Josh Walet

Blauwalg in de Zegerplas, hoe komt dat?

Deze week bleek uit metingen van Omgevingsdienst Midden-Holland dat er blauwalg aanwezig was in de Zegerplas. De t-steiger is inmiddels alweer vrijgegeven, maar de waarschuwing voor de speelvijver geldt nog. Maar wat is blauwalg precies? Hoe herken je het? En hoe kan het in het zwemwater terecht komen?

Zodra het kwik stijgt, neemt de kans op blauwalg toe. In de zomermaanden zorgt blauwalg dan ook regelmatig voor veel overlast. In Alphen was het deze week ook raak, net als in 2018 en 2019: blauwalg bij de Zegerplas in de speelvijver en de t-steiger (zuidoever).

Wat is blauwalg?

Maar wat is blauwalg precies? “Blauwalgen (ook wel cyanobacteriën genoemd) zijn microscopisch kleine organismen die overal ter wereld voorkomen in zoet water. Als de cellen kapot gaan, kleuren de algen blauw. Daar danken ze hun naam aan. Overmatige groei van blauwalgen is een teken dat het niet goed gaat met de waterkwaliteit en de natuur die daarvan afhankelijk is”, aldus Rijkswaterstaat.

Omgevingsdienst Midden-Holland houdt nauwkeurig de kwaliteit van het water in de gaten. Mocht er blauwalg in het water zitten, dan wordt hier altijd voor gewaarschuwd op www.zwemwater.nl. De blauwalgensoort die in Nederland veel voorkomt is ook nog eens giftig. Dit betekent dat als je deze giftige stoffen binnenkrijgt, hier ziek van kunt worden. Denk onder andere aan hoofdpijn, huiduitslag, misselijkheid, diarree, koorts of oogirritaties.

Kinderen moeten vooral oppassen omdat zij kwetsbaarder zijn en onbewust slokken water binnen kunnen krijgen. Ook honden kunnen last krijgen van blauwalgen. Let daarom op dat je jouw hond niet in water laat zwemmen wanneer daar blauwalgen zijn.

Hoe herken je blauwalg?

Met het blote oog zijn blauwalgen alleen te zien als ze kolonies of drijflagen vormen. Vaak gaat het om een groene kleur, maar sommige soorten blauwalg zijn bruingroen. Rijkswaterstaat hanteert drie categorieën, gebaseerd op het risico dat de blauwalgen vormen voor de gezondheid.

Categorie

Te herkennen aan

Beginnende drijflaag

Kolonies groene bolletjes, vlokjes, strootjes of banaantjes die in het water zweven. Het water ruikt een beetje naar vis.

Drijflaag

Een verfachtige laag en groene soep. Er hangt een sterke vislucht.

Ontledende drijflaag

Op het water ligt blauw of wit schuim en het ruikt naar rottende planten.

Bron: Rijkswaterstaat

Hoe komt blauwalg in het zwemwater terecht?

Temperaturen boven de 20 graden zijn ideaal voor blauwalgen. Dit zijn namelijk de weersomstandigheden waar blauwalg zich het beste onder kan ontwikkelen, vooral als er veel voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) en weinig waterplanten zijn. Door de tropische temperaturen van de afgelopen week, was er ook een toename te zien van het aantal blauwalg-meldingen in het water.

Dat er blauwalg in de Zegerplas in Alphen zat, lag dit keer niet aan pompen die uitstonden, maar aan de wind die verkeerd stond. De gemeente licht toe: “Er wordt elke dag water gepompt en het strand wordt schoongehouden van algenplanten. Helaas staat de wind verkeerd, waardoor de blauwalg vanaf het Aarkanaal de plas en het zwemstrand wordt opgeduwd.”

Daarom wordt daar nu gewaarschuwd met borden. “Bij de zwemwaterlocatie staan grote lichtblauwe informatieborden, die hiervoor waarschuwen”, aldus de gemeente. Het is raadzaam om de informatie op deze borden op te volgen en niet in of naast drijflagen van blauwalgen. Check voor het zwemmen ook altijd www.zwemwater.nl om te kijken of het natuurwater veilig is.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkelen gisteren 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek gisteren 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport gisteren 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving gisteren 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.