Blog Politiek

Beste Bruno Bruins

Een open brief aan oud-minister Bruno Bruins, die informateur in Alphen aan den Rijn is geworden ter voorbereiding van een nieuw college van burgemeester en wethouders. 

Beste Bruno,

Allereerst gefeliciteerd met je aanstelling als informateur voor het nieuw te vormen college in Alphen aan den Rijn. Het laatste collegeprogramma verkondigde al dat er meer ‘van buiten naar binnen’ gewerkt moest worden en in de verkiezingsprogramma’s vond iedere partij opnieuw dat burgers meer bij het gemeentebeleid moesten worden betrokken. Ik voel me dus vrij deze brief te schrijven.

Volgens velen is de formatie een klusje van niks en komt er een combi van Nieuw Elan, VVD, CDA en D66.

Nu gaat Alphen er prat op bij de G40 te horen (40 Grootste gemeentes) maar ze vertellen nooit dat ze ook bij de T10 horen (Truttigste 10).  Op zich is er overigens niets verkeerd aan om in een rustig provinciestadje te wonen, maar soms is dat niet voldoende. Ik ben bang dat er met de verwachte formatie en de gefluisterde namen van kandidaat wethouders een college onder de middelmaat gaat komen.

Eén van de grootste opgaven voor de komende jaren is de energietransitie, zeker nu met de oorlog in Oekraïne en de enorme prijsstijgingen. Daarnaast wil en moet Alphen bouwen. Alle partijen hebben het milieu en het klimaat in hun programma staan, maar ze hebben er of geen verstand van of het is voor de bühne.

Je gaat ongetwijfeld ook GroenLinks, de op één na grootste partij in Alphen, spreken. Die zijn ‘echt’ van het milieu, maar weet dat een aantal partijen al gezegd heeft niet meer met ze te willen samenwerken. Op het gebied van energie maakt dat gelukkig niks uit. Verder dan het feestelijk in gebruik stellen van hier en daar wat zonnepanelen is hun wethouder ook niet gekomen. Net als de anderen weet hij het verschil niet tussen een Kilojoule en Megawattuur.  

Recentelijk kwam het gebrek aan exacte kennis binnen de landelijke politiek in de publiciteit. Misschien wel aardig om dat mee te nemen in de besprekingen, want reken maar, dat dat probleem in Alphen ook speelt . Niet alleen in de politiek, maar ook bij het ambtenarenapparaat. Tegelijkertijd: wat zou het mooi zijn als er dan toch in de Gnephoek gebouwd gaat worden en Alphen een voorbeeld voor en een voorloper op de rest van Nederland zou worden op het gebied van duurzaamheid en energie.  

Maar…. als er inderdaad een coalitie zou komen van Nieuw Elan, VVD, CDA en D66 met een wethouderspost als beloning voor partijgenoten en hun inzet tijdens de verkiezingscampagne, dan vrees ik met grote vreze. Ik zou de mensen aan tafel maar eens goed wijzen op het feit dat we in Nederland het dualisme kennen en dat het helemaal niet nodig is om een vriendje of vriendinnetje uit de partij wethouder te maken. Dat een wethouder niet eens lid van een politieke partij hoeft te zijn. Je moet je zelfs afvragen of het baantjes invullen zo als tot nu toe gebruikelijk niet op gespannen voet staat met de geest en zelfs de letter van de Wet Dualisering Gemeentebestuur van 28 februari 2002. 

Ik geef een voorzetje: noem mij eens als kandidaat wethouder. In mijn blogjes ga ik er wel eens met gestrekt been in, maar in het dagelijks leven ben ik echt wel een aardig mens, betrokken burger en op een aantal gebieden behoorlijk deskundig en ervaren. Bruggen bouwen kan ik ook, zowel letterlijk als figuurlijk.

Kunnen we gelijk ook toetsen of van ‘buiten naar binnen’ echt gemeend is en de gemeenteraad wel echt onafhankelijk kan controleren zoals bedoeld in de eerder genoemde wet. 

 

Vriendelijke groet

Machiel van der Schoot

Raadhuisstraat 229
2406 AD  Alphen aan den Rijn
machiel@serasoft.com
0654701997

P.S. (1) Als het gaat om financiën, cultuur, ICT, energie, bedrijfsleven, interne organisatie, city-marketing, andere culturen, toekomstvisie, groenvoorziening of communicatie kan ik de meeste andere kandidaten wel hebben hoor. Zelfs met kern-energie.

P.S. (2) Ben ook nog dierenliefhebber :) 

arie_puck.jpg

P.S. (3) Tot aan China toe aan bruggen gebouwd :) 

039 - kopie.JPG


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.