Kroes en Partners
Blog Opinie

Blog: Van angsthazen naar beunhazen

In rep en roer waren ze, de cosmetische artsen. Wat bleek, tandartsen hielden zich niet langer alleen bezig met het vullen van kiezen. Nee, ze vullen of moet ik zeggen ze fillen de patiënt desgewenst ook met botox en fillers en daarmee ook hun eigen zakken.

De cosmetische artsen vonden de tandartsen maar beunhazen terwijl zij de cosmetische artsen maar weer angsthazen vonden. Iets van de pot en de ketel wellicht? Hoe het ook is, ook hier geldt iedere vraag creëert een aanbod.

Robert Schoemacher, wie kent hem niet? Hij was de eerste cosmetisch arts die als geen ander de commerciële mogelijkheden zag van cosmetische chirurgie. De een vindt het een wonderdokter de ander vindt het een kwakzalver en een charlatan. Wat je ook van hem mag vinden, hij wist als geen ander, bekende en minder bekende Nederlanders te verleiden tot een cosmetische ingreep. Van het zetten van een botoxje, het doen van een ooglid of lipcorrectie, tot het liften van borsten en billen.

Niets is te gek in het streven naar het ideale uiterlijk. Hij maakte slim gebruik van de media en was niet uit het nieuws te slaan. Het leverde in ieder geval smakelijke televisie op, denk maar aan het Lelijke Eendje. Binnen een week een nieuw stralend uiterlijk, bijna te mooi om waar te zijn? Nou laat dat mooi maar weg!

Wat krijg je als, een op geldbeluste beunhaas het pad kruist van een soms wanhopige en meestal naïeve, of moet ik zeggen gewoon domme klant? Inderdaad trammelant. Met prachtige reclames, folders en stuntaanbiedingen laat men zich verleiden tot nutteloze en soms gevaarlijke ingrepen.
Inmiddels weten we dat het ook goed fout kan gaan. Maar niet getreurd, ook dit zorgt weer voor (on)smakelijke televisie.

Vind ik het al bijzonder dat je meewerkt aan een programma als het Lelijke Eendje, ronduit bizar vind ik het dat je meewerkt aan een programma als Verminkt of Botched. In deze programma’s proberen, met de nadruk op proberen, plastisch chirurgen mislukte (botched of vrij vertaald verklote) cosmetische ingrepen te herstellen van de prutsers die zichzelf verkopen als experts.

Natuurlijk kunnen we die prutsers van alles verwijten maar misschien moet de klant zelf ook eens de hand in eigen (al of niet gecorrigeerde) boezem steken? Iedere (tand- of willekeurige) arts mag zich cosmetisch arts noemen. Voor een plastisch chirurg gelden andere regels, dit is een beschermd beroep waarvoor zware eisen gelden. We komen ze overal tegen, zichzelf benoemde experts die ook hun graantje mee willen pikken. Niks mis mee zou je zeggen.

Ook in mijn eigen vak zie ik steeds meer types opduiken die na een flitscursus erfrecht en erfbelasting, zichzelf als experts in de markt zetten. Op een ingenieuze wijze bespelen ze de markt. Beunhazen die op slimme wijze gebruik maken van de onwetendheid van de klanten en hen maken tot angsthazen.

Onlangs waarschuwde ik al voor de wolven in schaapskleren. Ben ik een angsthaas zult u zich afvragen? Nee hoor, voel me meer de plastisch chirurg zoals hiervoor aangehaald met echter een vervelend verschil, ik kan niks meer herstellen als de klant is overleden, want dan komen de stukken pas boven water en zien we of het goed of fout is gegaan.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.