Kewodak
Advertorial Wonen en bouwen

Bellen als je daklekkage hebt? Dan ben je eigenlijk te laat

Het kan zomaar gebeuren: na een flinke hoosbui druppelt het uit je plafond. Of misschien gaat het meer geleidelijk en zie je een verkleuring ontstaan op het plafond of in je muur. Dan heb je te maken met een lekkage. En meestal ook met achterstallig onderhoud. 

Een lekkage ontstaat niet van de ene op de andere dag. Meestal is het een gevolg van de ophoping van vuil, denk aan bladeren en takken, in of rond de hemelwaterafvoer.

Zo ontstaat lekkage op dak

De meeste daken hebben opstaande dakranden. Dit betekent dat wanneer de waterafvoer verstopt raakt, je afhankelijk bent van verdamping door de zon om je dak droog te houden. In natte periodes gaat dat niet lukken. Het vuil hoopt op en beschadigt de deklaag van je dak. Het water zoekt dan andere uitwegen – achter het lood.

De lekkage van vandaag vindt zijn oorsprong dus meestal al een paar jaar eerder. De échte boosdoener is dus niet de regen, de bladeren of zelfs je dak, maar jarenlang gebrekkig onderhoud.

Wanneer was het laatste onderhoud?

Het probleem daarmee is dat wanneer je een lekkage ontdekt, je eigenlijk al te laat bent. Frank Keijzer, directeur van Kewodak | De Dakmakers werd hierover onlangs geïnterviewd door NU.nl. “Meestal worden wij gebeld als het dak al lekt”, aldus Frank. “De vraag is dan of we meteen kunnen komen. Maar soms bellen mensen ook met de opmerking dat er al dertig jaar niemand meer op het dak geweest is.”

“Ik adviseer om te kijken of je de basisinformatie kunt terughalen: wanneer is het laatste onderhoud geweest? Het gevaar is namelijk dat als je dak geïsoleerd is en je met een lekkage te maken krijgt, ook je isolatie wordt aangetast. Dan ben je verder van huis, en loopt het kostenplaatje op.”

Zonnepanelen? Laat je dak inspecteren

Het goede nieuws is dat mensen steeds meer aandacht hebben voor hun dak en de mogelijkheden ervan. Zo laten steeds meer mensen groene daken of zonnepanelen installeren. Ook dakisolatie neemt toe in populariteit. Frank noemt dit ‘een mooi moment om eens goed naar je dak te laten kijken’. Een gezond dak kan immers nog tientallen jaren mee.


Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 18:30

Auto belandt in de sloot na botsing

Op de N11 nabij Zwammerdam heeft zaterdag aan het einde van de middag een ongeval plaatsgevonden. Een auto is daarbij in de sloot beland.

Advertorial Wonen en bouwen gisteren 15:56

Eerste sleutel voor huis Housing First in Alphen aan den Rijn

Iedereen verdient een kans en soms is er meer dan één kans nodig. Als je geen netwerk hebt om op terug te vallen of als het allemaal niet lukt omdat je niet in het 'juiste' hokje past, dan is het zo lastig om terug te komen van een tegenslag. En die tegenslag kan ons echt allemaal overkomen. Woonforte is daarom blij dat ze hier een bijdrage aan kunnen leveren.

Dronefotografie gisteren 14:31

Alphen vanuit de lucht: de Treinweg was voorheen een spoor

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Deze week de Treinweg, waar voorheen de spoorlijn Uithoorn-Alphen aan den Rijn lag.