PR Arriva

Binnenkort kuchschermen in de bus, in- en uit stappen door achterdeur verleden tijd

Binnen twee maanden moeten bussen voorzien worden van kuchschermen, zo meldt branchevereniging OV-NL. Dit zal ook het persoonlijke contact tussen chauffeur en reiziger beter mogelijk maken.

Tijdens de lockdown moest het OV beschikbaar blijven voor reizigers in vitale beroepen. Reizigers moesten toen via de achteringangen uit- en instappen. Dit zodat buschauffeurs voldoende afstand konden houden van reizigers en zij hun werk op een verantwoorde manier konden uitvoeren.

Maar er waren een aantal nadelen aan deze tijdelijke oplossing. Zo was er sprake van verminderd contact tussen chauffeur en reiziger en viel de sociale controle weg. Dit bemoeilijkte het toezicht op de mondkapjesplicht die geldt in het OV. Ook is er sprake van een toename van zwartrijders in het OV en is het voor reizigers lastiger om anderhalve meter afstand te houden bij het in- en uitstappen.

Kuchschermen plaatsen

Daarom is ervoor gekozen om kuchschermen te plaatsen in bussen. Kuchschermen, goede ventilatie en regelmatige schoonmaak verkleinen de kans op blootstelling aan het coronavirus in het openbaar vervoer, meer dan de huidige maatregel waarbij passagiers door de achterdeur in- en uitstappen. Dit blijkt uit een onderzoek van het TNO in opdracht van branchevereniging OV-NL. Volgens TNO minimaliseert een kuchscherm namelijk de verspreiding van grote druppels via hoesten en niezen. Daarnaast maakt een kuchscherm het mogelijk om de voordeuren van de bussen verantwoord te openen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 15:51

Lumen Holland Rijnland opent Respijthuis in Alphen

Een veilige plek voor wie het even tegenzit. Mensen met psychische klachten kunnen vanaf medio oktober terecht in het Respijthuis. Het pand, gelegen aan de Prins Hendrikstraat 135, wordt zaterdag 10 oktober feestelijk geopend.

Onderwijs vandaag 14:43

Feestelijke uitreiking Anglia-certificaten op het Leerpark

Afgelopen schooljaar hebben zeventien leerlingen van het Groene Hart Leerpark voor het eerst Anglia-examen gedaan, en alle leerlingen zijn geslaagd. Dinsdag 22 september werden de officiële certificaten feestelijk uitgereikt.