Blog: Voetbaltoernooitje

Die oude vrienden van mij stapten een beetje lacherig uit de auto. Als ze aan Alphen denken, denken ze aan schietpartijen en vallende hijskranen. Maar ik was er klaar voor, ze waren eindelijk op Hemelvaartsdag in Alphen aan den Rijn.

Ik ben geboren en getogen in Weesp en dus geen echte Alphenaar. Maar goed,  ik woon hier al bijna achtentwintig jaar, dus het voelt inmiddels wel zo. Mijn vrienden hebben Weesp nooit verlaten en in al die jaren is een strijd over beide steden ontstaan waarin ik Alphen met hand en tand verdedig. Al een paar jaar nodig ik hen uit om mij op Hemelvaartsdag te bezoeken. Dat is er nooit van gekomen, maar dit jaar dus wel.

Voor de beeldvorming: het zijn jongens waar ik jarenlang mee gevoetbald heb en waar de kleedkamerhumor nooit uit verdwenen is. Als we bij elkaar zijn, beginnen ze altijd wel een keer over die gemiste kans waarbij ik voor open doel over kopte, waardoor we promotie naar de hoofdklasse misliepen. "Las ik nou dat er hier een familiedrama én een steekpartij in één week plaats hebben gevonden?", vroeg Jaap, de mondigste van de vier, voor hij mij begroet had. Ik knikte. "Dat heb je met grote steden, Japie." Ik glimlachte voorzichtig. "En wat stond er in Weesp in de krant? Dat de bakker één minuut te laat was open gegaan?" Jaap grijnsde en veranderde van onderwerp. "Nou, waarom staan we op het parkeerterrein van een voetbalclub. En krijgen we nog koffie?"

Wij groeiden op met het Joh. Van Damtoernooi, het jaarlijkse jeugdvoetbaltoernooi van onze club waar we ieder jaar naar uitkeken en waar we nog steeds over kunnen praten alsof het de Champions League was. Ik wilde hen vandaag laten zien hoe we dat in Alphen aanpakken. Toen we het terrein van ARC opliepen, hadden ze nog praatjes. "Ach jee, een voetbaltoernooitje. We zijn weer vroeg thuis jongens", riep Jaap. De anderen lachten net iets te uitbundig. Maar na de koffie werd het stiller. We liepen langs de velden, bekeken derby’s en zagen kinderen lol hebben in het funpark. "Anders lopen we even naar het bord met standen," zei Jaap al iets enthousiaster, "kunnen we zien waar de spannende wedstrijden zijn." Ik liet hem de app zien waar de uitslagen op stonden, terwijl we langs de plek liepen waar de teamfoto’s gemaakt werden. "Hé, is dat Kevin Blom?", Jaap wees naar de blonde scheidsrechter. "Fluit de finale, denk ik", antwoordde ik argeloos.

Na de prijsuitreiking bracht ik hen terug naar de auto. Jaap was druk met zijn telefoon op het moment dat ik hem een hand wilde geven. "Wacht," zei hij, "even de trainer van mijn zoon appen dat we hier volgend jaar absoluut bij aanwezig moeten zijn."


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Winkels vandaag 17:04

Kerstproeverij bij La Bodega ’87

La Bodega ‘87 is niet zomaar een wijnwinkel. In de winkel hebben ze namelijk ook een wijnbar waar je heerlijk kunt genieten van de lekkerste wijnen. Op zondag 8 december kun je bij La Bodega ’87 terecht voor een kerstproeverij, zodat je weet welke wijn je met kerst in huis haalt.

Sport vandaag 16:11

Alphense Boksgala op 30 november

Op zaterdag 30 november vindt het Alphense Boksgala plaats in de Rijnstreekhal in Alphen. Er zullen 10 amateurpartijen en 3 profpartijen worden gebokst.

Calamiteiten vandaag 15:35

OM eist 3 jaar voor steekpartij

Op 29 mei vond er een steekpartij plaats op een bouwplaats aan de Dr. J.M. den Uylensingel in Alphen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tijdens de zitting op donderdag 14 november een celstraf van 3 jaar geëist voor de 41-jarige verdachte.

Verkeer en vervoer vandaag 15:01

Verlaging maximumsnelheid, wat verandert er rondom Alphen aan den Rijn?

De kogel is door de kerk: de maximumsnelheid gaat op alle snelwegen omlaag. Tussen 6:00 en 19:00 uur mag je nergens in Nederland harder dan 100 kilometer per uur rijden. Tussen 19:00 en 06:00 uur mag nog wel 120 of 130 worden gereden, waar dit nu overdag ook al mag. De snelheidsverlaging wordt binnen enkele maanden door het hele land doorgevoerd, en blijft waarschijnlijk voor een langere tijd van kracht. Dat heeft het kabinet woensdag 13 november naar buiten gebracht.