GroenLinks
Advertorial Politiek plein

Benut je recht op minimaregelingen: avond vol ideeën

Op 25 januari organiseerden GroenLinks en PvdA Alphen aan den Rijn een gespreksavond voor organisaties en inwoners over het gebruik van inkomensondersteunende voorzieningen. De aanleiding hiervoor was dat veel mensen met een laag inkomen geen gebruik maken van deze regelingen om het inkomen aan te vullen.

Deze minimaregelingen zijn er zowel op landelijk niveau als in onze gemeente. Denk aan (bijzondere) bijstand, vrijstelling van gemeentelijke belastingen en recent de energietoeslag. Juist in deze dure tijden is het zonde dat veel mensen deze ondersteuning niet benutten. Daarom werd de volgende vraag besproken: hoe zorgen we ervoor dat meer mensen krijgen waar ze recht op hebben?

Voorbeelden Utrecht

Julia Kleinrensink (fractievoorzitter GroenLinks Utrecht) deelde een aantal lessen uit de gemeente Utrecht. Bijvoorbeeld het normaliseren van de hulpvraag, zodat mensen zich niet schamen en spreken van ‘gebruik maken van je recht’ in plaats van ‘om hulp vragen’ in de communicatie. Daarnaast krijgen inwoners in Utrecht bij de brief over lokale belastingen een kaart met daarop de verschillende regelingen die er zijn. In groepsgesprekken zijn vervolgens ideeën opgehaald over hoe we in Alphen aan den Rijn het gebruik van de minimaregelingen kunnen stimuleren. Hieruit kwamen interessante suggesties naar voren.

Voorkom schaamte

Er waren verschillende ideeën om angst te schaamte te voorkomen, zodat mensen contact durven op te nemen. Dit kan door bijvoorbeeld gebruik te maken van een anonieme telefoonlijn voor hulp bij (dreigende) financiële problemen, of door een Alphenpas in te voeren waar iedere inwoner gebruik van kan maken. Alleen mensen met een laag inkomen krijgen geld gestort op de Alphenpas, maar als andere inwoners de pas ook gebruiken wordt mogelijke schaamte weggenomen. Een ander idee is om ervaringsdeskundigen bij de gemeente in dienst te nemen, die mensen helpen door hun eigen verhaal te delen.

Passende communicatie

Ook is de manier van communicatie en participatie belangrijk. Voor sommigen mensen is digitale hulp een goede uitkomst, terwijl voor andere de mogelijkheid om in-persoon te communiceren niet mag verdwijnen. Communicatie moet verder starten vanuit vertrouwen, en er moet begrip zijn voor de mensen die een hulpvraag hebben. Mogelijk is er ook meer maatwerk nodig in de communicatie, bijvoorbeeld voor jongeren die op een andere manier en op andere plekken willen worden benaderd.

Eenvoud

Tot slot is het belangrijk dat mensen makkelijk een hulpvraag kunnen stellen en een regeling kunnen aanvragen. Dit kan door ervoor te zorgen dat er een serviceplein in de dorpen en wijken komt en dat informatie over hulp bij geldzaken op logische plekken wordt gedeeld, bijvoorbeeld bij de Voedselbank. Ook maakt een kleiner aantal verschillende regelingen het voor inwoners makkelijker om uit te vinden waar ze recht op hebben. Tot slot kan een toegankelijke website of app van de gemeente ertoe bijdragen dat regelingen gemakkelijker gevonden en benut worden.

Vervolg

Deze input zullen GroenLinks en PvdA de komende maanden gebruiken om te kijken wat de gemeente kan doen om te zorgen dat inwoners vaker gebruik maken van de inkomensondersteunende regelingen waar ze recht op hebben.


Meer nieuws

Overige vandaag 11:33

Partijen hoogheemraadschap van Rijnland bereiken akkoord

De nieuwe dagelijks bestuurders (hoogheemraden) van Rijnland zijn op 31 mei 2023 tijdens een extra vergadering van het algemeen bestuur (VV) geïnstalleerd. BBB, VVD, CDA, Agrarisch, Natuur en JA21 hebben een akkoord bereikt en zullen gaan samenwerken.

Politie en handhaving vandaag 10:27

Politie zoekt mannen die motoren uit parkeergarage stalen

In de nacht van 7 op 8 oktober zijn twee motoren uit de parkeergarage van een appartementencomplex in Alphen aan den Rijn gestolen. De politie toonde beelden van de verdachten in het opsporingsprogramma Team West.

Advertorial Theater vandaag 09:21

Speel mee in een professionele theaterproductie

Bos Theaterproducties, producent van de succesvolle Herman Groen-voorstellingen, is op zoek naar amateurs (m/v/x) die mee willen spelen in de gloednieuwe komedie Rust en Vreugd. Een ontroerende, herkenbare en vooral tenenkrommend grappige muzikale voorstelling. Voor iedereen die het leven vol wil aangrijpen!

Politiek gisteren 19:22

Alleen opvang voor Oekraïense vluchtelingen aan Steekterweg

Naar aanleiding van onrust tijdens een bewonersavond over opvang van Oekraïense vluchtelingen aan de Steekterweg zijn er behoorlijk wat indianenverhalen in omloop. Wethouders Schotanus en Van As en burgemeester Spies nemen de moeite om rustig uit te leggen hoe het écht zit.

Advertorial Evenementen gisteren 18:07

Zaterdag 22 juli Sama Sama Summer Party

Op veler verzoek wordt alsnog een Sama Sama Party georganiseerd! Zoals aangekondigd wordt dit jaar geen groot Sama Sama Festival georganiseerd. Naar aanleiding van vele verzoeken heeft het bestuur echter besloten toch een Sama Sama Summer Party te lanceren.

Maatschappelijk gisteren 17:00

Voorzitter Alphense Voedselbank fietst 825 kilometer voor sponsorgeld

Het nieuwe pand van de Voedselbank is al even in gebruik genomen en werd afgelopen weekend geopend. De afgelopen maanden heeft het team vrijwilligers gemerkt dat het toch erg warm wordt in de uitdeelruimte. Voorzitter Dirk van Kampen zal daarom ruim 800 kilometer fietsen om sponsorgeld op te halen.