Alphens.nl

Bijtincident met hoog-risico hond, moedig optreden van hondencoach Leidy voorkomt erger

Afgelopen zondag vond een heftig bijtincident plaats in Alphen aan den Rijn. Een American Bully XL zette zijn tanden in het been van een 62-jarige vrouw. De Alphense hondencoach Leidy Zijlstra hoorde het gebeuren en sprong zonder twijfel van haar balkon af om te helpen, waar de politie haar erg dankbaar voor is. “De vrouw had het anders niet overleefd."

Toen het incident bij de meldkamer binnenkwam was de noodhulp van de politie bezet, daarom snelde wijkagent Stefan van Ellinkhuizen naar de plek van het incident. Eenmaal ter plaatse lag het slachtoffer al in de ambulance. Het incident duurde in totaal zo’n 1,5 à 2 minuten. Dat klinkt misschien kort, maar voor een bijtincident is dat behoorlijk lang. “De American Bully XL zat aan de riem tijdens het uitlaten, maar de riem ging stuk en de hond rende af op een herdershond van een 62-jarige vrouw. De American Bully XL zette zijn tanden in het been van de vrouw en liet niet meer los. De vrouw heeft ernstige bijtwonden aan het bijtincident overgehouden, vleeswonden zelfs. Alles zat onder het bloed”, begint Stefan.

Breakstick

Zodra de ambulance met de gewonde vrouw naar het ziekenhuis vertrok, werden de getuigen erbij gehaald. Onder hen was ook de Alphense hondencoach Leidy Zijlstra. Zij woont op steenworp afstand van waar het incident gebeurde en schoot te hulp bij het bijtincident. Ze vertelt: “De balkondeur stond open dus ik kon horen wat er allemaal op straat gebeurde. Ik sla altijd aan als een hond begint te blaffen, maar omdat het zo vaak gebeurt heb ik mezelf afgeleerd om direct alert te reageren. Dat veranderde toen ik een vrouw 'auw, hij heeft mij vast!' hoorde roepen. Ik heb gelijk een breakstick gepakt en ben van mijn balkon afgesprongen om te helpen.”

Een breakstick wordt gebruikt om de bek van een hond te openen wanneer hij uit zichzelf iets of iemand niet meer los wil laten. “Je krijgt vrijwel altijd maar één kans om de bek van de hond te openen met een breakstick. Gelukkig lukte dat”, vervolgt ze. Dat ze zichzelf hiermee ook in een gevaarlijke situatie bracht, stond ze op dat moment niet bij stil. “Ik ben er nooit mee bezig geweest dat dit gevaarlijk was voor mezelf, dat besef kwam achteraf pas. Op het moment zelf zag ik de ernst van de situatie in en heb ik geen moment getwijfeld om de vrouw te helpen.”

Heldhaftige daad

De actie van Leidy kan rekenen op veel lof vanuit de politie. Er komt dan ook een bloemetje haar kant op om haar te bedanken. “Haar manier van handelen is moedig en heldhaftig. En dan druk ik het eigenlijk nog zacht uit. Als Leidy er niet was geweest… Ik wil niet weten hoe het incident dan was afgelopen. Als politie hebben we daar veel geluk mee gehad”, stelt Stefan. Zelf blijft Leidy bescheiden: “Ik was op het juiste moment op de juiste plek. Dat ik heb kunnen helpen door mijn expertise in te zetten vind ik alleen maar fijn.”

Stefan benadrukt dat bijtincidenten lastige meldingen zijn voor de politie. “Agenten zijn en worden opgeleid voor incidenten met mensen, niet voor incidenten met dieren.” Wat Stefan had gedaan als hij er wel alleen voor had gestaan? Stefan fronst even en zegt daarna resoluut: “In zo’n situatie hebben we niet veel middelen om in te grijpen. We beschikken over pepperspray en een pistool, maar meer niet. De American Bully XL van afgelopen zondag was erg driftig, dus vanuit veiligheidsoverwegingen had het er dan waarschijnlijk op uitgedraaid dat ik de hond dood had moeten schieten.”

In het gesprek wijst Leidy ook op een incident dat twee jaar geleden plaatsvond in Duiven. Daar was de Amerikaanse staffordshireterriër Tommy bij betrokken. Het arrestatieteam (AT) zocht die nacht naar een vuurwapengevaarlijke man in een woning. Tijdens de actie van het AT werd Tommy met een stroomstootwapen onder handen genomen terwijl hij aangelijnd zat aan een boom. De melding bleek uiteindelijk vals te zijn, maar het letsel bij de hond was groot. Tommy raakte zwaargewond en had elf operaties nodig. “Dat is niet normaal. Het is onkunde, onmacht en een gebrek aan professionaliteit”, zegt Leidy stellig.

Bewustwording vergroten

Om dit soort situaties te voorkomen is Leidy voorstander van het vergroten van de kennis en kunde bij politieagenten. Maar dat niet alleen. Ze wil ook bewustwording creëren bij mensen die een hoog-risico hond in huis halen. “Met deze hondenrassen moet je eigenlijk middelen als een breakstick of in ieder geval een muilkorf in huis hebben. Daarnaast moet je oudere mensen zulke honden ook niet meegeven om uit te laten als jij als eigenaar niet in de gelegenheid bent om dat te doen. En dan al zeker niet met een slechte kwaliteit halsband die kan breken. Stel hun kleinkind was erbij, dat zijn situaties waar je toch niet over na wilt denken?”

"Tijdens mijn werk krijg ik veel te maken met hondeneigenaren waarvan hun hond heeft gebeten of is gebeten door een andere hond. Deze trauma zorgt voor agressief gedrag. Door mijn methodiek en werkwijze breng ik hondeneigenaren weer in hun rust en kracht, waardoor honden niet de mist in hoeven te gaan. In de video's die ik deel kan men dat terugzien." Eén van de honden van Leidy was een aantal jaar geleden ook betrokken bij een bijtincident. “Ik schaam me er niet voor dat ik zelf in die schoenen heb gestaan. Mijn hond draagt sindsdien buiten altijd een muilkorf. Ik heb geen angst voor het ras omdat ik weet hoe ik ermee om moet gaan. Die bewustwording breng ik graag over op anderen.”

Ze vervolgt: “Veel mensen halen een hoog-risico hond voor hun uiterlijk en uitstraling, maar vergeten hun verantwoordelijkheid te nemen. Ze nemen de signalen niet serieus als hun hond driftig wordt in bepaalde situaties en dat kan leiden tot bijtincidenten. Schakel daarom op tijd hulp in en laat de hond een muilkorf dragen, dat voorkomt zulke incidenten.” Tot slot nog een tip van Leidy mocht je ooit te maken krijgt met een bijtincident: “Erg belangrijk is om niet te gaan gillen, want dat maakt hoog-risico honden nog driftiger. Als burger kun je bijna niks doen, bel daarom altijd 112.”

De partijen die betrokken waren bij het bijtincident van afgelopen zondag hebben contact met elkaar gehad en zijn goed samengekomen. “Ze hebben elkaar opgezocht en er is geen rancune naar elkaar”, benadrukt Stefan. 

Op bovenstaande foto: hondencoach Leidy Zijlstra, haar honden en wijkagent Stefan van Ellinkhuizen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!