Alphens EV

Bescherming Groene Hart belangrijk in coalitieakkoord provincie

Het coalitieakkoord voor de provincie Zuid-Holland is dinsdag 20 augustus gepresenteerd. Het is een visie met weinig concrete plannen. Belangrijk voor de gemeente Alphen aan den Rijn is het belang dat aan bescherming van het Groene Hart wordt gehecht.

De coalitie voor de komende vier jaar in de provincie Zuid-Holland bestaat uit VVD, SGP/CU, GroenLinks, PvdA en CDA. Boskoper Floor Vermeulen is kandidaat-gedeputeerde en zal dan onder meer gaan over verkeer en vervoer en over bestuur en maatschappij. Het dinsdag gepresenteerde coalitieakkoord is een visie met daarin weinig concrete onderwerpen. Toch is wel een aantal, voor Alphen aan den Rijn interessante, plannen te benoemen.

Vervoer
In het akkoord wordt beloofd dat de Verlengde Bentwoudlaan ten zuiden van Boskoop in het landschap wordt ingepast.
De spoorlijn Leiden-Utrecht zal in de spits over het hele traject vier keer per uur gaan rijden. Dit is nu al het geval tussen Leiden en Alphen aan den Rijn. Het tracé tussen Alphen en Utrecht heeft extra aandacht nodig, omdat hier sprake is van bodemdaling door de slappe veengrond.

Energie
In het Groene Hart worden geen windturbines geplaatst. Deze vinden wel een plek langs bestaande structuren, zoals grote wegen, en langs open water.

Natuur
In het Groene Hart wordt de bodemdaling aangepakt. Hiervoor is een geheel nieuw programma in de maak.
Een uitdaging is het behoud van het veenweidelandschap. Om dit te kunnen doen, moet er veel aandacht worden besteed aan het binden van de CO2-uitstoot van vooral koeien.

Steden en dorpen
Er wordt zwaar ingezet op behoud van het waardevolle landschap in het Groene Hart. Daarom wordt gekozen voor bouwen in bestaand bebouwd gebied. Hierbij wordt gedacht aan binnenstedelijke vernieuwing, bijvoorbeeld het vervangen van een verouderd industriegebied door een moderne woonwijk.

Bestuurslaag
De provincie is de bestuurslaag tussen gemeentelijke en landelijke overheid. De provincie gaat vooral over bovenregionale zaken, zoals milieu, vervoer, recreatie en de verbinding tussen gemeenten onderling.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 17:16

Gevluchte bestuurder blijkt 27-jarige man uit Boskoop

In de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 januari reed een bestuurder van een personenauto tegen een boom aan, waarna de bestuurder op de vlucht sloeg. Uit onderzoek van de politie blijkt dat de eigenaar van de auto een 27-jarige man uit Boskoop is.

Rechtszaak vandaag 16:32

Verdachte in verkrachtingszaak blijft voorlopig vastzitten

Op 30 september 2019 verkrachtte een 26-jarige verdachte een vrouw in Kerk en Zanen. Volgens de verdachte ging het niet om een verkrachting, de vrouw zou zelf van harde seks houden. Het Openbaar Ministerie (OM) en de Haagse rechtbank geloofden het verhaal van de verdachte niet.

Blog Opinie vandaag 15:53

Geen tegenstand voor slordig spelend ARC

ARC moest zaterdag in principe een makkie hebben aan het bezoekende Achilles’29. De opponent uit Groesbeek met louter onuitspreekbare namen pakte dit seizoen immers slechts een punt. Ondanks het feit dat de thuisclub slordig en in een veel te laag tempo speelde, werd het ook een simpele overwinning.

Overige vandaag 15:17

Muse: een nieuw gedicht van de Alphense stadsdichter

Afgelopen weekend vond het Open Podium Alphen (OPA) plaats bij Soos aan den Rijn. De avond stond in het teken van Poetry meets Blues. De Alphense stadsdichter Lisa Veldkamp heeft hierover een gedicht gemaakt.

Advertorial Overige vandaag 14:46

Steun Melissa voor Kika

Op 1 maart 2020 loopt Melissa Mulder opnieuw de marathon van Tokyo om geld in te zamelen voor Kika. Ook in 2020 sponsoren All4finance en All4houses haar op weg naar succes.

Calamiteiten vandaag 14:11

Politie treft nepwapen en vuurwerk aan bij groepje jongens

Op zondag 19 januari reageerde de politie op een melding van een groepje jeugd dat met een luchtdrukwapen aan het schieten zou zijn. Op de Hoflaan in Alphen heeft de politie drie jongens staande gehouden.