Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.

Ieder kruis verwijst naar een dier dat het afgelopen jaar werd overreden op de vier kilometer lange weg. De Ziendeweg loopt pal langs natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen en wordt mogelijk verbreed.

Bram Koese, één van de initiatiefnemers: “Met de actie willen we laten zien hoe omvangrijk het probleem is. Ook willen we de knelpunten voor de verschillende diersoorten in beeld brengen. Zo zie je bijvoorbeeld dat hazen structureel worden overreden nabij de enige brug die twee polders met elkaar verbindt, terwijl ganzen en watervogels juist oversteken waar waterwegen op de weg uitkomen.”

QR-code

Het aantal van 642 kruizen komt overeen met het totaal aantal dieren dat in één jaar is geteld (2020), maar er worden ook slachtoffers van voor en na 2020 herdacht. Ieder kruis verwijst met naam en vinddatum naar een dier dat hier werd doodgereden. Op elk kruis is ook een QR-code aangebracht met een link naar de foto van het slachtoffer op waarneming.nl, een landelijke database met natuurwaarnemingen, waaronder verkeersslachtoffers.

Topje van de ijsberg

Onder de slachtoffers bevinden zich 35 zoogdieren, 90 vogels en 515 amfibieën, waaronder zeldzame en beschermde soorten, zoals bunzing, bosuil, heikikker, hermelijn, rugstreeppad en wezel. Het betreft vermoedelijk nog maar het topje van de ijsberg, aangezien slechts op een beperkt aantal dagen geteld is. Omgerekend naar het aantal teldagen vallen er gemiddeld vier slachtoffers per dag.

Symbool

De kruizen zijn gemaakt van vers hout van lokale knotwilgen met een laagje kalk. Als ze langs de weg zouden blijven staan, kunnen de kruizen uitgroeien tot nieuwe knotwilgen en daarmee symboliseren ze ‘een leven voor een leven’.

Uitbreiding wegennet

De actie komt op een moment dat de toekomst van de weg ter discussie staat. Afgelopen jaar heeft de gemeente Alphen aan de Rijn een verkeersstudie laten uitvoeren. Hoewel afsluiting voor doorgaand auto(sluip)verkeer door de gemeente wordt overwogen, wordt ook nagedacht over uitbreiding van het wegennet in de vorm van een parallel fietspad.

De bewoners denken dat een dergelijke dubbele rijweg rampzalig zal uitpakken voor de oversteekbaarheid van de weg en het leven en landschap langs één van de meest bijzondere natuurgebieden van Zuid-Holland.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Natuur, recreatie en reizen vandaag 15:14

De ijzige dromen van Alphen: komt de langverwachte ijsbaan dan toch?

In de winter van 2024 staat eindelijk de realisatie van de langverwachte ijsbaan in Alphen op het programma. Het verlangen naar een eigen schaatslocatie was opgenomen in het huidige coalitieakkoord, maar sindsdien is er weinig vooruitgang geboekt op dit gebied. Nu lijkt er eindelijk beweging in te komen.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 14:03

Buurthuis AquaRijn bruist in oktober

Buurthuis AquaRijn bruist in oktober. Naast de reguliere activiteiten zoals inloop koffiemorgens, de donderdagmiddaglunch en de schildermiddag zijn er in oktober een aantal bijzondere activiteiten voor de bewoners van Alphen Noord.

Sport vandaag 11:35

Meld je aan voor de jongtalenten selectietest van DOS

Vind jij turnen ook het leukste wat er is? Dan is dit echt iets voor jou. Op zondag 1 oktober van 12:30 tot 14:30 uur organiseert DOS een jongtalenten selectietest. Ben jij geboren in 2016, 2017 of 2018 en ben jij altijd aan het klimmen en klauteren? Dan is dit misschien iets voor jou. Ben je iets ouder en heb je al wat turnervaring? Ook dan ben je van harte welkom!