Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.

Ieder kruis verwijst naar een dier dat het afgelopen jaar werd overreden op de vier kilometer lange weg. De Ziendeweg loopt pal langs natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen en wordt mogelijk verbreed.

Bram Koese, één van de initiatiefnemers: “Met de actie willen we laten zien hoe omvangrijk het probleem is. Ook willen we de knelpunten voor de verschillende diersoorten in beeld brengen. Zo zie je bijvoorbeeld dat hazen structureel worden overreden nabij de enige brug die twee polders met elkaar verbindt, terwijl ganzen en watervogels juist oversteken waar waterwegen op de weg uitkomen.”

QR-code

Het aantal van 642 kruizen komt overeen met het totaal aantal dieren dat in één jaar is geteld (2020), maar er worden ook slachtoffers van voor en na 2020 herdacht. Ieder kruis verwijst met naam en vinddatum naar een dier dat hier werd doodgereden. Op elk kruis is ook een QR-code aangebracht met een link naar de foto van het slachtoffer op waarneming.nl, een landelijke database met natuurwaarnemingen, waaronder verkeersslachtoffers.

Topje van de ijsberg

Onder de slachtoffers bevinden zich 35 zoogdieren, 90 vogels en 515 amfibieën, waaronder zeldzame en beschermde soorten, zoals bunzing, bosuil, heikikker, hermelijn, rugstreeppad en wezel. Het betreft vermoedelijk nog maar het topje van de ijsberg, aangezien slechts op een beperkt aantal dagen geteld is. Omgerekend naar het aantal teldagen vallen er gemiddeld vier slachtoffers per dag.

Symbool

De kruizen zijn gemaakt van vers hout van lokale knotwilgen met een laagje kalk. Als ze langs de weg zouden blijven staan, kunnen de kruizen uitgroeien tot nieuwe knotwilgen en daarmee symboliseren ze ‘een leven voor een leven’.

Uitbreiding wegennet

De actie komt op een moment dat de toekomst van de weg ter discussie staat. Afgelopen jaar heeft de gemeente Alphen aan de Rijn een verkeersstudie laten uitvoeren. Hoewel afsluiting voor doorgaand auto(sluip)verkeer door de gemeente wordt overwogen, wordt ook nagedacht over uitbreiding van het wegennet in de vorm van een parallel fietspad.

De bewoners denken dat een dergelijke dubbele rijweg rampzalig zal uitpakken voor de oversteekbaarheid van de weg en het leven en landschap langs één van de meest bijzondere natuurgebieden van Zuid-Holland.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht gisteren 16:44

Het nieuws van week 23 samengevat in het Alphens.nl weekoverzicht

Wat speelde er afgelopen week in Alphen? Van te kort aan horecapersoneel en een pilot om de terrassen langer open te houden tot aan het Europees Kampioenschap dat deze week aftrapte en Thomas Berge die het aan de stok kreeg met handhavers. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht. 

Werken gisteren 14:10

Het nieuwe vacature aanbod van week 23

Op zoek naar leuke baan of een nieuwe uitdaging in Alphen of omgeving? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen. Alphens.nl heeft haar eigen vacaturepagina. Op deze pagina zijn diverse soorten vacatures in verschillende branches te vinden. Ben jij nieuwsgierig naar het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen? Lees dan snel verder.

Romeinen gisteren 12:00

ROMEINEN Handelsnederzetting

Als er een castellum 'in the middle of nowhere' wordt gebouwd, verschijnt er binnen de kortste keren ook een handelsnederzetting. Dat zal in Alphen aan den Rijn niet anders zijn geweest. In zo'n kampdorp wonen gezinnen van soldaten, ambachtslieden en handelaren.

Overige gisteren 10:12

Betalen Alphense hondenbezitters straks geen hondenbelasting meer?

Een hond is je beste vriend, maar daar moet je jaarlijks wel wat voor over hebben. Althans, in de helft van de gemeenten in Nederland moet je nu nog hondenbelasting betalen, maar een meerderheid van de Tweede Kamer wil van de belasting af. En dat scheelt Alphense hondenbezitters jaarlijks tientallen euro’s.