Blog Opinie

Blog: Krijg de mazelen

We zijn echt gek aan het worden. We laten ons regeren vanuit de uitzondering. Het ergste van dit alles is dat we inmiddels niet meer de durf hebben om vanuit het algemeen belang een standpunt in te nemen. Want o wee als je iemand kwetst of beledigt. Het meest concrete voorbeeld wordt nu getoond door de kinderopvang.  

Waarom? Een aantal individuen is erin geslaagd een heel systeem lam te leggen. Het wettelijke recht om een uitzondering te zijn, zorgt ervoor dat we een maatschappelijk probleem creëren. Een probleem waar de betrokken partijen naar elkaar wijzen en de verantwoording in andermans schoenen leggen. Met als resultaat dat de politiek aan zet is en ondertussen doet de kinderopvang even niets. Het gevolg is duidelijk: dodelijke kinderziektes vormen weer een concrete bedreiging.

Voor de duidelijkheid: kinderen onder de 14 maanden kunnen nog niet ingeënt worden tegen Bof, Mazelen en Rodehond. Veel kinderen gaan vanaf 3 maanden naar de kinderopvang. Omdat zij extra kwetsbaar zijn voor BMR wil je de risico’s hierop minimaliseren. Dan doen we landelijk door een vaccinatieprogramma en een gewenste dekkingsgraad aan te houden.

Nu zijn er mensen die menen dat inenten onzin is. Er zijn mensen die geloven dat leven en dood Gods wil is en anderen denken in complottheorieën. Het is in Nederland bij Wet niet verboden om zo te denken. Je mag er dus in Nederland voor kiezen om je kind niet in te enten. Je mag vervolgens ook je niet ingeënte kind aanmelden bij een kinderopvang. Zij mogen je bij Wet niet weigeren. En zo creëer je bij een kinderopvang een extra risico.

Mijn oudste kind ging 4 jaar lang naar Junis; naar volle tevredenheid van hem en wij ouders. Met 7.000 kinderen op 85 locaties is Junis een organisatie met regionale impact. Junis geeft aan dat het bieden van een veilige omgeving een van hun kernwaarden is. Ik heb bij Junis navraag gedaan over de kwestie en ik krijg als antwoord dat “Junis niet blij is met de situatie, dat zij het ook graag anders zien, maar dat ze tot op heden niets anders kunnen en ervoor kiezen niet gevaccineerde kinderen ook welkom te heten.” Aanvullend melden zij dat de kwestie erg ingewikkeld is en zij “met de juiste afweging beleid willen voeren en nu een standpunt voorbereiden”. Junis staat hierin niet alleen. Tot op heden is er maar 1 kinderopvangorganisatie in Nederland die anders denkt.

Hoeveel begrip ik ook voor de situatie heb en dat je de Wet niet zomaar kunt veranderen, ik vind het echt onzin dat er niet opgetreden wordt. Waarom zou je, om welke reden dan ook, er als kinderopvang bewust voor kiezen om meer risico te gaan lopen? En waarom verschuif je de verantwoordelijkheid hiervoor naar de ouders? Onder het motto: “Ik kan er niets aan doen en je hebt als ouder zelf de keuze wat je daar mee doet.”

Het is heel simpel: er is een probleem en daar kun je je eigen wet op uitvoeren. Anders gezegd, je zou als kinderopvang niet gevaccineerde kinderen kunnen weigeren als je een zo veilig mogelijke omgeving wil bieden. Maar er is ook nog een andere oplossing, namelijk het actief informeren of er op een groep niet gevaccineerde kinderen aanwezig zijn. Omdat ze jonger dan 14 maanden zijn of omdat hun ouders daarvoor kiezen. Dat kan zonder naam of toenaam, zodat je geen enkele privacy schaadt. In ieder geval kun je ouders dan inderdaad een goede afweging laten maken. Nu is het voor de ouders gokken.

Alleen levert die oplossing heel veel rompslomp op. Je moet als organisatie gaan controleren of mensen een vaccinatieboekje hebben en vervolgens moet je heel goed bijhouden en communiceren hoe de situatie per groep is. Die rompslomp is natuurlijk niet gewenst. Maar ja, alles voor de veiligheid, toch?

Nee dus. Want je loopt als organisatie ook het risico dat de informatie zich als een lopend vuurtje gaat verspreiden. Dat mensen denken van “Nou, de boel daar is niet veilig, dus ik ga wel ergens anders heen.” Maar waar ga je heen dan? Nergens.

Het gevolg is dat ik de komende 11 maanden voor onze dochter de kinderopvang ben. Omdat ik wel een zo veilig mogelijke omgeving wil bieden. Ik roep bij deze iedereen op dat voorbeeld te volgen. Want dan gaat het de kinderopvang meer pijn doen dan nu en hoop ik dat ze daardoor sneller kunnen bewegen.

Wat het geheel echt krom maakt is de praktijk. Berend Botje is de enige organisatie in Nederland die nu kinderen weigert. Dat waren 9 kinderen. Berend Botje is met de ouders in gesprek gegaan. Toen die ouders zich realiseerden dat ze nu zelf de opvang moesten regelen, stapten ze al heel snel van hun eigen principes af. Want nu zaten zij met de gebakken peren. Zo zie je maar dat een beetje beleid met het principe “Wie de billen brandt moet op de blaren zitten.” iedereen helpt.

Dus kinderopvang, ga niet je billen branden. Durf gewoon in te grijpen. Laat je niet regeren door de uitzondering en dien het algemene belang.

Volg de discussie op Facebook HIER

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige vandaag 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek vandaag 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten vandaag 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen vandaag 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.