Alphens.nl

Bijtincident met hoog-risico hond, moedig optreden van hondencoach Leidy voorkomt erger

Afgelopen zondag vond een heftig bijtincident plaats in Alphen aan den Rijn. Een American Bully XL zette zijn tanden in het been van een 62-jarige vrouw. De Alphense hondencoach Leidy Zijlstra hoorde het gebeuren en sprong zonder twijfel van haar balkon af om te helpen, waar de politie haar erg dankbaar voor is. “De vrouw had het anders niet overleefd."

Toen het incident bij de meldkamer binnenkwam was de noodhulp van de politie bezet, daarom snelde wijkagent Stefan van Ellinkhuizen naar de plek van het incident. Eenmaal ter plaatse lag het slachtoffer al in de ambulance. Het incident duurde in totaal zo’n 1,5 à 2 minuten. Dat klinkt misschien kort, maar voor een bijtincident is dat behoorlijk lang. “De American Bully XL zat aan de riem tijdens het uitlaten, maar de riem ging stuk en de hond rende af op een herdershond van een 62-jarige vrouw. De American Bully XL zette zijn tanden in het been van de vrouw en liet niet meer los. De vrouw heeft ernstige bijtwonden aan het bijtincident overgehouden, vleeswonden zelfs. Alles zat onder het bloed”, begint Stefan.

Breakstick

Zodra de ambulance met de gewonde vrouw naar het ziekenhuis vertrok, werden de getuigen erbij gehaald. Onder hen was ook de Alphense hondencoach Leidy Zijlstra. Zij woont op steenworp afstand van waar het incident gebeurde en schoot te hulp bij het bijtincident. Ze vertelt: “De balkondeur stond open dus ik kon horen wat er allemaal op straat gebeurde. Ik sla altijd aan als een hond begint te blaffen, maar omdat het zo vaak gebeurt heb ik mezelf afgeleerd om direct alert te reageren. Dat veranderde toen ik een vrouw 'auw, hij heeft mij vast!' hoorde roepen. Ik heb gelijk een breakstick gepakt en ben van mijn balkon afgesprongen om te helpen.”

Een breakstick wordt gebruikt om de bek van een hond te openen wanneer hij uit zichzelf iets of iemand niet meer los wil laten. “Je krijgt vrijwel altijd maar één kans om de bek van de hond te openen met een breakstick. Gelukkig lukte dat”, vervolgt ze. Dat ze zichzelf hiermee ook in een gevaarlijke situatie bracht, stond ze op dat moment niet bij stil. “Ik ben er nooit mee bezig geweest dat dit gevaarlijk was voor mezelf, dat besef kwam achteraf pas. Op het moment zelf zag ik de ernst van de situatie in en heb ik geen moment getwijfeld om de vrouw te helpen.”

Heldhaftige daad

De actie van Leidy kan rekenen op veel lof vanuit de politie. Er komt dan ook een bloemetje haar kant op om haar te bedanken. “Haar manier van handelen is moedig en heldhaftig. En dan druk ik het eigenlijk nog zacht uit. Als Leidy er niet was geweest… Ik wil niet weten hoe het incident dan was afgelopen. Als politie hebben we daar veel geluk mee gehad”, stelt Stefan. Zelf blijft Leidy bescheiden: “Ik was op het juiste moment op de juiste plek. Dat ik heb kunnen helpen door mijn expertise in te zetten vind ik alleen maar fijn.”

Stefan benadrukt dat bijtincidenten lastige meldingen zijn voor de politie. “Agenten zijn en worden opgeleid voor incidenten met mensen, niet voor incidenten met dieren.” Wat Stefan had gedaan als hij er wel alleen voor had gestaan? Stefan fronst even en zegt daarna resoluut: “In zo’n situatie hebben we niet veel middelen om in te grijpen. We beschikken over pepperspray en een pistool, maar meer niet. De American Bully XL van afgelopen zondag was erg driftig, dus vanuit veiligheidsoverwegingen had het er dan waarschijnlijk op uitgedraaid dat ik de hond dood had moeten schieten.”

In het gesprek wijst Leidy ook op een incident dat twee jaar geleden plaatsvond in Duiven. Daar was de Amerikaanse staffordshireterriër Tommy bij betrokken. Het arrestatieteam (AT) zocht die nacht naar een vuurwapengevaarlijke man in een woning. Tijdens de actie van het AT werd Tommy met een stroomstootwapen onder handen genomen terwijl hij aangelijnd zat aan een boom. De melding bleek uiteindelijk vals te zijn, maar het letsel bij de hond was groot. Tommy raakte zwaargewond en had elf operaties nodig. “Dat is niet normaal. Het is onkunde, onmacht en een gebrek aan professionaliteit”, zegt Leidy stellig.

Bewustwording vergroten

Om dit soort situaties te voorkomen is Leidy voorstander van het vergroten van de kennis en kunde bij politieagenten. Maar dat niet alleen. Ze wil ook bewustwording creëren bij mensen die een hoog-risico hond in huis halen. “Met deze hondenrassen moet je eigenlijk middelen als een breakstick of in ieder geval een muilkorf in huis hebben. Daarnaast moet je oudere mensen zulke honden ook niet meegeven om uit te laten als jij als eigenaar niet in de gelegenheid bent om dat te doen. En dan al zeker niet met een slechte kwaliteit halsband die kan breken. Stel hun kleinkind was erbij, dat zijn situaties waar je toch niet over na wilt denken?”

"Tijdens mijn werk krijg ik veel te maken met hondeneigenaren waarvan hun hond heeft gebeten of is gebeten door een andere hond. Deze trauma zorgt voor agressief gedrag. Door mijn methodiek en werkwijze breng ik hondeneigenaren weer in hun rust en kracht, waardoor honden niet de mist in hoeven te gaan. In de video's die ik deel kan men dat terugzien." Eén van de honden van Leidy was een aantal jaar geleden ook betrokken bij een bijtincident. “Ik schaam me er niet voor dat ik zelf in die schoenen heb gestaan. Mijn hond draagt sindsdien buiten altijd een muilkorf. Ik heb geen angst voor het ras omdat ik weet hoe ik ermee om moet gaan. Die bewustwording breng ik graag over op anderen.”

Ze vervolgt: “Veel mensen halen een hoog-risico hond voor hun uiterlijk en uitstraling, maar vergeten hun verantwoordelijkheid te nemen. Ze nemen de signalen niet serieus als hun hond driftig wordt in bepaalde situaties en dat kan leiden tot bijtincidenten. Schakel daarom op tijd hulp in en laat de hond een muilkorf dragen, dat voorkomt zulke incidenten.” Tot slot nog een tip van Leidy mocht je ooit te maken krijgt met een bijtincident: “Erg belangrijk is om niet te gaan gillen, want dat maakt hoog-risico honden nog driftiger. Als burger kun je bijna niks doen, bel daarom altijd 112.”

De partijen die betrokken waren bij het bijtincident van afgelopen zondag hebben contact met elkaar gehad en zijn goed samengekomen. “Ze hebben elkaar opgezocht en er is geen rancune naar elkaar”, benadrukt Stefan. 

Op bovenstaande foto: hondencoach Leidy Zijlstra, haar honden en wijkagent Stefan van Ellinkhuizen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Politiek plein gisteren 20:34

Minister Van Gennip en CDA-lijsttrekker Berendsen spreken op avond in Hazerswoude-Dorp

Met de verkiezingen voor het Europees Parlement voor de deur (op 6 juni aanstaande) organiseren de gezamenlijke CDA-afdelingen in het Groene Hart een verkiezingsavond op dinsdag 21 mei met lijsttrekker Tom Berendsen en een aantal kandidaten. Ook minister van Sociale zaken en werkgelegenheid Karien van Gennip zal tijdens de avond spreken, evenals de nieuwe regionale voorzitter van LTO, Kees Captein.

Advertorial Overige gisteren 14:16

De kracht van frequentie bij het SamenhuiS

Kanker kan je leven flink op z’n kop zetten. Het is onzeker wat je te wachten staat, hoe je toekomst eruit ziet. Door de hele rollercoaster kan je jezelf en het vertrouwen in je lichaam behoorlijk kwijt raken. Alles staat op ‘overleven’. Wat helpt jou om je beter te voelen?

Advertorial Evenement gisteren 09:54

Bestel snel je pre-order ticket voor Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni wordt het tijd voor een heerlijk Hollands feestje met topartiesten! Kom gezellig langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets vliegen de deur uit! Voor de vroege vogels is er een echte Hollandse deal voor slechts €14,95! Sla snel je kaartjes in, want hierna zijn alleen nog de early bird tickets beschikbaar voor €22,50.

Advertorial Winactie Actie 19 mei 2024 16:24

Win een zes weken afvalprogramma ter waarde van €330

Sport-zorg geeft aan twee gelukkige mensen de kans om een zes weken durend afvalprogramma te volgen ter waarde van €330! Lees hieronder wat je moet doen om kans te maken.

Romeinen 19 mei 2024 13:15

De Romeinse limesweg ligt nog altijd onder de grond

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft veel Romeinse voorwerpen opgegraven. Er is echter geen enkele ruïne te zien. Maar, er is wel een Romeinse weg die onder de grond nog altijd gewoon bestaat. Het is deze limesweg die langs de Oude Rijn regelmatig tevoorschijn komt als er aan een modern bouwproject wordt begonnen.