Josh Walet

Best gelezen berichten van 2022

Alphens.nl plaatst per dag meerdere berichten, maar welke berichten zijn in 2022 het meest gelezen? Wij hebben de 20 best gelezen nieuwsberichten voor je op een rijtje gezet.

 

Politieauto’s en nepwapens in De Ridderhof, bij Alphenaren overheerst ongeloof en onbegrip

Maandag 16 mei

Maandag 16 mei vonden er filmopnames plaats in en rondom winkelcentrum De Ridderhof en de Henry Dunantweg. Hierbij werden politieauto’s en nepwapens gebruikt. Dat voor deze locatie is gekozen wekte bij Alphenaren vooral ongeloof en onbegrip op. “Hoe verzinnen ze het?!”

Een paar dagen eerder bracht de gemeente het nieuws naar buiten dat KRO-NCRV filmopnames maakt in De Ridderhof en bij de Henry Dunantweg voor een telefilm en dat bij deze filmopnames gebruik wordt gemaakt van politieauto’s en nepwapens. De filmopnames vonden, op 16 mei, de hele dag plaats. Winkelend publiek en passanten werden met borden en door crewleden geattendeerd op de filmopnames. Bij het kruispunt Burgemeester Bruin Slotsingel/ President Kennedylaan stonden beroepsverkeersregelaars die het verkeer tijdens de opnames kort konden tegenhouden.

Waarom De Ridderhof dan gekozen werd als de telefilm niet gaat over het Ridderhofdrama? Volgens de regisseur zou de locatie goed passen bij de film en ook het meest geschikt zijn. Daar snapten Alphenaren niks van. “Uit zo veel winkelcentra kies je deze? Waar doden zijn gevallen? Waar mensen verschrikkelijke trauma’s hebben opgelopen? Waar de buurt ontwricht is geweest door een verschrikkelijke daad? Waar is je empathie?!”

 

Kogelgaten aangetroffen in het Alphense centrum

Woensdag 15 juni

Oeps, foutje: winkel gaat de mist in met koelkastmagneet van Alphen aan den Rijn

Maandag 5 september

 

Flinke schade door storm Eunice, Alphenaren bekijken de schade van dichtbij

Zaterdag 19 februari

Storm Eunice heeft flink huisgehouden. De schade was behoorlijk. Ook in Alphen aan den Rijn werd druk gewerkt om de omgevallen bomen en het puin op te ruimen.

De rust was zaterdag 19 februari wedergekeerd. In het hele land was weer sprake van code groen. Al gaf het KNMI voor zaterdagavond ook weer code geel af in de provincie Zuid-Holland vanwege zware windstoten, zo zwaar als vrijdag toen storm Eunice over het land raasde werden de windstoten in ieder geval niet.

Een dag later werd de schade door storm Eunice goed zichtbaar. Ook in Alphen aan den Rijn was de stormschade flink. Veel omgewaaide bomen, daken waar dakpannen ontbreken en beschadigde voertuigen door rondvliegende objecten.

Vooral de omgewaaide bomen trokken behoorlijk wat bekijks, waaronder in het Burgemeester Visserpark. Daar waaide vrijdagmiddag een boom om die tegenover het Oude Raadhuis stond. Meerdere Alphenaren bekeken van dichtbij wat voor schade de storm heeft aangericht en legden dit vast op beeld.

 

De Gelaarsde Kat heeft een nieuwe eigenaar

Dinsdag 31 mei

Sinds 1 juli zwaaien Peter en René na 16,5 jaar niet meer met de scepter bij De Gelaarsde Kat. Zij hebben het stokje doorgegeven aan Bart, die daarvoor al ruim een jaar meeliep bij De Gelaarsde Kat.

“Vaste gasten hebben hem zeker al eens gezien en ontmoet”, aldus Peter en René. “Namens ons beiden willen wij alle gasten bedanken voor het gestelde vertrouwen de afgelopen jaren. Wij wensen Bart, zijn vrouw Charissa en het team veel succes en plezier en bedanken hun voor de fijne samenwerking met ons.”

 

Back to Eddy’s deze maand voor het laatst geopend

Woensdag 14 september

Snackbar Back to Eddy’s, gevestigd aan de buitenzijde van winkelcentrum De Aarhof, is na jaren verdwenen uit het Alphense straatbeeld. De zaak heeft definitief de deuren gesloten. Op Facebook bedankte eigenaar Patrick zijn klanten/Alphenaren: “Via deze weg alvast bedankt voor jullie gezellige bezoekjes van de afgelopen jaren!”

 

Jaarwisseling ‘beheersbaar’ maar druk verlopen voor hulpverleners in Alphen aan den Rijn

Zaterdag 1 januari

 

Bijtincident met hoog-risico hond, moedig optreden van hondencoach Leidy voorkomt erger

Woensdag 23 maart

In maart vond een heftig bijtincident plaats in Alphen aan den Rijn. Een American Bully XL zette zijn tanden in het been van een 62-jarige vrouw. De Alphense hondencoach Leidy Zijlstra hoorde het gebeuren en sprong zonder twijfel van haar balkon af om te helpen, waar de politie haar erg dankbaar voor was. “De vrouw had het anders niet overleefd.”

Het incident duurde in totaal zo’n 1,5 à 2 minuten. Dat klinkt misschien kort, maar voor een bijtincident is dat behoorlijk lang. “De American Bully XL zette zijn tanden in het been van de vrouw en liet niet meer los. De vrouw heeft ernstige bijtwonden aan het bijtincident overgehouden, vleeswonden zelfs. Alles zat onder het bloed”, aldus wijkagent Stefan van Ellinkhuizen.

De Alphense hondencoach Leidy Zijlstra woont op steenworp afstand van waar het incident gebeurde en schoot te hulp bij het bijtincident. “De balkondeur stond open dus ik kon horen wat er allemaal op straat gebeurde. Ik sla altijd aan als een hond begint te blaffen, maar omdat het zo vaak gebeurt heb ik mezelf afgeleerd om direct alert te reageren. Dat veranderde toen ik een vrouw ‘auw, hij heeft mij vast!’ hoorde roepen. Ik heb gelijk een breakstick gepakt en ben van mijn balkon afgesprongen om te helpen.”

De actie van Leidy kon rekenen op veel lof vanuit de politie. Er kwam dan ook een bloemetje haar kant op om haar te bedanken.

 

Uitvaart met militaire eer bij de Adventskerk

Woensdag 7 september

Eind augustus is in Indianapolis een Nederlandse militair doodgeschoten. De uitvaart van de 26-jarige Simmie Poetsema, afkomstig uit Leimuiden, vond plaats op woensdag 7 september. Tijdens de plechtigheid werd de kist door acht militairen, zonder hoofddeksel, gedragen naar de Adventskerk in Alphen aan den Rijn.

 

Alphenaren gaan viral op TikTok

Dinsdag 28 juni

Benzine bij de Tango is op, auto’s staan verderop in de rij om te tanken

Donderdag 24 februari

 

Grote groep Oekraïense vluchtelingen komt per bus aan bij Nieuwe Sloot

Vrijdag 25 maart

Donderdagavond 24 maart arriveerde een bus met daarin een grote groep Oekraïense vluchtelingen bij crisisnoodopvanglocatie Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn. Het was de eerste bus vluchtelingen die bij Nieuwe Sloot aankwam.

In de weken die volgden werden nog meer Oekraïense vluchtelingen verwelkomd. Om deze mensen op te vangen en te kunnen verdelen over de verschillende gemeenten in de regio Hollands Midden is Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn sinds 18 maart ingericht als Regionaal Coördinatiecentrum Vluchtelingen Spreiding (RCVS). Een volle bus met Oekraïense vluchtelingen arriveerde donderdagavond bij het RCVS. Later op de avond kwam een tweede bus met vluchtelingen aan.

De groep vluchtelingen uit Oekraïne die in Nieuwe Sloot werden opgevangen bestond voornamelijk uit moeders en kinderen. Ook waren er enkele ouderen bij en een aantal grotere gezinnen waarvan de vader wel mee mocht reizen vanuit Oekraïne. Zij verbleven maximaal 72 uur bij Nieuwe Sloot, waarna ze naar een opvanglocatie over werden gebracht. Daar konden zij dan zes maanden verblijven.

 

Geheime aantekeningen Xander de Buisonjé zichtbaar op foto: Zomerspektakel gaat door!

Donderdag 27 januari

Een opmerkelijke blunder van vriend van het evenement Xander de Buisonjé. Toen de Nederlandse zanger donderdag 27 januari het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn verliet na een overleg met het gemeentebestuur over het Zomerspektakel aan het Meer, legde fotograaf Josh Walet de aantekeningen die De Buisonjé onder zijn arm droeg vast. “Zomerspektakel aan het Meer 2022 gaat door”, was er te lezen.

 

Boerenprotesten ook in Alphen aan den Rijn en omgeving

Dinsdag 28 juni

Arjen Lubach steekt de draak met Alphen aan den Rijn en burgemeester Liesbeth Spies

Woensdag 23 maart

 

Politieauto gecrasht tijdens wilde achtervolging door Alphen

Zondag 16 januari

Zaterdagavond 15 januari heeft in Alphen aan den Rijn een wilde achtervolging plaatsgevonden. Agenten wilden rond 21:30 uur een personenauto controleren in de Elzenstraat. De bestuurder negeerde het stopteken en ging er met hoge snelheid vandoor. Tijdens de achtervolging crashte één van de politiewagens op de Leidse Schouw.

 

Bestuurder (24) dodelijk ongeval aangehouden, slachtoffer is 20-jarige Alphense

Zaterdag 9 juli

De politie heeft zaterdagochtend 9 juli meer informatie vrijgegeven over het noodlottige ongeval vrijdagavond op de Oranje Nassausingel. Het slachtoffer betrof een 20-jarige vrouw uit Alphen aan den Rijn. Zij overleed vrijdagavond rond 23:00 uur ter plekke aan haar verwondingen nadat zij op haar fiets werd geschept door een automobilist. De automobilist betrof een 24-jarige man uit Boskoop, hij is door de politie aangehouden.

 

Honderden mensen vormen erehaag bij uitvaart Evert Muis (37)

Vrijdag 22 april

Donderdagmiddag 21 april namen vrienden en familie afscheid van Alphenaar Evert Muis. Langs de weg hadden honderden mensen zich verzameld om een erehaag te vormen, wat een indrukwekkend beeld gaf.

Evert overleed zaterdag 16 april op 37-jarige leeftijd aan de gevolgen van melanoomkanker. Hij kreeg toen nog geen jaar geleden te horen dat hij terminaal ziek was. Maar stilzitten was niet aan hem besteed. Nadat een persoonlijke post op LinkedIn met daarbij een foto van Evert en zijn dochter in een roze tutu viral ging, besloot hij een stichting op te richten: Stichting TuTu. Deze stichting richt zich op het creëren van laatste waardevolle herinneringen voor gezinnen met een terminaal zieke ouder.

Indrukwekkend eerbetoon

Dat Evert geliefd was bij veel mensen bleek wel tijdens de uitvaart. Honderden mensen hadden zich langs de weg verzameld om een erehaag te vormen. Ook medewerkers van de penitentiaire inrichting in Alphen aan den Rijn waren aanwezig om een laatste eer te bewijzen aan hun collega. De rouwauto was voorzien van een zuurstokroze tutu op de bumper. Dochter Logan had ook een roze tutu aan. De fakkels die werden aangestoken zorgden voor een nog indrukwekkender beeld.

 

Verkeerschaos doordat slagbomen Albert Schweitzerbrug niet meer opengaan

Maandag 16 mei

In de spits is het op de weg eigenlijk altijd druk, maar in Alphen aan den Rijn was het maandag 16 mei extra druk. De slagbomen van de Albert Schweitzerbrug gingen namelijk niet meer open. Ook omliggende wegen slibden dicht doordat het verkeer niet meer door kon rijden.

 

Komst Van der Valk hotel weer een stap dichterbij

Woensdag 13 april

Al jaren wordt gesproken over een nieuw Van der Valk hotel langs de N11. Door de coronacrisis liep het plan flink wat vertraging op, maar er zit nu schot in de zaak. Met het vaststellen van het ontwerpbestemmingsplan ‘Hotel Goudse Schouw-N11, Alphen aan den Rijn’ is de komst van het hotel namelijk weer een stap dichterbij.

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 17:11

Feestelijke start bouw Watersportcentrum in Rijnhaven

Vandaag vond in de Rijnhaven een feestelijke bijeenkomst plaats ter viering van de start van de bouw van het toekomstbestendige watersportcentrum van Nova Watersport. Tijdens het evenement deelden eigenaren Floris en Rutger samen met Wethouder Gerard van As hun visie op de toekomst van het gebied en de rol van het nieuwe gebouw.

Evenement vandaag 16:59

Laatste kans! Beleef het EK Voetbal in Park Rijnstroom

Oranjefans, pak je kans! Morgen, op 21 juni, transformeert Park Rijnstroom in dé plek waar je moet zijn voor een onvergetelijke avond vol oranjegekte, live muziek en natuurlijk de spannende wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk, live te volgen op een reusachtig scherm.

Sport vandaag 15:37

Maxime Takken wint zilver op NK Tijdrijden

De 14-jarige Maxime Takken uit Alphen heeft gisteren een knappe prestatie geleverd door de zilveren medaille te winnen op het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden in Steenbergen. Over een winderig parcours van 18,9 kilometer wist Maxime in de categorie Nieuweling-meisjes (U17) een gemiddelde snelheid van ruim 38 km/u te behalen, wat haar een tweede plaats opleverde.

Calamiteiten vandaag 15:05

Zwaarbewapende politie-eenheid rijdt verdachte klem op N207

Donderdag is de auto van een verdachte klemgereden door een gespecialiseerde, zwaarbewapende eenheid van de politie. De N207, de provinciale weg tussen Alphen aan den Rijn en Boskoop, werd speciaal voor de arrestatie in beide richtingen afgesloten.

Politiek vandaag 14:28

Bezwaren tegen komst AZC aan Genielaan Alphen aan den Rijn

De voorgenomen vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC) aan de Genielaan in Alphen aan den Rijn stuit op bezwaren van omwonenden. Op woensdag 19 juni vond een belangrijke hoorzitting plaats, voorafgaand aan de aankomende beslissing over de omgevingsvergunning.

Evenement vandaag 13:02

Romeinse Dag in Alphen aan den Rijn volledig uitverkocht

De Romeinse Dag op vrijdag 28 juni in het Alphense stadshart is volledig uitverkocht. Op deze dag wordt Alphen-Stad omgetoverd tot een levendig Romeins dorp voor alle leeftijden, met een gevarieerd programma dat onder andere een speurtocht en Romeinse vaartochten omvat. Helaas zijn alle beschikbare tijdsloten voor de Romeinse vaartochten volgeboekt.