Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.

Ieder kruis verwijst naar een dier dat het afgelopen jaar werd overreden op de vier kilometer lange weg. De Ziendeweg loopt pal langs natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen en wordt mogelijk verbreed.

Bram Koese, één van de initiatiefnemers: “Met de actie willen we laten zien hoe omvangrijk het probleem is. Ook willen we de knelpunten voor de verschillende diersoorten in beeld brengen. Zo zie je bijvoorbeeld dat hazen structureel worden overreden nabij de enige brug die twee polders met elkaar verbindt, terwijl ganzen en watervogels juist oversteken waar waterwegen op de weg uitkomen.”

QR-code

Het aantal van 642 kruizen komt overeen met het totaal aantal dieren dat in één jaar is geteld (2020), maar er worden ook slachtoffers van voor en na 2020 herdacht. Ieder kruis verwijst met naam en vinddatum naar een dier dat hier werd doodgereden. Op elk kruis is ook een QR-code aangebracht met een link naar de foto van het slachtoffer op waarneming.nl, een landelijke database met natuurwaarnemingen, waaronder verkeersslachtoffers.

Topje van de ijsberg

Onder de slachtoffers bevinden zich 35 zoogdieren, 90 vogels en 515 amfibieën, waaronder zeldzame en beschermde soorten, zoals bunzing, bosuil, heikikker, hermelijn, rugstreeppad en wezel. Het betreft vermoedelijk nog maar het topje van de ijsberg, aangezien slechts op een beperkt aantal dagen geteld is. Omgerekend naar het aantal teldagen vallen er gemiddeld vier slachtoffers per dag.

Symbool

De kruizen zijn gemaakt van vers hout van lokale knotwilgen met een laagje kalk. Als ze langs de weg zouden blijven staan, kunnen de kruizen uitgroeien tot nieuwe knotwilgen en daarmee symboliseren ze ‘een leven voor een leven’.

Uitbreiding wegennet

De actie komt op een moment dat de toekomst van de weg ter discussie staat. Afgelopen jaar heeft de gemeente Alphen aan de Rijn een verkeersstudie laten uitvoeren. Hoewel afsluiting voor doorgaand auto(sluip)verkeer door de gemeente wordt overwogen, wordt ook nagedacht over uitbreiding van het wegennet in de vorm van een parallel fietspad.

De bewoners denken dat een dergelijke dubbele rijweg rampzalig zal uitpakken voor de oversteekbaarheid van de weg en het leven en landschap langs één van de meest bijzondere natuurgebieden van Zuid-Holland.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Onderwijs en opvang vandaag 12:56

Vijf mbo-scholen werken voortaan samen: Leven Lang Ontwikkelen van groot belang voor de arbeidsmarkt

De mbo-scholen Albeda, Da Vinci, mboRijnland, Mondriaan en Zadkine gaan samenwerken op het terrein van ‘Leven Lang Ontwikkelen’. Daartoe ondertekenden zij op 31 januari in Den Haag een intentieovereenkomst. Met de ondertekening spreken zij af zich gezamenlijk in te spannen om de arbeidsmarkt te voorzien van goed (bij) geschoold personeel, nu en in de toekomst.

Advertorial Evenementen vandaag 11:09

Super Bowl Sunday bij Sportsbar Alphen in de Esports Game Arena

Het is jaarlijks Amerikaans fenomeen: de Super Bowl. De kampioen van de American Football Conference speelt in de nacht van 12 op 13 februari tegen de winnaar van de National Football Conference. Bij de Game Arena kun jij terecht om dé American football wedstrijd van het jaar te zien.

Werkzaamheden vandaag 09:24

Rijndijk-Oost vanaf vandaag ruim een half jaar afgesloten

Alphenaren opgelet! Rijd jij dagelijks over de Rijndijk-Oost naar school of werk? Dan zul je de komende maanden om moeten rijden. Vanaf maandag 6 februari zal de Rijndijk-Oost voor zeven maanden afgesloten zijn vanwege onderhoudswerkzaamheden.