Josh Walet

Blauwalg in de Zegerplas, hoe komt dat?

Deze week bleek uit metingen van Omgevingsdienst Midden-Holland dat er blauwalg aanwezig was in de Zegerplas. De t-steiger is inmiddels alweer vrijgegeven, maar de waarschuwing voor de speelvijver geldt nog. Maar wat is blauwalg precies? Hoe herken je het? En hoe kan het in het zwemwater terecht komen?

Zodra het kwik stijgt, neemt de kans op blauwalg toe. In de zomermaanden zorgt blauwalg dan ook regelmatig voor veel overlast. In Alphen was het deze week ook raak, net als in 2018 en 2019: blauwalg bij de Zegerplas in de speelvijver en de t-steiger (zuidoever).

Wat is blauwalg?

Maar wat is blauwalg precies? “Blauwalgen (ook wel cyanobacteriën genoemd) zijn microscopisch kleine organismen die overal ter wereld voorkomen in zoet water. Als de cellen kapot gaan, kleuren de algen blauw. Daar danken ze hun naam aan. Overmatige groei van blauwalgen is een teken dat het niet goed gaat met de waterkwaliteit en de natuur die daarvan afhankelijk is”, aldus Rijkswaterstaat.

Omgevingsdienst Midden-Holland houdt nauwkeurig de kwaliteit van het water in de gaten. Mocht er blauwalg in het water zitten, dan wordt hier altijd voor gewaarschuwd op www.zwemwater.nl. De blauwalgensoort die in Nederland veel voorkomt is ook nog eens giftig. Dit betekent dat als je deze giftige stoffen binnenkrijgt, hier ziek van kunt worden. Denk onder andere aan hoofdpijn, huiduitslag, misselijkheid, diarree, koorts of oogirritaties.

Kinderen moeten vooral oppassen omdat zij kwetsbaarder zijn en onbewust slokken water binnen kunnen krijgen. Ook honden kunnen last krijgen van blauwalgen. Let daarom op dat je jouw hond niet in water laat zwemmen wanneer daar blauwalgen zijn.

Hoe herken je blauwalg?

Met het blote oog zijn blauwalgen alleen te zien als ze kolonies of drijflagen vormen. Vaak gaat het om een groene kleur, maar sommige soorten blauwalg zijn bruingroen. Rijkswaterstaat hanteert drie categorieën, gebaseerd op het risico dat de blauwalgen vormen voor de gezondheid.

Categorie

Te herkennen aan

Beginnende drijflaag

Kolonies groene bolletjes, vlokjes, strootjes of banaantjes die in het water zweven. Het water ruikt een beetje naar vis.

Drijflaag

Een verfachtige laag en groene soep. Er hangt een sterke vislucht.

Ontledende drijflaag

Op het water ligt blauw of wit schuim en het ruikt naar rottende planten.

Bron: Rijkswaterstaat

Hoe komt blauwalg in het zwemwater terecht?

Temperaturen boven de 20 graden zijn ideaal voor blauwalgen. Dit zijn namelijk de weersomstandigheden waar blauwalg zich het beste onder kan ontwikkelen, vooral als er veel voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) en weinig waterplanten zijn. Door de tropische temperaturen van de afgelopen week, was er ook een toename te zien van het aantal blauwalg-meldingen in het water.

Dat er blauwalg in de Zegerplas in Alphen zat, lag dit keer niet aan pompen die uitstonden, maar aan de wind die verkeerd stond. De gemeente licht toe: “Er wordt elke dag water gepompt en het strand wordt schoongehouden van algenplanten. Helaas staat de wind verkeerd, waardoor de blauwalg vanaf het Aarkanaal de plas en het zwemstrand wordt opgeduwd.”

Daarom wordt daar nu gewaarschuwd met borden. “Bij de zwemwaterlocatie staan grote lichtblauwe informatieborden, die hiervoor waarschuwen”, aldus de gemeente. Het is raadzaam om de informatie op deze borden op te volgen en niet in of naast drijflagen van blauwalgen. Check voor het zwemmen ook altijd www.zwemwater.nl om te kijken of het natuurwater veilig is.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 20:14

Tiny Houses zijn een grote uitdaging in Alphen-Stad

Het aanwijzen van locaties voor Tiny Houses is niet gemakkelijk. Dat zegt wethouder Gerard van As. "De grote uitdagingen zijn het vinden van locaties en voldoende grond die nodig is voor één tiny house." Van As ziet slechts een mogelijke locatie: Gnephoek-zuid. Het worden dan wel appartementen.

Blog Op reis met Naomi gisteren 19:33

Op reis met Naomi: "het leven is nu eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn"

Zo, die eerste week zit erop. En wat een week is het geweest! Ik ben letterlijk alle kanten op gegaan, er zijn veel emoties voorbij gekomen die van links naar rechts en van onder naar boven gaan. En het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn, dus ik ga ook de andere kant met jullie delen. Mijn motto is immers ‘we hoeven ons nergens voor te schamen’. Daarbij houd ik van open- en eerlijkheid en transparantie.

Politiek gisteren 18:39

Lachgas op verschillende plekken voortaan verboden

Het gebruik van lachgas is voortaan verboden op een aantal locaties die zijn opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Alphen aan den Rijn. Het gaat daarbij om beperken van hinder en beschermen van openbare orde, volksgezondheid en milieu.

Politiek gisteren 17:42

Bewoners tevreden over afvalinzameling door gemeente

Uit een onderzoek onder de inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn blijkt dat zij tevreden zijn over de afvalinzameling en over de manier waarop dit gebeurt. Het rapportcijfer voor de gemeente in 2020 is een 7,5 en dat is 0,1 punt hoger dan in 2017.