Gemeente Alphen aan den Rijn

Bijenheuvel in Prinses Irenebos nóg bij-vriendelijker gemaakt door vrijwilligers

Sinds juni kent Alphen aan den Rijn een echte bijenheuvel. Speciaal voor de grondbijen werd dit paradijs in het Prinses Irenebos geplaatst. Afgelopen weekend werd de grootste bijenheuvel van Nederland nog ‘bij-vriendelijker’.

De bijenheuvel is 1,5 meter hoog en 8 bij 15 meter. De grond die is gebruikt voor de bijenheuvel hield de gemeente over na de realisatie van het Prinses Irenebos. Deze grond werd hergebruikt en heeft sinds juni weer een nieuwe, nuttige functie.

Grondbijen

De bijenheuvel is speciaal bedoeld voor grondbijen. Deze bijen graven ondergrondse nesten een geen bovengrondse nesten, zoals de bijen die van een bijenhotel gebruik maken. De bijenheuvel biedt de grondbijen weer extra ruimte om een nest te maken. Bijen zorgen voor de bestuiving van bloemen en planten en zijn daardoor belangrijk voor de biodiversiteit (verschillende planten en insecten) in een gebied.

Zaterdag 3 december werd door vrijwilligers van Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn, IVN, het Bomenpanel en medewerkers van de gemeente de bijenheuvel nog beter gemaakt. “Dankzij de inzet van ruim twintig vrijwilligers die in allerlei soorten dood hout kleine gaatjes boorden, kunnen nu ook bijen die overwinteren in holle stengels of dood hout, een plekje vinden op de bijenheuvel”, zo laat de gemeente weten.

De grootste bijenheuvel van Nederland is sinds zaterdag 3 december dus nóg bij-vriendelijker.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Winkels gisteren 13:46

Hoog laag bedden bij Dutch Dream Slaapcomfort

Wist je dat Dutch Dream ook hoog laag bedden in hun assortiment hebben? Deze bedden zijn naast elektrisch verstelbaar ook in hoogte verstelbaar. Ideaal voor meer gemak en comfort, voor zorgbehoevende mensen of voor iemand met bijvoorbeeld ademhalings-, maag- of slokdarmklachten. 

Sport gisteren 12:53

Succes op NK meerkamp voor Alphense sporters

In het weekend van 4 en 5 februari was in Apeldoorn het Omnisport geopend voor het Nederlandse Kampioenschap meerkamp. Hier zijn verschillende Alphense sporters naar huis gegaan met een prijs.