Bikkels on Bikes: De natuur van Bosnië 

Origineel was het plan om door het binnenland van Kroatië naar de kust te fietsen. Maar al snel besloten we beiden dat het geweldig zou zijn om nog een extra land te verkennen met Bonnie. De route werd daarom aangepast en we besloten om een stukje door Bosnië te fietsen. Hoewel dit iets verder was, kozen we bewust voor de meest schilderachtige route, zoals we vaak tegen elkaar zeggen. Omdat we pas vrij laat besloten om door Bosnië te gaan, had ik niet al te veel verwachtingen. Ik wist niet hoe het straatbeeld eruit zou zien, hoe de mensen zouden zijn, of wat ik überhaupt kon verwachten.

Bij binnenkomst in Bosnië kreeg ik voor het eerst een stempel in mijn paspoort, de eerste van velen die nog zullen komen van alle landen waar we nog doorheen zullen reizen. Naast de eerste stempel viel ook meteen de vlag in dit land op. Waar je in veel Europese landen de vlag van de Europese Unie naast de eigen vlag ziet, was dat hier naast de eigen vlag de entiteit Republika Srpska.

We fietsen door Bosnië en eigenlijk is het hier niet heel anders dan in het noorden van Kroatië. Het straatbeeld is redelijk arm: er staat vuil langs de weg en de mensen zwaaien vriendelijk als je langs fietst. Bosnië begon uit te blinken toen we meer de natuur introkken. Avontuurlijke gravelwegen leidden ons door gebieden waar je anders niet zou komen. Boerderijtjes leunden tegen de bergen aan en alles zag er prachtig groen uit. Waarschijnlijk komt dit door de redelijk hoge neerslag en water, wat dit land ook mooi maakt. Om precies te zijn, de kleur van het water maakt dit landschap bijzonder.

We fietsen langs een rivier en waar Kroatië bekendstaat om de lichtblauwe kleur, heeft het water hier ook een eigen kleur. Het ziet eruit als een mix tussen blauw en groen, een speciale kleur. Helemaal niet fel, maar eerder wat donker en daarnaast superhelder. Na een stukje fietsen langs de rivier gaan we over een bruggetje. Of nou ja, bruggetje, het is niet veel meer dan wat staalkabels en een paar houten planken. Soms ontbreekt er een plank; is deze gebroken? Verrot geweest? Bij elke plank die je oversteekt hoop je dat de volgende het houdt. Dit is het spannendste bruggetje waar ik ooit overheen ben gegaan, maar we hebben het gehaald en kunnen verder.

WhatsApp Image 2024-05-12 at 23.43.54.jpeg

WhatsApp Image 2024-05-12 at 23.43.55.jpeg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Film gisteren 18:03

Bioscoopconcert André Rieu in Castellum!

Vanuit zijn pittoreske thuisstad Maastricht presenteert André Rieu een spectaculair concert die jij deze zomer op het witte doek bij Castellum kunt zien! Tijdens het bioscoopconcert wordt u betoverd met iconische filmmuziek, prachtige walsen, emotionele ballads en onverwachte nummers uit de hitlijsten. Mis het exclusieve bioscoopconcert ‘Power of Love’ niet!

Overige gisteren 16:51

Vuilcontainers bij appartementencomplex Castella buiten gebruik

De Tolstraat nabij het Rode Dorp zal tot 1 augustus afgesloten blijven vanwege renovatiewerkzaamheden aan het riool en straatwerk. Deze afsluiting heeft echter gevolgen voor de bewoners van het appartementencomplex Castella, waar de ondergrondse vuilcontainers voor 126 appartementen buiten gebruik zijn gesteld.

Bijeenkomst gisteren 15:29

Lotgenotenbijeenkomst voor mensen met alvleesklierkanker

Het Patiëntenplatform Living With Hope, het SamenhuiS en Scarabee, centra voor leven met en na kanker, nodigen getroffenen en hun naasten van harte uit voor een regionale lotgenotenbijeenkomst op donderdag 30 mei aanstaande.

Advertorial Evenement gisteren 14:08

Canondagen 2024 in Museumpark Archeon

Het laatste weekend van mei staat de Canon van Nederland centraal in Museumpark Archeon, want het zijn de Nationale Canondagen. Loop mee in de processie van Willibrordus en volg speciale rondleidingen over Trijntje in de prehistorie, de Romeinse Limes, de Karolingische periode en een speciale lezing over de ‘Zwarte dood’.

Overige gisteren 12:36

Alphense Sylvie van Klaveren beklimt Mont Ventoux voor onderzoek naar MS

Maandag, 20 mei, heeft Sylvie van Klaveren uit Alphen aan den Rijn, samen met haar naasten, de Mont Ventoux beklommen om geld in te zamelen voor onderzoek naar Multiple Sclerose (MS). In een indrukwekkende tijd van vier uur en 45 minuten legden zij de eenentwintig kilometer lange tocht naar de top van de 'kale berg' af.

Advertorial Evenement gisteren 11:05

Opbouw Zomerspektakel aan het Meer 2024 is begonnen

Het aftellen is begonnen! Over anderhalve week staan er weer duizenden bezoekers te zingen en te dansen op het evenemententerrein langs de Zegerplas. Het driedaagse festival trapt op vrijdag 31 mei af met Snelle, Krezip, Shake the Lake en Afrojack.