Alphens EV

Bewoners tevreden over afvalinzameling door gemeente

Uit een onderzoek onder de inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn blijkt dat zij tevreden zijn over de afvalinzameling en over de manier waarop dit gebeurt. Het rapportcijfer voor de gemeente in 2020 is een 7,5 en dat is 0,1 punt hoger dan in 2017.

Belangrijke conclusies uit het onderzoek van februari van dit jaar zijn dat ophalen beter scoort dan wegbrengen en dat ruim een kwart van de inwoners wil dat er vaker wordt opgehaald. Het komt erop neer dat dit geldt voor alle soorten afval met een kleine afwijking naar 28 procent voor papier en naar 20 procent voor pmd en gft.
Ook blijkt dat er meer vuilnis naast ondergrondse containers wordt geplaatst dan in 2017.

De genoemde verbeterpunten wijken nauwelijks af van wat de afgelopen jaren door veel inwoners naar voren is gebracht. Deze zijn:

  • periodiek, dus niet op afspraak, ophalen van grofvuil
  • meer voorzieningen voor in de wijk wegbrengen van gescheiden afval
  • grotere rolcontainers bij woningen voor pmd, gft en papier

De drie adviezen die zijn overgenomen, zijn echter:

  • er kan een tweede (of derde) container voor gft, pmd en papier worden aangevraagd
  • er wordt geanalyseerd of ondergrondse containers met een vulgraadmeter goed genoeg werken en er wordt gevraagd wat omwonenden vinden
  • Schone Buurt Coaches worden ingezet voor preventie

Punten die zijn ingebracht door inwoners die hebben meegewerkt aan het onderzoek zijn onder meer belonen van goed scheiden, meer voorzieningen voor gescheiden afval, zorgen dat hoogbouw ook kan scheiden, verbeteren van verpakkingsmethoden en een betere service door het afvalbrengstation Ecopark.

Het onderzoek wordt meegenomen in de bespreking van het complete grondstoffenbeleid in februari 2021.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 15:02

Veilig op de weg met goede gladheidbestrijding

Vrijdag 29 oktober rijden de medewerkers van de gladheidbestrijding als voorproef alle strooiroutes binnen de gemeente Alphen aan den Rijn. Zonder zout natuurlijk.

Coronavirus in Alphen vandaag 13:28

Meer en strenger handhaven op coronamaatregelen: “De situatie is zorgelijk”

In heel Nederland zullen veiligheidsregio’s meer en strenger gaan handhaven op de coronamaatregelen. Mensen worden niet langer aangesproken op hun gedrag, maar krijgen gelijk een waarschuwing of een boete. Burgemeester Liesbeth Spies staat achter het besluit. “Diegene die de maatregelen nu nog aan zijn laars lapt, wordt eerder aangepakt.”

Advertorial Blog Overige vandaag 12:37

Een mannen coach helpt jou zijn wie je wil zijn

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen om de vraag waarom ik nu juist mannen coach ben geworden, te beantwoorden. Ten eerste werk ik graag met mannen en steek ik graag met mijn hoofd boven dat maaiveld (lees: de vele coaches) uit. En ten tweede, want er is altijd een diepere laag aanwezig, wil ik het taboe doorbreken dat mannen niet emotioneel mogen zijn.

Calamiteiten vandaag 11:44

Bedreiging op de Klepperman, politie zoekt verdachte

Er is een Burgernet bericht uitgestuurd voor een verdachte situatie aan de Klepperman (2401 GH) in Alphen. De politie is op zoek naar een verdachte en heeft daarvoor een signalement vrijgegeven.