds dinsdag 15 september is Grieks restaurant Olympia verhuisd naar het voormalige pand van Noël Kitchen Bar op de Raadhuisstraat 106. De nieuwe locatie is groter, waardoor er nog meer ruimte is om de kwaliteit te bieden die je van Olympia gewend bent.

Verkeer en vervoer gisteren 15:24

Planning gewijzigd: Eisenhowerlaan later dan gepland afgesloten

Vanwege werkzaamheden zou de Eisenhowerlaan in Alphen eigenlijk in het weekend van 16 tot 19 oktober worden afgesloten, maar dit is gewijzigd. De weg gaat nu dicht van donderdagavond 22 oktober tot maandag 26 oktober. Dit geldt voor al het verkeer.