Maandagavond 14 maart was ChristenUnie kamerlid Eppo Bruins bij ons te gast in Alphen aan den Rijn om te spreken over de plannen van staatssecretaris Dekker voor de hervorming van Artikel 23. In deze wet staat dat scholen alleen opgericht mogen worden onder een richting, geloofs- of levensbeschouwelijk. Dekker vindt dat hier verandering in moet komen. De ChristenUnie heeft gegronde redenen om aan te geven dat de plannen van Dekker juist averecht zullen werken.

De belangrijkste reden dat de plannen van Dekker niet door mogen gaan is dat er 100 - 120 scholen zullen verdwijnen. Deze scholen bestaan omdat ze in een bepaalde straal de enige school in die richting zijn. Juist deze scholen bezitten een sterke identiteit en passen bij de opvoeding die de ouders hun kind wensen te geven. De ChristenUnie wil deze scholen graag behouden. Daarnaast zal het schrappen van het begrip “richting” in de wet geen nieuwe scholen opleveren doordat Nederland een krimpgebied is. Er is weinig aanwas van kinderen. Het plan van staatssecretaris Dekker zal hierom niet tot nieuwe scholen leiden.

De ChristenUnie kan de plannen van Dekker alleen tegenhouden door met een goed alternatief plan of een geheel nieuw systeem te komen. We roepen deskundigen, onderwijzers en andere betrokkenen op om na te denken over een alternatief model om de kleine scholen te kunnen behouden.