Bibliotheek Alphen aan den Rijn

Boodschappen doen zonder plastic? Doe mee met de Zero Waste Tour!

Binnenkort is weer de Week Zonder Afval. In dit kader worden op 4 juni Zero Waste Tours georganiseerd op 40 locaties in heel Nederland. Lokale gidsen laten dan zien bij welke winkels je verpakkingsvrij boodschappen kunt doen. Ook in Alphen aan den Rijn zijn twee tours gepland.

Patricia Lärche, programma- en community coördinator van het Huis van Duurzaamheid heeft vorig jaar de tour in Alphen geïntroduceerd. ‘We weten allemaal dat de berg plastic die we verbruiken desastreuze gevolgen heeft voor het leven op aarde, in het water, de lucht, en uiteindelijk ook ons lichaam. Daarom ben ik thuis aan de slag gegaan met het verminderen van mijn afval waaronder plastic. De tour leek me een mooie manier om anderen te inspireren hetzelfde te doen. En dat hoeft heus niet perfect, alle beetje helpen.’ 

Lezing over afvalvrij leven

Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland, komt op woensdag 25 mei de lezing ‘Afvalvrij leven, hoe dan?’ geven in de Bibliotheek in Alphen. Pals: ‘De meeste spullen die we wegdoen hebben geen nieuwe bestemming. Ze belanden simpelweg op een grote hoop of in de verbrandingsoven. Door het meebrengen van je eigen broodzak, bakje, beker en tasjes begin je thuis met het verkleinen van de afvalberg. In de lezing vertel ik over mijn persoonlijke zoektocht en geef ik heel veel praktische tips.’

Dit jaar een wandel- én fietstour

Deelnemers uit de tour van vorig jaar, Kristy Kortekaas en Gerben Dol, zijn dit jaar zelf enthousiast gids. ‘Wij zijn nu druk bezig om ondernemers in de Herenhof en de Ridderhof te benaderen en organiseren een Zero Waste Fietstour tussen die twee winkelcentra.’ 

Steeds meer mensen willen hun steentje bijdragen. De bijbehorende zelf-op-pad gids bij de tour van vorig jaar is inmiddels door ruim 100 mensen gedownload via de website van de Bibliotheek. Diana Baak, sinds vorig jaar Zero Waste gids: ‘We krijgen voornamelijk positieve reacties van winkeleigenaren in Alphen. Daar plakken we dan de sticker Neem gerust je eigen verpakking mee op de winkelruit.’ Tijdens de Zero Waste Wandeltour in het centrum van Alphen deelt ze graag haar tips en ervaring met plasticvrij boodschappen doen. De Schone Buurt Coaches haken dit jaar ook aan bij de tours.

De Zero Waste Tours in Alphen vinden plaats op zaterdag 4 juni van 9.30 tot 11.30 uur. Na afloop van beide tours is er in de Bibliotheek gelegenheid om na te praten en geven de gidsen aanvullende tips. De lezing ‘Afvalvrij leven, hoe dan?’ met Elisah Pals is op woensdag 25 mei in de Bibliotheek. Aanmelden kan via www.bibliotheekrijnenvenen.nl


Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Doekje voor het bloeden

De menstruatiemotie heeft het natuurlijk gehaald in de Alphense gemeenteraad. Oftewel er komt een pilot op middelbare scholen om gratis maandverband en tampons te verstrekken.

Politiek gisteren 17:26

Algemene Beschouwingen deze keer niet erg spannend

Voor het vaststellen van de begroting voor het komende jaar hebben de Alphense politieke partijen hun mening gegeven in de Algemene Beschouwingen. Donderdag 30 juni hebben de meeste fractievoorzitters hun mening gegeven.

Advertorial JA in de Horeca gisteren 17:13

Julia (19) zegt JA in de Horeca: “Wijn is mijn nieuwe passie geworden”

Al een jaar vind je Julia (19) in de bediening bij Wijnbar&Zo. Met veel plezier laat zij gasten kennismaken met de lekkerste wijnen. “Eigenlijk ben ik een soort personal assistant, want ik sta altijd klaar voor de gasten. Ik voel aan wat ze nodig hebben en bezorg ze een gezellige tijd. Het leukste is als ik ze kan verrassen!”

Blog Fase 2, lees je mee?! gisteren 16:41

Brick by brick

Steen voor steen is het laatste huis in het rijtje gesloopt. Afgepeld als een ui. Tijdens de sloop van het laatste huis heb ik de hele dag in de stress gezeten omdat ik aan het werk was (dus niet thuis). Gelukkig is alles goed gegaan.

Politiek plein gisteren 15:58

Toekomstvisie voor De Werf als broedplaats

Dit jaar nog komt er een toekomstvisie voor De Werf, waarin het uitgangspunt is opgenomen dat de locatie de functie van creatieve broedplaats moet hebben. Dat was de strekking van de overgenomen motie van GroenLinks tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn op 30 juni.