Museumpark Archeon
Advertorial Kunst en Cultuur

Beleef de Romeinse dagen bij Museumpark Archeon

Tot en met zondag 1 mei zijn de Romeinen in Museumpark Archeon te vinden. Romeinse legionairs slaan hun kamp op, zij worden vergezeld door ambachtslieden, dames en kinderen. Breng een bezoek aan de Romeinse dagen en beleef een traditioneel Romeinse dag met veel demonstraties en activiteiten!

Legio Secunda Augusta laat een Romeins soldatenkamp zien. Ook zijn vele burgers aanwezig die
kleding maken, demonstraties geven in de Romeinse keuken en Romeinse dames die een mooi mozaïk maken. De Romeinse smid is aanwezig en hij verzorgt demonstraties.

Dagelijks vindt in de Romeinse Tempel een Tempelceremonie plaats. In de Romeinse kruidentuin is een speciale speurtocht. Bij een bezoek aan het Romeinse badhuis, kan men meedoen aan een Romeinse massage en meedoen aan een interessante rondleiding. De soldaten geven demonstraties en exerceren met de bezoekers. Nieuw is ‘De Via Albaniana’, de Romeinse weg geeft een overzicht over de bouw van de Romeinse wegen en in Archeon loop je over deze echte Romeinse weg.

Tekst loopt door onder de foto

romeinen archeon.jpg

Dagelijks worden spannende gladiatorengevechten gegeven in de Arena van het park. Ook zijn er dagelijks speciale rondleidingen over de Romeinse Zwammerdamschepen waarbij de gidsen vertellen over de vorderingen van de Zwammerdam 2 en 6 en de voorbereidingen van de andere schepen. In het Archeologiehuis van Zuid-Holland ligt de Romeinse visbun en kan men meedoen met een speurtocht.

Mariaprocessie

In de late middeleeuwen is de meimaand uitgegroeid tot Mariamaand. Maria, de Moeder van Jezus, wordt als heilig symbool van vruchtbaarheid en groeikracht gezien. In een ver verleden vertrokken twee beeldsnijders vanuit Gravendam op pelgrimstocht naar Keulen. Tijdens hun bezoek aan de Dom raken ze onder de indruk van het Mariabeeld. Ze tekenen het beeld na, zodat zij het thuis kunnen nasnijden.

Maar tijdens de terug weg, begin mei, worden de beeldsnijders overvallen en voor dood achtergelaten. Een edelman vindt de beeldsnijders en zij worden naar het Catharijnegasthuis in Utrecht gebracht. Eenmaal bijgekomen vertrouwen de beeldsnijders hun lot toe aan Maria. Zij gaven Maria de belofte als zij beter werden zij ieder jaar in mei een processie houden om de Madonna (mariabeeld) te eren.

Tijdens de zondagen in mei zijn alle bezoekers welkom om de Mariaprocessie in Gravendam te beleven en kunnen zij deelnemen als wimpeldragers, wierookdragers, beelddragers en zanger of zangeressen. Uiteraard zorgt Archeon voor de middeleeuwse kleding.

Tekst loopt door onder de foto

PROCESSIE1 archeon.jpg

Moederdag

Op de laatste dag van de meivakantie is het Moederdag. Laat Museumpark Archeon dan the place to be zijn om alle (groot)moeders te verrassen! In de Romeinse Herberg organiseert Archeon een overheerlijke brunch en kunnen jullie je moeder(s) in het zonnetje zetten, zonder zelf te hoeven koken. Ook heeft Archeon het cadeautje geregeld, want alle moeders ontvangen een goodiebag. Daarnaast kunnen jullie na de brunch op ontdekkingstocht in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Reserveer snel je tafel via de agenda op de website voordat de brunch vol zit!

Reserveer het bezoek vooraf  

Om Archeon te bezoeken hebben alle bezoekers een geldig entreebewijs en een aankomsttijdslot reservering nodig, ook als men al een ticket of Museumkaart heeft. Zo houdt Archeon de wachtrijen bij de entree beperkt en onder controle. Het bezoek kan gereserveerd worden op archeon.nl. 


Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.