GroenLinks
Advertorial Politiek plein

Benut je recht op minimaregelingen: avond vol ideeën

Op 25 januari organiseerden GroenLinks en PvdA Alphen aan den Rijn een gespreksavond voor organisaties en inwoners over het gebruik van inkomensondersteunende voorzieningen. De aanleiding hiervoor was dat veel mensen met een laag inkomen geen gebruik maken van deze regelingen om het inkomen aan te vullen.

Deze minimaregelingen zijn er zowel op landelijk niveau als in onze gemeente. Denk aan (bijzondere) bijstand, vrijstelling van gemeentelijke belastingen en recent de energietoeslag. Juist in deze dure tijden is het zonde dat veel mensen deze ondersteuning niet benutten. Daarom werd de volgende vraag besproken: hoe zorgen we ervoor dat meer mensen krijgen waar ze recht op hebben?

Voorbeelden Utrecht

Julia Kleinrensink (fractievoorzitter GroenLinks Utrecht) deelde een aantal lessen uit de gemeente Utrecht. Bijvoorbeeld het normaliseren van de hulpvraag, zodat mensen zich niet schamen en spreken van ‘gebruik maken van je recht’ in plaats van ‘om hulp vragen’ in de communicatie. Daarnaast krijgen inwoners in Utrecht bij de brief over lokale belastingen een kaart met daarop de verschillende regelingen die er zijn. In groepsgesprekken zijn vervolgens ideeën opgehaald over hoe we in Alphen aan den Rijn het gebruik van de minimaregelingen kunnen stimuleren. Hieruit kwamen interessante suggesties naar voren.

Voorkom schaamte

Er waren verschillende ideeën om angst te schaamte te voorkomen, zodat mensen contact durven op te nemen. Dit kan door bijvoorbeeld gebruik te maken van een anonieme telefoonlijn voor hulp bij (dreigende) financiële problemen, of door een Alphenpas in te voeren waar iedere inwoner gebruik van kan maken. Alleen mensen met een laag inkomen krijgen geld gestort op de Alphenpas, maar als andere inwoners de pas ook gebruiken wordt mogelijke schaamte weggenomen. Een ander idee is om ervaringsdeskundigen bij de gemeente in dienst te nemen, die mensen helpen door hun eigen verhaal te delen.

Passende communicatie

Ook is de manier van communicatie en participatie belangrijk. Voor sommigen mensen is digitale hulp een goede uitkomst, terwijl voor andere de mogelijkheid om in-persoon te communiceren niet mag verdwijnen. Communicatie moet verder starten vanuit vertrouwen, en er moet begrip zijn voor de mensen die een hulpvraag hebben. Mogelijk is er ook meer maatwerk nodig in de communicatie, bijvoorbeeld voor jongeren die op een andere manier en op andere plekken willen worden benaderd.

Eenvoud

Tot slot is het belangrijk dat mensen makkelijk een hulpvraag kunnen stellen en een regeling kunnen aanvragen. Dit kan door ervoor te zorgen dat er een serviceplein in de dorpen en wijken komt en dat informatie over hulp bij geldzaken op logische plekken wordt gedeeld, bijvoorbeeld bij de Voedselbank. Ook maakt een kleiner aantal verschillende regelingen het voor inwoners makkelijker om uit te vinden waar ze recht op hebben. Tot slot kan een toegankelijke website of app van de gemeente ertoe bijdragen dat regelingen gemakkelijker gevonden en benut worden.

Vervolg

Deze input zullen GroenLinks en PvdA de komende maanden gebruiken om te kijken wat de gemeente kan doen om te zorgen dat inwoners vaker gebruik maken van de inkomensondersteunende regelingen waar ze recht op hebben.


Meer nieuws

Wonen en bouwen gisteren 17:11

Feestelijke start bouw Watersportcentrum in Rijnhaven

Vandaag vond in de Rijnhaven een feestelijke bijeenkomst plaats ter viering van de start van de bouw van het toekomstbestendige watersportcentrum van Nova Watersport. Tijdens het evenement deelden eigenaren Floris en Rutger samen met Wethouder Gerard van As hun visie op de toekomst van het gebied en de rol van het nieuwe gebouw.

Evenement gisteren 16:59

Laatste kans! Beleef het EK Voetbal in Park Rijnstroom

Oranjefans, pak je kans! Morgen, op 21 juni, transformeert Park Rijnstroom in dé plek waar je moet zijn voor een onvergetelijke avond vol oranjegekte, live muziek en natuurlijk de spannende wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk, live te volgen op een reusachtig scherm.

Sport gisteren 15:37

Maxime Takken wint zilver op NK Tijdrijden

De 14-jarige Maxime Takken uit Alphen heeft gisteren een knappe prestatie geleverd door de zilveren medaille te winnen op het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden in Steenbergen. Over een winderig parcours van 18,9 kilometer wist Maxime in de categorie Nieuweling-meisjes (U17) een gemiddelde snelheid van ruim 38 km/u te behalen, wat haar een tweede plaats opleverde.

Calamiteiten gisteren 15:05

Zwaarbewapende politie-eenheid rijdt verdachte klem op N207

Donderdag is de auto van een verdachte klemgereden door een gespecialiseerde, zwaarbewapende eenheid van de politie. De N207, de provinciale weg tussen Alphen aan den Rijn en Boskoop, werd speciaal voor de arrestatie in beide richtingen afgesloten.

Politiek gisteren 14:28

Bezwaren tegen komst AZC aan Genielaan Alphen aan den Rijn

De voorgenomen vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC) aan de Genielaan in Alphen aan den Rijn stuit op bezwaren van omwonenden. Op woensdag 19 juni vond een belangrijke hoorzitting plaats, voorafgaand aan de aankomende beslissing over de omgevingsvergunning.

Evenement gisteren 13:02

Romeinse Dag in Alphen aan den Rijn volledig uitverkocht

De Romeinse Dag op vrijdag 28 juni in het Alphense stadshart is volledig uitverkocht. Op deze dag wordt Alphen-Stad omgetoverd tot een levendig Romeins dorp voor alle leeftijden, met een gevarieerd programma dat onder andere een speurtocht en Romeinse vaartochten omvat. Helaas zijn alle beschikbare tijdsloten voor de Romeinse vaartochten volgeboekt.