alphens EV

Bewoners denken mee over hun wijk of dorp

Gemeente Alphen aan den Rijn is verdeeld in vier wijken in de stad en zeven dorpen. Deze krijgen allemaal een gebiedsprogramma. Inwoners mogen een idee inleveren voor hun eigen wijk of dorp via een nieuwe gemeentelijke website.

In alle wijken en dorpen wordt binnenkort, in de maanden mei tot en met juli, een bijeenkomst gehouden voor bewoners. Daar wordt onder meer uitgelegd wat een gebiedsprogramma is en hoe je als bewoner mee kunt denken. Maar, er is ook een website geopend waar inwoners hun ideeën kwijt kunnen. Deze worden vervolgens beoordeeld en de beste worden opgenomen in de gebiedsprogramma’s. In december van dit jaar volgt een terugkoppeling.

"Het is een goed werkend participatieproces", zegt wethouder Gert-Jan Schotanus. "We leggen vooraf uit waaraan plannen moeten voldoen en waar mensen over mee kunnen denken. Goede ideeën, zeker als er steun is onder de omwonenden, kunnen worden uitgevoerd als ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit gaat wel in een aantal stappen. Eind van dit jaar worden de gebiedsprogramma's, waar onder meer deze plannen in komen, vastgesteld en pas in 2024 begint de uitvoering."

De spelregels

Er zijn een paar regels waaraan een idee moet voldoen:

 • het idee is een verbetering voor de wijk of het dorp
 • het idee valt in een van de volgende categorieën:
  • buitenruimte
  • ontmoeten
  • verkeer en bereikbaarheid
  • groen en schoon
  • dagelijkse leefvoorzieningen
  • veiligheid en duurzaamheid
 • het idee gaat over de eigen wijk of het dorp
 • het idee toont de verbetering aan

Wat is een gebiedsprogramma

In elk gebiedsprogramma staat straks waar inwoners en de gemeente de komende jaren samen naartoe werken. Per gebied staan maximaal vier doelen voor de leefomgeving beschreven. En vanuit die doelen komen weer prioriteiten. Ook komt er jaarlijks een uitvoeringsagenda. Hierin staan de acties die ervoor zorgen dat de doelen uit de gebiedsprogramma’s worden gehaald. Hierbij wordt rekening gehouden met de beschikbare budgetten en de planning van andere projecten in de gemeente.   

De website waarop de plannen tussen 23 mei en 7 juli kunnen worden geplaatst is: www.uwdorpofwijk.alphenaandenrijn.nl.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Gemeente gisteren 17:30

Gespannen sfeer bij bijeenkomst tijdelijke huisvesting Steekterweg

Woensdagavond vond een informatiebijeenkomst over tijdelijke opvang voor Oekraïners aan de Steekterweg plaats. Dit omdat er onder bewoners onrust heerst over de locatie en de aantallen die opgevangen zullen worden. Het werd een verhitte avond.

Evenementen gisteren 16:23

Kaartverkoop Zomerspektakel gesloten: vrijdagavond volledig uitverkocht

Nog heel even en dan is het weer zover: het Zomerspektakel aan het Meer. Met elk jaar zo’n 70.000 bezoekers in één weekend belooft het ook dit jaar een knallende editie te worden. Dat Alphenaren er zin in hebben blijkt uit de kaartverkoop; de tickets voor de vrijdagavond zijn volledig uitverkocht.

Advertorial Sport gisteren 14:03

Padellen met jouw sportvereniging bij Sunset Padel

Het sportseizoen zit er voor veel sportclubs (bijna) op. Stilzitten doe je natuurlijk niet, dus probeer eens een andere toffe sport en blijf lekker fit. Kom padellen bij Sunset Padel met je teamgenoten! Sportverenigingen kunnen nu tot 1 juli gebruik maken van een speciale actie. 

Calamiteiten gisteren 12:52

Ambulancedienst waarschuwt voor valse meldingen: “Besef welke gevolgen het heeft”

Afgelopen weekend kreeg de ambulancedienst een melding van een vermeende reanimatie. Eenmaal aangekomen bij de desbetreffende woning bleek het om een valse melding te gaan. De ambulancedienst neemt je mee in hun belevenis van die dag. “Besef jij welke gevolgen het heeft als je denkt een grapje met iemand uit te halen?”

Evenementen gisteren 11:41

Alles wat je moet weten voordat je naar het Zomerspektakel aan het Meer gaat

Het Zomerspektakel aan het Meer staat voor de deur. De laatste 100 kaarten zijn gisteren in de verkoop gegaan en de organisatie verwacht vandaag uit te kopen. Om ervoor te zorgen dat jij goed voorbereid naar het festival kunt gaan, hebben we alle essentiële informatie voor je op een rijtje gezet.