Pixabay

Benieuwd welke vogel door Alphenaren dit jaar het meest gezien werd?

Afgelopen weekend heeft in Nederland de Nationale Tuinvogeltelling 2022 plaatsgevonden. Op 28, 29 en 30 januari werd er weer volop geteld en gespot door 680 deelnemers. Bij elkaar zijn er 10.596 vogels geïdentificeerd en geturfd en Alphen aan den Rijn droeg hierin haar steentje bij.

Hoewel het aantal deelnemers uit de gemeente minder was dan het jaar daarvoor, hebben de tellers dat ruimschoots goedgemaakt. Het aantal getelde vogels is namelijk met 596 vogels, meer dan het voorgaande jaar. 

De meestgetelde vogel in Alphen aan den Rijn blijft met 1393 waarnemingen de koolmees, dat zijn er grofweg 100 meer dan het jaar ervoor. De kauw is van zijn plaats verstoten en moet ruimte maken voor de huismus met 1321 tellingen in de gemeente. De kauw staat op derde plaats door 883 keer gespot te worden, dat zijn er 100 minder dan het voorgaande jaar.

Landelijk deden er 170.408 tellers mee, het totaalaantal getelde fladderaars kwam daarmee op 2.402.212.

De Nationale Tuinvogeltelling maakt al sinds 2001 jaarlijks de balans op. De Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland werken hierin samen. Met 170.000 vogelaars en hobbyisten is dit een van de grootste citizen science projecten van Nederland. 

Voor volgend jaar staat het tel-weekend uiteraard al weer op de planning, dan vindt deze plaats op 27, 28 en 29 januari 2023. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Werken vandaag 16:53

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 12

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Advertorial Vrijwilliger vandaag 15:24

Word jij vrijwilliger bij de dierenambulance? “Het is leuk, leerzaam én zinvol!”

Van gewonde egels en uit het nest gevallen jonge vogels tot aan verdwaalde huiskatten en ernstig verzwakte zwanen – als vrijwilliger bij Dierenambulance Alphen aan den Rijn kom je van alles tegen. Het werk is zeker niet altijd even makkelijk, maar aan positiviteit is nooit gebrek. En dat komt vooral door de waardering en voldoening die alle vrijwilligers ervaren.

Milieu en duurzaamheid vandaag 14:01

Geen grap: vanaf 1 april statiegeld op blikjes

Lege blikjes van bijvoorbeeld bier of cola is een veel voorkomende vorm van zwerfafval. Daarom zal vanaf 1 april statiegeld worden ingevoerd op blikjes. Eerder werd dit al gedaan met kleine plasticflesjes. Waar je je lege blikjes vanaf 1 april kan inleveren lees je hier.

Advertorial Horeca vandaag 09:27

Tot en met april voordelig smullen van de beste Argentijnse spareribs bij El Caballo

Argentijns vlees dat écht uit Argentinië komt, en dan ook nog eens van de beste kwaliteit. Dat krijg je bij Argentijns restaurant El Caballo. Heb jij al trek in spareribs? Dan heeft het restaurant goed nieuws. Vanaf maandag 27 maart tot en met eind april eet je hun Argentijnse spareribs voor een nóg betere prijs.