Alphens

Binnenkort dertien nieuwe Stolpersteine op vier verschillende plekken in Alphen aan den Rijn

Vrijdagochtend 22 april worden op vier plekken in Alphen aan den Rijn dertien Stolpersteine gelegd voor Joodse medeburgers die door de nazi’s zijn beroofd, uit hun huizen zijn gehaald, gedeporteerd en vermoord. Dat brengt het aantal Stolpersteine in Alphen aan den Rijn op 25.

De stenen worden gelegd voor de huizen waar de slachtoffers voor hun deportatie nog vrijwillig gewoond hebben. In de loop van dit jaar hoopt de Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers de overige 37 stenen te plaatsen voor de huizen van andere Joodse slachtoffers. Dan liggen er in totaal 54 stenen voor vermoorde Joodse medeburgers uit Alphen aan den Rijn, vier voor slachtoffers uit Zwammerdam, drie voor Boskoop en één in Aarlanderveen.

Dertien Stolpersteine

Om 09:00 uur worden de eerste vier stenen gelegd voor het huis aan de Gouwsluisseweg 107. Hier woonden tot kort voor hun deportatie David Cassier en zijn vrouw Mietje met hun twee zoontjes Isaäc en Israël. Op 12 augustus 1942 moesten zij zich met nog drie anderen op het station Alphen aan den Rijn melden. Zij woonden de laatste paar maanden in de Vorselenburgstraat tegenover het huis van Davids moeder. Het huis aan de Gouwsluisseweg moest het gezin op last van de rechter ontruimen.

Een uur later worden voor de moeder, broer en zus van David Cassier drie stenen gelegd bij de Vorselenburgstraat 31. Zij werden, net als de meeste Joodse inwoners van Alphen aan den Rijn, op de ochtend van woensdag 30 september 1942 van huis gehaald door een politieman of door mannen van de Grüne Polizei. Nog geen week later werden ze alle drie meteen na aankomst in Auschwitz vermoord.

Rond 11:00 uur worden twee stenen geplaatst voor het huis aan het Hazeveld 28, dat in het voorjaar van 1945 door de geallieerden werd geraakt tijdens een bombardement van het station. De stenen zijn voor Paula en Leopold Honig, Duits-Joodse vluchtelingen die in 1940 in Alphen kwamen wonen.

De laatste vier stenen komen rond 12:00 uur te liggen voor de Rijnkade 10. In dit huis woonden Samuel en Bertha Aardewerk. Samuel was nog maar enkele jaren voorzanger van de Joodse gemeente. Het echtpaar gaf ook onderdak aan Hersz en Frajdla Rosenblatt, die na vele omzwervingen in december 1938 toestemming kregen om naar Nederland te komen.

Vanaf 13:00 uur is er gelegenheid om na te praten in de voormalige Alphense synagoge aan de Samuel Aardewerksteeg.

Op de bovenste foto: voor het gemeentehuis liggen drie Stolpersteine.
Op de onderste foto: de vier Stolpersteine die een plek krijgen aan de Gouwsluisseweg.

Stolpersteine_D-Cassier.png


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht vandaag 16:59

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 12 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van boerenprotesten bij de PI Alphen en gedumpte containers met drugsafval tot aan een beschermde waterspitsmuis die Van der Valk in de weg zit. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Advertorial Theater vandaag 15:33

Peter Pannekoek en Simone Kleinsma vervroegd in de verkoop

De voorbereidingen voor het nieuwe theaterseizoen dat in september van start gaat, zijn in volle gang. Hoewel het programma pas in mei bekend wordt gemaakt, kondigt Theater Castellum alvast twee grote namen aan: Peter Pannekoek komt in 2024 terug met ‘DNA’ en Simone Kleinsma is te zien in de gloednieuwe musical comedy ‘De Hospita’. Beide voorstellingen gaan vervroegd in de verkoop.

Oud Alphen vandaag 14:02

Oud Alphen: de vernieuwde Hofbrug was een ‘groote verbetering’

Wist jij dat je vroeger over de Hofbrug moest om naar het Hof van Alfen te gaan? Deze brug lag tussen de huidige Julianastraat en Prins Hendrikstraat. In de jaren ’30 werd de Hofbrug verbreed om het ook toegankelijk te maken voor auto’s.