Alphens EV

Bescherming Groene Hart belangrijk in coalitieakkoord provincie

Het coalitieakkoord voor de provincie Zuid-Holland is dinsdag 20 augustus gepresenteerd. Het is een visie met weinig concrete plannen. Belangrijk voor de gemeente Alphen aan den Rijn is het belang dat aan bescherming van het Groene Hart wordt gehecht.

De coalitie voor de komende vier jaar in de provincie Zuid-Holland bestaat uit VVD, SGP/CU, GroenLinks, PvdA en CDA. Boskoper Floor Vermeulen is kandidaat-gedeputeerde en zal dan onder meer gaan over verkeer en vervoer en over bestuur en maatschappij. Het dinsdag gepresenteerde coalitieakkoord is een visie met daarin weinig concrete onderwerpen. Toch is wel een aantal, voor Alphen aan den Rijn interessante, plannen te benoemen.

Vervoer
In het akkoord wordt beloofd dat de Verlengde Bentwoudlaan ten zuiden van Boskoop in het landschap wordt ingepast.
De spoorlijn Leiden-Utrecht zal in de spits over het hele traject vier keer per uur gaan rijden. Dit is nu al het geval tussen Leiden en Alphen aan den Rijn. Het tracé tussen Alphen en Utrecht heeft extra aandacht nodig, omdat hier sprake is van bodemdaling door de slappe veengrond.

Energie
In het Groene Hart worden geen windturbines geplaatst. Deze vinden wel een plek langs bestaande structuren, zoals grote wegen, en langs open water.

Natuur
In het Groene Hart wordt de bodemdaling aangepakt. Hiervoor is een geheel nieuw programma in de maak.
Een uitdaging is het behoud van het veenweidelandschap. Om dit te kunnen doen, moet er veel aandacht worden besteed aan het binden van de CO2-uitstoot van vooral koeien.

Steden en dorpen
Er wordt zwaar ingezet op behoud van het waardevolle landschap in het Groene Hart. Daarom wordt gekozen voor bouwen in bestaand bebouwd gebied. Hierbij wordt gedacht aan binnenstedelijke vernieuwing, bijvoorbeeld het vervangen van een verouderd industriegebied door een moderne woonwijk.

Bestuurslaag
De provincie is de bestuurslaag tussen gemeentelijke en landelijke overheid. De provincie gaat vooral over bovenregionale zaken, zoals milieu, vervoer, recreatie en de verbinding tussen gemeenten onderling.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden vandaag 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.

Blog Sport vandaag 10:42

Sportieve treurnis bij Alphense topclubs

Het gaat belabberd met de Alphense clubs in de vierde divisie Alphense Boys is na de 5-1 nederlaag tegen HBC alleen in theorie ook volgend seizoen nog actief in de landelijke competitie. Acht punten inhalen om voor de nacompetitie in aanmerking te komen gaat natuurlijk niet meer lukken en dan heeftde club ook nog eens het allerslechtste doelsaldo in de vierde divisie A.

Advertorial Voorstelling vandaag 09:34

Hans Klok speelt zijn nieuwe show als eerste in Alphen

Hans Klok heeft woensdagavond bij RTL 4 talkshow BEAU bekendgemaakt dat hij met zijn magische voorstelling Face the Future door Nederland gaat toeren. Vanaf 3 augustus reist de snelste illusionist ter wereld langs de grootste theaters en zal hij het publiek verbluffen met nog nooit eerder vertoonde illusies die voor het publiek onbegrijpelijk zijn, geïnspireerd op Artificial Intelligence en Virtual Reality. De allereerste shows zijn zaterdag 3 en zondag 4 augustus 2024 te zien in Castellum. Kaarten zijn vanaf nu te koop!

Advertorial Theater gisteren 16:57

Een laatste staande ovatie voor Van de Veerdonk!

Het is jammer maar waar. Mark van de Veerdonk, de virtuoze cabaretier uit Brabant, maakt zich klaar om zijn carrière in de schijnwerpers af te sluiten. Na bijna 40 jaar op de planken, waarin hij het publiek trakteerde op 17 briljante cabaretprogramma's, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Herenkapper in Boekel, astronaut, filemelder op Schiermonnikoog. Ik zie wel," grapt hij.