Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.

Ieder kruis verwijst naar een dier dat het afgelopen jaar werd overreden op de vier kilometer lange weg. De Ziendeweg loopt pal langs natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen en wordt mogelijk verbreed.

Bram Koese, één van de initiatiefnemers: “Met de actie willen we laten zien hoe omvangrijk het probleem is. Ook willen we de knelpunten voor de verschillende diersoorten in beeld brengen. Zo zie je bijvoorbeeld dat hazen structureel worden overreden nabij de enige brug die twee polders met elkaar verbindt, terwijl ganzen en watervogels juist oversteken waar waterwegen op de weg uitkomen.”

QR-code

Het aantal van 642 kruizen komt overeen met het totaal aantal dieren dat in één jaar is geteld (2020), maar er worden ook slachtoffers van voor en na 2020 herdacht. Ieder kruis verwijst met naam en vinddatum naar een dier dat hier werd doodgereden. Op elk kruis is ook een QR-code aangebracht met een link naar de foto van het slachtoffer op waarneming.nl, een landelijke database met natuurwaarnemingen, waaronder verkeersslachtoffers.

Topje van de ijsberg

Onder de slachtoffers bevinden zich 35 zoogdieren, 90 vogels en 515 amfibieën, waaronder zeldzame en beschermde soorten, zoals bunzing, bosuil, heikikker, hermelijn, rugstreeppad en wezel. Het betreft vermoedelijk nog maar het topje van de ijsberg, aangezien slechts op een beperkt aantal dagen geteld is. Omgerekend naar het aantal teldagen vallen er gemiddeld vier slachtoffers per dag.

Symbool

De kruizen zijn gemaakt van vers hout van lokale knotwilgen met een laagje kalk. Als ze langs de weg zouden blijven staan, kunnen de kruizen uitgroeien tot nieuwe knotwilgen en daarmee symboliseren ze ‘een leven voor een leven’.

Uitbreiding wegennet

De actie komt op een moment dat de toekomst van de weg ter discussie staat. Afgelopen jaar heeft de gemeente Alphen aan de Rijn een verkeersstudie laten uitvoeren. Hoewel afsluiting voor doorgaand auto(sluip)verkeer door de gemeente wordt overwogen, wordt ook nagedacht over uitbreiding van het wegennet in de vorm van een parallel fietspad.

De bewoners denken dat een dergelijke dubbele rijweg rampzalig zal uitpakken voor de oversteekbaarheid van de weg en het leven en landschap langs één van de meest bijzondere natuurgebieden van Zuid-Holland.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Overige gisteren 16:17

Nieuwe koelcel en vriescel voor Voedselbank Kaag en Braassem En Nieuwkoop

Goed nieuws voor Voedselbank Kaag en Braassem En Nieuwkoop. Dankzij steun vanuit de beide gemeenten konden ze een nieuwe energiezuinige koelcel en vriescel aanschaffen. Dat gaan ze merken aan de energiekosten én de temperatuur in de loods. Rabo Impactfonds steunde de aanschaf met een donatie van € 10.000.

Gezondheid en welzijn gisteren 14:44

Stichting Help Anders voorziet meiden en vrouwen van menstruatieproducten

Op zaterdag 20 juli 2024 start Stichting Help Anders met het uitdelen van gratis menstruatieproducten als onderdeel van het project Help Elkaar Helpen. In Nederland heeft één op de tien jonge meiden en vrouwen niet altijd geld voor maandverband of tampons. Stichting Help Anders ontvangt producten van het Armoedefonds om deze meiden en vrouwen in Alphen aan den Rijn te ondersteunen.

Overige gisteren 12:40

Wereldwijd probleem met Windows 10-update: Alphen aan den Rijn nog niet getroffen

Vrijdagochtend hebben miljoenen gebruikers van Windows 10-computers wereldwijd te maken gekregen met een ernstig probleem. Bij het opstarten van hun laptops zien ze enkel een blauw scherm en ontvangen ze foutmeldingen die aangeven dat hun computer een probleem heeft en moet worden herstart. Dit leidt tot vastlopende systemen en stagnerende werkprocessen.

Sport gisteren 10:27

Noa Pet op weg naar EK U18 in Slowakije: Spannende tijden voor jonge atleet

Noa Pet, een talentvolle atleet van AAV’36 Alphen aan den Rijn, zet grote stappen in zijn atletiekcarrière. Noa is afgereisd naar Banská Bystrica, Slowakije, om deel te nemen aan het Europees Kampioenschap U18. Hij zal Nederland vertegenwoordigen op het onderdeel 400 meter horden, een discipline waarin hij al vele malen heeft uitgeblonken.

Advertorial Overige gisteren 09:24

Omgaan met adrenaline: de ultieme gids

Het is een drukke sportzomer met het EK voetbal en de Olympische Spelen. Zit jij nagelbijtend voor de televisie? Voel jij jezelf onoverwinnelijk als je favoriete team gewonnen heeft? Adrenaline speelt een belangrijke rol als we naar sportwedstrijden kijken of als we zelf actief aan sport doen. Ook op andere momenten speelt adrenaline een rol, zoals bij live wedden betFIRST en zelfs tijdens een sollicitatiegesprek of een presentatie op je werk. Wat is adrenaline en hoe werkt het?

Calamiteiten 18 jul. 2024 23:41

Agenten leveren eten af na ongeval met bezorger

Vanavond vond er een verkeersongeval plaats op de Prins Bernhardlaan ter hoogte van de Van Nesstraat. Twee auto's botsten op elkaar, wat leidde tot aanzienlijke schade aan beide voertuigen.