Josh Walet

Beleid om Alphense winkelgebieden door de crisis heen te slepen

De gemeente Alphen aan den Rijn wil koste wat het kost voorkomen dat de coronacrisis een aanslag vormt op de ‘leefbaarheid in de winkelgebieden’. Vooral de horeca en retail hebben het zwaar te verduren. Daarom komt de gemeente met een beleid voor winkelgebieden in de nieuwe ‘1,5 meter samenleving’.

Stap voor stap gaan we in Nederland van de ‘intelligente lockdown’ naar de ‘exitfase’. Hierbij wordt gekeken naar de situatie na de lockdown. Voor Alphen is de grote vraag hoe het economische landschap van Alphen aan den Rijn er na de ‘lockdown’ uit zal komen te zien in de nieuwe ‘1,5 meter samenleving’, vooral als het gaat om de horeca en retail. “Met name deze sectoren zijn gevoelig voor het gedrag van de consumenten in de nieuwe ‘1,5 meter samenleving’ en de effecten van dit gedrag zullen voor iedereen zichtbaar worden”, aldus de gemeente.

Het ‘1,5 meter beleid’

Denk hierbij aan meer leegstand en faillissementen, maar ook een toename in creatieve inzet bij de Alphense ondernemers om de crisis te kunnen ‘overleven’. De gemeente verwacht dat daarom een groot beroep wordt gedaan op de inzet van de gemeente. Daarom wil de gemeente op korte termijn actie ondernemen om ervoor te zorgen dat de coronacrisis niet tot een aanslag op de ‘leefbaarheid in de winkelgebieden’ zal leiden. Daarom ligt er nu een beleid op tafel: winkelgebieden in de nieuwe ‘1,5 meter samenleving’.

Hiervoor wil de gemeente op korte termijn de samenwerking met het Alphense bedrijfsleven intensiveren, waarbij ze zich met name richten op “het economisch kwetsbare Centrum/Stadshart en de aanloopstraten daarin”. “Het betekent concreet dat ons faciliteren in de aanloopstraten, zoals de Hooftstraat en de Raadhuisstraat, kan bijdragen aan het streven naar een compacter en sterker kernwinkelgebied in het Centrum/Stadshart doordat de winkelfuncties zich meer naar het Centrum/Stadshart zullen verplaatsen.”

Leegstand en planologische flexibiliteit

Eén van de indicatoren om de toekomst van de winkelgebieden te garanderen is door te kijken naar de leegstand, vooral naar de zogenaamde ‘zichtbare leegstand’. Uit een overzicht blijkt dat op dit moment, kwantitatief gezien, het meeste aantal winkels leegstaat in het centrum van Alphen. Ten tijde van de meting in april stond dit aantal namelijk op 33 winkels, wat neerkomt op 10,89 procent. “Op grond van deze indicator kan het functioneren hier in de nieuwe ‘1,5 meter samenleving’ onder een te grote druk komen te staan en kan het daarom op dit moment als economisch kwetsbaar worden gekenmerkt.”

Een winkelgebied kan ook kwetsbaar zijn als deze zich niet snel aan nieuwe ontwikkelingen in de markt kan aanpassen. Hierdoor kunnen de aanwezige functies zich niet goed transformeren naar andere functies. “Deze situatie kan zich met name in het Centrum/Stadshart gaan voordoen waar zich veel conjunctuur gevoelige functies bevinden. Hoe groter/ruimer de flexibiliteit van de bestemming voor horeca en detailhandel is, hoe groter ook de mogelijkheid voor een functieverandering naar bijvoorbeeld wonen.”

In het centrum van Alphen hebben horeca en detailhandel al wel ruime mogelijkheden, maar de bestemming op de begane grond is planologisch gezien veelal niet flexibel voor bijvoorbeeld een transformatie naar wonen. De Euromarkt en winkelcentrum De Ridderhof zijn planologisch wel volledig flexibel.

Geen parkeervergunningen voor ‘nieuwe bewoners’

Daarnaast moet er wat veranderen aan de parkeerdruk, wat voornamelijk in het Centrum/Stadshart als hoog wordt ervaren. “Desondanks vinden er volop nieuwbouwontwikkelingen plaats zoals bijvoorbeeld de opslag boven winkels verbouwen naar woningen. Daarnaast zijn er steeds meer leegstaande panden die willen transformeren naar bedrijven en/of winkels of woningen. Ook de horeca zal mede door de coronacrisis van karakter en huisvesting gaan veranderen.”

De gemeente verwacht dat dergelijke initiatieven voor het Centrum/Stadshart in de toekomst zullen toenemen. In lijn met het parkeerbeleid wordt het transformeren van winkels naar wonen in de Hooftstraat en de Raadhuisstraat alleen toegestaan op voorwaarde dat het nieuwe wonen voor specifieke, ‘autoloze’ doelgroepen is bestemd en bewoners van de nieuwe woning dus geen aanspraak zullen maken op een parkeervergunning.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Restaurantweek vandaag 18:33

Alphens Restaurantweek: Brasserie de Alphense Burgemeester

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 augustus kun je genieten van de lekkerste meergangen menu’s, speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Vandaag de beurt aan Brasserie de Alphense Burgemeester!

Overige vandaag 14:20

TikTokkers klimmen over hek kinderboerderij voor filmpje

De rust van de dieren bij Kinderboerderij Bospark in Alphen werd afgelopen woensdagavond abrupt verbroken door een paar meiden die over het hek klommen. Zij wilden ’s avonds laat een filmpje opnemen voor op de populaire app TikTok.

Calamiteiten vandaag 13:18

Fietsendiefstallen rondom zaterdagmarkt toegenomen

Er zijn de afgelopen weken veel aangiften bij de politie gedaan van diefstal van elektrische fietsen. Opvallend, zo zegt de politie, is dat de dieven vooral fietsen stelen die geplaatst zijn bij de zaterdagmarkt.