Gerrit Jan Voerman

Bewoners Rode Dorp vieren de afronding van fase 1

Dinsdag werd in het Rode Dorp de oplevering van de nieuwbouwwoningen van Woonforte en de vernieuwde straten door de gemeente gevierd. Het feest startte in de Jan Nieuwenhuijzenstraat bij de onthulling van de nieuwe gevelsteen en eindigde met een gezellige barbecue in de speeltuin Kindervreugd.

Met de viering rondden de bewoners uit deze fases, Woonforte, gemeente, ERA Contour en Heijmans een bouwperiode van twee jaar af. Kees Veldkamp, ‘Rooie Dorper’ in hart en nieren onthulde samen met Yaëlla en Noa de nieuwe gevelsteen.

De gevelsteen

Kees Veldkamp woont al 61 jaar in het Rode Dorp en verhuisde op hoge leeftijd (87) naar een nieuwbouwwoning in zijn oude, vertrouwde wijk. “Wat een eer om de gevelsteen te mogen onthullen en hoe fijn is het om dat met de jonge generatie uit het Rode Dorp te doen.”

In de wijk was de nieuwe gevelsteen al een tijdje favoriet onderwerp van gesprek. “Wat zit er achter de houten plaat in de Jan Nieuwenhuijzenstraat tussen nummer 6 en 8?” Voor de nieuwe gevelsteen heeft Woonforte in 2021 een gedicht laten maken door de inmiddels voormalig Alphense stadsdichter Lisa Veldkamp. Het gedicht luidt als volgt:

Rooie Dorp
Een wijk van het volk
Lief en Leed doorstaan
De daken vol zonnestralen
De mensen met elkaar begaan

De oude gevelsteen uit 1920 is bewaard gebleven op de gevel en hangt tegenover de nieuwe gevelsteen op de Jan Nieuwenhuijzenstraat 8.

Een bedankje voor de klankbordgroep

Tijdens de onthulling stond de manager Wonen van Woonforte, Hans van Haastrecht, ook stil bij de inzet van bewoners in het Rode Dorp. Vijf jaar geleden werd de sloop- en de nieuwbouw aangekondigd. De woningcorporatie vroeg bewoners uit de wijk om mee te denken over de nieuwe woningen. Ruim 25 mensen meldden zich aan voor de klankbordgroep en hebben zich lange tijd ingezet om er mooie woningen van te maken. Hans van Haastrecht bedankte de leden van de klankbordgroep voor hun waardevolle bijdrage en tips.

En dat is gelukt. De huurders in fase 1 wonen ondertussen met veel plezier in hun nieuwe, mooie en energiezuinige woningen. De voorbereidingen voor fase 2 zijn gestart. In fase worden 62 woningen gesloopt en 67 duurzame eengezinswoningen gebouwd. In 2023 zijn deze klaar. Daarna volgt fase 3: de Karel Doormanstraat.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Doekje voor het bloeden

De menstruatiemotie heeft het natuurlijk gehaald in de Alphense gemeenteraad. Oftewel er komt een pilot op middelbare scholen om gratis maandverband en tampons te verstrekken.

Politiek gisteren 17:26

Algemene Beschouwingen deze keer niet erg spannend

Voor het vaststellen van de begroting voor het komende jaar hebben de Alphense politieke partijen hun mening gegeven in de Algemene Beschouwingen. Donderdag 30 juni hebben de meeste fractievoorzitters hun mening gegeven.

Advertorial JA in de Horeca gisteren 17:13

Julia (19) zegt JA in de Horeca: “Wijn is mijn nieuwe passie geworden”

Al een jaar vind je Julia (19) in de bediening bij Wijnbar&Zo. Met veel plezier laat zij gasten kennismaken met de lekkerste wijnen. “Eigenlijk ben ik een soort personal assistant, want ik sta altijd klaar voor de gasten. Ik voel aan wat ze nodig hebben en bezorg ze een gezellige tijd. Het leukste is als ik ze kan verrassen!”

Blog Fase 2, lees je mee?! gisteren 16:41

Brick by brick

Steen voor steen is het laatste huis in het rijtje gesloopt. Afgepeld als een ui. Tijdens de sloop van het laatste huis heb ik de hele dag in de stress gezeten omdat ik aan het werk was (dus niet thuis). Gelukkig is alles goed gegaan.

Politiek plein gisteren 15:58

Toekomstvisie voor De Werf als broedplaats

Dit jaar nog komt er een toekomstvisie voor De Werf, waarin het uitgangspunt is opgenomen dat de locatie de functie van creatieve broedplaats moet hebben. Dat was de strekking van de overgenomen motie van GroenLinks tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn op 30 juni.