Gemeente Alphen aan den Rijn

Bijenheuvel in Prinses Irenebos nóg bij-vriendelijker gemaakt door vrijwilligers

Sinds juni kent Alphen aan den Rijn een echte bijenheuvel. Speciaal voor de grondbijen werd dit paradijs in het Prinses Irenebos geplaatst. Afgelopen weekend werd de grootste bijenheuvel van Nederland nog ‘bij-vriendelijker’.

De bijenheuvel is 1,5 meter hoog en 8 bij 15 meter. De grond die is gebruikt voor de bijenheuvel hield de gemeente over na de realisatie van het Prinses Irenebos. Deze grond werd hergebruikt en heeft sinds juni weer een nieuwe, nuttige functie.

Grondbijen

De bijenheuvel is speciaal bedoeld voor grondbijen. Deze bijen graven ondergrondse nesten een geen bovengrondse nesten, zoals de bijen die van een bijenhotel gebruik maken. De bijenheuvel biedt de grondbijen weer extra ruimte om een nest te maken. Bijen zorgen voor de bestuiving van bloemen en planten en zijn daardoor belangrijk voor de biodiversiteit (verschillende planten en insecten) in een gebied.

Zaterdag 3 december werd door vrijwilligers van Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn, IVN, het Bomenpanel en medewerkers van de gemeente de bijenheuvel nog beter gemaakt. “Dankzij de inzet van ruim twintig vrijwilligers die in allerlei soorten dood hout kleine gaatjes boorden, kunnen nu ook bijen die overwinteren in holle stengels of dood hout, een plekje vinden op de bijenheuvel”, zo laat de gemeente weten.

De grootste bijenheuvel van Nederland is sinds zaterdag 3 december dus nóg bij-vriendelijker.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Straatraadsels vandaag 13:56

Waar komt de naam van het ‘Rooie Dorp’ vandaan?

Het is misschien wel één van de meest bekende wijken in Alphen aan den Rijn: het Rode Dorp, in de volksmond ook wel ‘Rooie Dorp’ genoemd. Maar hoe komt deze Alphense wijk eigenlijk aan zijn naam?

De sfeer van het Zomerspektakel vandaag 12:31

Van Koninginnedag tot slot-act op het Zomerspektakel: het verhaal van Helemaal Top

In 2017 stond Helemaal Top voor het eerst op het podium van het Zomerspektakel aan het Meer, een hele eer voor het trio. Nu, zes jaar later, mag de band de zondagavond afsluiten. We spreken Toine Kremer over de essentie van Helemaal Top, hun optredens bij het Zomerspektakel en de voorbereiding op het komende festivalseizoen.

Advertorial Activiteiten voor kids vandaag 10:58

Ontmoet Bob de Bouwer bij winkelcentrum De Aarhof

Het succes van Bob de Bouwer kent geen grenzen en is razend populair bij kinderen zowel in Nederland als in de rest van Europa. Overal waar Bob de Bouwer verschijnt loopt het storm. De televisieheld zal ook in Alphen komen. Op 3 juni komt Bob de Bouwer naar winkelcentrum De Aarhof.