Kewodak
Advertorial Wonen en bouwen

‘Bijna één op de acht huishoudens heeft zonnepanelen’

Het aantal zonnepanelen in Nederland neemt in rap tempo toe. Bijna één op de acht huishoudens heeft zonnepanelen op het dak liggen. De grens van één miljoen woningen met zonnepanelen wordt naar verwachting binnen enkele maanden geslecht.

Dat blijkt uit onderzoek van Dutch New Energy Research (DNER), schrijft het AD. Alliander, de grootste regionale netbeheerder, telde eind vorig jaar 375.000 huizen met zonnepanelen, een groei van 38 procent ten opzichte van 2018. Inmiddels zijn dit er al 417.000.

Koop- en huurwoningen

“Ook de andere netbeheerders zien het aantal zonnepanelen bij huishoudens enorm groeien, dus het zou mij niets verbazen als we snel over de grens van 1 miljoen huizen met zonnepanelen komen”, zegt Martien Visser, lector energietransitie en netwerken van Hanzehogeschool Groningen, tegen de krant.

Niet alleen koopwoningen hebben zonnepanelen. Inmiddels profiteren ook de bewoners van ruim 200.000 huurwoningen van de voordelen van zonne-energie.

Kansen voor ondernemers

De groei van zonnepanelen komt vooral door een kortere terugverdientijd en goedkopere leningen. Er komen echter veranderingen aan. Zo wordt met ingang van 2023 de salderingsregeling afgebouwd. Dit betekent dat eigenaren van zonnepanelen elk jaar minder profijt hebben van de stroom die zij leveren aan het net.

Ook bedrijven kiezen steeds vaker voor zonnepanelen. Kewodak raadt ondernemers die nadenken over zonne-energie aan zich goed in te lezen. Zoek uit of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Bekijk wat de subsidiemogelijkheden zijn. En koester geen onrealistische verwachtingen.


Meer nieuws

Alphens.nl Magazine vandaag 16:04

Vrijwilliger Bas Koenekoop: ''Mijn hele DNA is Alphia''

Je groeit op in een bepaalde buurt. Voor Bas Koenekoop, Alphiaan in hart en nieren, was dat de Zeeheldenbuurt. Hij kwam ter wereld op de Zoutmanstraat 9, maar eigenlijk is het Alphiaveld de plek waar hij zijn opvoeding genoot. Zijn ouders waren meer daar dan thuis. Een andere belangrijke plek in zijn leven is de zee. Daar speelde zijn arbeidzaam leven zich grotendeels af. Lees mee met een bijzonder verhaal.

Romeinen vandaag 12:00

ROMEINEN Pax Romana

De Romeinse Limes had weliswaar meer het karakter van bewaking van een scheepsroute dan dat van een echte grens, toch waren er hier en daar schermutselingen. Regelrecht oorlog is het in de Rijndelta nooit geweest. De uitzondering was het jaar 69-70 toen de Bataafse Opstand hardhandig ingrijpen noodzakelijk maakte.