Blog: Voetbaltoernooitje

Die oude vrienden van mij stapten een beetje lacherig uit de auto. Als ze aan Alphen denken, denken ze aan schietpartijen en vallende hijskranen. Maar ik was er klaar voor, ze waren eindelijk op Hemelvaartsdag in Alphen aan den Rijn.

Ik ben geboren en getogen in Weesp en dus geen echte Alphenaar. Maar goed,  ik woon hier al bijna achtentwintig jaar, dus het voelt inmiddels wel zo. Mijn vrienden hebben Weesp nooit verlaten en in al die jaren is een strijd over beide steden ontstaan waarin ik Alphen met hand en tand verdedig. Al een paar jaar nodig ik hen uit om mij op Hemelvaartsdag te bezoeken. Dat is er nooit van gekomen, maar dit jaar dus wel.

Voor de beeldvorming: het zijn jongens waar ik jarenlang mee gevoetbald heb en waar de kleedkamerhumor nooit uit verdwenen is. Als we bij elkaar zijn, beginnen ze altijd wel een keer over die gemiste kans waarbij ik voor open doel over kopte, waardoor we promotie naar de hoofdklasse misliepen. "Las ik nou dat er hier een familiedrama én een steekpartij in één week plaats hebben gevonden?", vroeg Jaap, de mondigste van de vier, voor hij mij begroet had. Ik knikte. "Dat heb je met grote steden, Japie." Ik glimlachte voorzichtig. "En wat stond er in Weesp in de krant? Dat de bakker één minuut te laat was open gegaan?" Jaap grijnsde en veranderde van onderwerp. "Nou, waarom staan we op het parkeerterrein van een voetbalclub. En krijgen we nog koffie?"

Wij groeiden op met het Joh. Van Damtoernooi, het jaarlijkse jeugdvoetbaltoernooi van onze club waar we ieder jaar naar uitkeken en waar we nog steeds over kunnen praten alsof het de Champions League was. Ik wilde hen vandaag laten zien hoe we dat in Alphen aanpakken. Toen we het terrein van ARC opliepen, hadden ze nog praatjes. "Ach jee, een voetbaltoernooitje. We zijn weer vroeg thuis jongens", riep Jaap. De anderen lachten net iets te uitbundig. Maar na de koffie werd het stiller. We liepen langs de velden, bekeken derby’s en zagen kinderen lol hebben in het funpark. "Anders lopen we even naar het bord met standen," zei Jaap al iets enthousiaster, "kunnen we zien waar de spannende wedstrijden zijn." Ik liet hem de app zien waar de uitslagen op stonden, terwijl we langs de plek liepen waar de teamfoto’s gemaakt werden. "Hé, is dat Kevin Blom?", Jaap wees naar de blonde scheidsrechter. "Fluit de finale, denk ik", antwoordde ik argeloos.

Na de prijsuitreiking bracht ik hen terug naar de auto. Jaap was druk met zijn telefoon op het moment dat ik hem een hand wilde geven. "Wacht," zei hij, "even de trainer van mijn zoon appen dat we hier volgend jaar absoluut bij aanwezig moeten zijn."


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Onderwijs vandaag 16:18

Een bijzondere diploma-uitreiking voor examenleerlingen van het Scala College

Een diploma-uitreiking zoals andere jaren zat er door de coronacrisis niet in, maar het Scala College wist er toch een feestje van te maken. Met bloemen, champagne, slingers en een muziekinstallatie ging een groep docenten op dinsdag 7 juli op pad om examenleerlingen hun diploma te overhandigen.

Economie vandaag 15:33

Vraag het de Helpdesk Geldzaken

Behalve dat de coronacrisis zorgen over de gezondheid geeft, kunnen de gevolgen ook voelbaar zijn in jouw portemonnee. Misschien komt er op dit moment minder geld binnen, maar blijven jouw uitgaven gelijk? Krijg je minder opdrachten of werk je minder uren? Het is belangrijk dat je niet in geldproblemen komt.

Gemeente vandaag 14:47

Kinderen worden wel gecontroleerd op het hebben van een vispas in onze gemeente

Zowel de gemeente Nieuwkoop als de gemeente Kaag en Braassem hebben laten weten niet te zullen handhaven op kinderen onder de 14 jaar die hun hengel uitgooien zonder in bezit te zijn van een vispas. Maar de gemeente Alphen aan den Rijn volgt dit besluit niet: “Wij volgen de landelijke regels.”

Heel Alphen Beweegt vandaag 13:58

Vereniging in het zonnetje met #HeelAlphenBeweegt: TeHaDo

Verenigingen hebben in deze tijden te maken met veel uitdagingen en zoeken naar manieren om toekomstbestendig te blijven. Om de verenigingen extra te steunen zet Alphen Beweegt regelmatig een willekeurige vereniging in het zonnetje. Deze keer: TeHaDo.

Politiek vandaag 13:09

Woningen bij Bospark pilot voor woonzorgcomplex

De gemeente Alphen aan den Rijn wil voor senioren een woonomgeving scheppen waardoor zij veilig langdurig zelfstandig kunnen wonen. In zo’n woonzorgcomplex zijn voorzieningen voor zorg, welzijn, ontmoeting en ondersteuning aanwezig. Hiervoor wordt locatie Bospark als pilot ingericht.

Calamiteiten vandaag 12:24

Nieuwe balkonplaat uit hijskraan bij Lauwers gevallen

Momenteel zijn de werkzaamheden voor het renoveren van 56 woningen aan de Lauwers druk aan de gang. Maar tijdens deze werkzaamheden ging het aanbrengen van een nieuw balkon niet helemaal goed. Vlak voor plaatsing is namelijk een nieuwe balkonplaat uit de hijskraan gevallen. “Er is niemand gewond en de materiële schade is beperkt”, aldus Woonforte.