Blog Opinie

Blog: Krijg de mazelen

We zijn echt gek aan het worden. We laten ons regeren vanuit de uitzondering. Het ergste van dit alles is dat we inmiddels niet meer de durf hebben om vanuit het algemeen belang een standpunt in te nemen. Want o wee als je iemand kwetst of beledigt. Het meest concrete voorbeeld wordt nu getoond door de kinderopvang.  

Waarom? Een aantal individuen is erin geslaagd een heel systeem lam te leggen. Het wettelijke recht om een uitzondering te zijn, zorgt ervoor dat we een maatschappelijk probleem creëren. Een probleem waar de betrokken partijen naar elkaar wijzen en de verantwoording in andermans schoenen leggen. Met als resultaat dat de politiek aan zet is en ondertussen doet de kinderopvang even niets. Het gevolg is duidelijk: dodelijke kinderziektes vormen weer een concrete bedreiging.

Voor de duidelijkheid: kinderen onder de 14 maanden kunnen nog niet ingeënt worden tegen Bof, Mazelen en Rodehond. Veel kinderen gaan vanaf 3 maanden naar de kinderopvang. Omdat zij extra kwetsbaar zijn voor BMR wil je de risico’s hierop minimaliseren. Dan doen we landelijk door een vaccinatieprogramma en een gewenste dekkingsgraad aan te houden.

Nu zijn er mensen die menen dat inenten onzin is. Er zijn mensen die geloven dat leven en dood Gods wil is en anderen denken in complottheorieën. Het is in Nederland bij Wet niet verboden om zo te denken. Je mag er dus in Nederland voor kiezen om je kind niet in te enten. Je mag vervolgens ook je niet ingeënte kind aanmelden bij een kinderopvang. Zij mogen je bij Wet niet weigeren. En zo creëer je bij een kinderopvang een extra risico.

Mijn oudste kind ging 4 jaar lang naar Junis; naar volle tevredenheid van hem en wij ouders. Met 7.000 kinderen op 85 locaties is Junis een organisatie met regionale impact. Junis geeft aan dat het bieden van een veilige omgeving een van hun kernwaarden is. Ik heb bij Junis navraag gedaan over de kwestie en ik krijg als antwoord dat “Junis niet blij is met de situatie, dat zij het ook graag anders zien, maar dat ze tot op heden niets anders kunnen en ervoor kiezen niet gevaccineerde kinderen ook welkom te heten.” Aanvullend melden zij dat de kwestie erg ingewikkeld is en zij “met de juiste afweging beleid willen voeren en nu een standpunt voorbereiden”. Junis staat hierin niet alleen. Tot op heden is er maar 1 kinderopvangorganisatie in Nederland die anders denkt.

Hoeveel begrip ik ook voor de situatie heb en dat je de Wet niet zomaar kunt veranderen, ik vind het echt onzin dat er niet opgetreden wordt. Waarom zou je, om welke reden dan ook, er als kinderopvang bewust voor kiezen om meer risico te gaan lopen? En waarom verschuif je de verantwoordelijkheid hiervoor naar de ouders? Onder het motto: “Ik kan er niets aan doen en je hebt als ouder zelf de keuze wat je daar mee doet.”

Het is heel simpel: er is een probleem en daar kun je je eigen wet op uitvoeren. Anders gezegd, je zou als kinderopvang niet gevaccineerde kinderen kunnen weigeren als je een zo veilig mogelijke omgeving wil bieden. Maar er is ook nog een andere oplossing, namelijk het actief informeren of er op een groep niet gevaccineerde kinderen aanwezig zijn. Omdat ze jonger dan 14 maanden zijn of omdat hun ouders daarvoor kiezen. Dat kan zonder naam of toenaam, zodat je geen enkele privacy schaadt. In ieder geval kun je ouders dan inderdaad een goede afweging laten maken. Nu is het voor de ouders gokken.

Alleen levert die oplossing heel veel rompslomp op. Je moet als organisatie gaan controleren of mensen een vaccinatieboekje hebben en vervolgens moet je heel goed bijhouden en communiceren hoe de situatie per groep is. Die rompslomp is natuurlijk niet gewenst. Maar ja, alles voor de veiligheid, toch?

Nee dus. Want je loopt als organisatie ook het risico dat de informatie zich als een lopend vuurtje gaat verspreiden. Dat mensen denken van “Nou, de boel daar is niet veilig, dus ik ga wel ergens anders heen.” Maar waar ga je heen dan? Nergens.

Het gevolg is dat ik de komende 11 maanden voor onze dochter de kinderopvang ben. Omdat ik wel een zo veilig mogelijke omgeving wil bieden. Ik roep bij deze iedereen op dat voorbeeld te volgen. Want dan gaat het de kinderopvang meer pijn doen dan nu en hoop ik dat ze daardoor sneller kunnen bewegen.

Wat het geheel echt krom maakt is de praktijk. Berend Botje is de enige organisatie in Nederland die nu kinderen weigert. Dat waren 9 kinderen. Berend Botje is met de ouders in gesprek gegaan. Toen die ouders zich realiseerden dat ze nu zelf de opvang moesten regelen, stapten ze al heel snel van hun eigen principes af. Want nu zaten zij met de gebakken peren. Zo zie je maar dat een beetje beleid met het principe “Wie de billen brandt moet op de blaren zitten.” iedereen helpt.

Dus kinderopvang, ga niet je billen branden. Durf gewoon in te grijpen. Laat je niet regeren door de uitzondering en dien het algemene belang.

Volg de discussie op Facebook HIER

 


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie vandaag 20:01

MINERVA Buiten spelen

Vroeger was alles beter. Vooral het buiten spelen. Logisch, dat wel. Er waren minder auto’s en meer grasveldjes. Je ging gewoon stoepranden op straat, balletje trappen op een grasveld of schommelen op je eigen houten schommel die je vader aan de dichtstbijzijnde boom had opgehangen.

Calamiteiten vandaag 19:37

Botsing op President Kennedylaan

Rond 18:30 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden op de President Kennedylaan in Alphen. Twee auto's waren bij het ongeval betrokken. 

Politiek vandaag 18:42

In Speelruimteplan geen plaats voor kleine blokplekken

Kleine blokplekken worden opgeheven. Daarvoor in de plaats komen grotere speelplaatsen met veel meer mogelijkheden. Althans als het aan wethouder Gert-Jan Schotanus ligt. De gemeenteraad is verdeeld over het voorstel.

Politiek vandaag 17:09

Speelplaatsen worden voor 1,6 miljoen opgeknapt

De speelplaatsen in de hele gemeente Alphen aan den Rijn worden voor 1,6 miljoen euro opgeknapt. Hiervoor zijn een inventarisatie en een planning gemaakt. Het Speelruimteplan wordt in het najaar vastgesteld als er voldoende inspraak is geweest en een goede visie is gemaakt.

Voor Kinderen vandaag 17:01

Eerste paal Klimpark Alphen gaat volgende week de grond in

Op dinsdag 25 februari gaat de eerst paal voor Klimpark Alphen, midden in Park Zegersloot, de grond in. Wethouder Gert-Jan Schotanus en kinderwethouder Day van der Pijl (10) zullen bij de ceremonie aanwezig zijn.