Castellum

Boosheid bij medewerkers Castellum over aanbestedingsprocedure

De gemeente start een aanbestedingsprocedure om Castellum op een andere manier te exploiteren. Dat nieuws kwam hard binnen bij de medewerkers van het Alphense theater. Het gevoel dat bij hen overheerst? "Boosheid", zeggen ze.

Met bevlogenheid, passie en kennis van zaken werken de medewerkers van Castellum dagelijks hard om publiek en artiesten te ontvangen. Afgelopen week werd duidelijk dat de gemeente af wil van de beeldvorming dat Castellum een ‘bodemloze put’ is. Vanaf de tweede helft 2022 wil zij in zee gaan met een nieuwe exploitant die met een ruime subsidie van 1.000.000 euro per jaar het gebouw aan het Rijnplein ‘commercieel’ mag gaan runnen. Een harde klap in het gezicht van de medewerkers.

Doekje voor het bloeden

“Het huidige personeel mag eerst het pand stofvrij maken, inrichten en ‘feestelijk openen’ en van januari tot en met juni met een ‘passend’ programma de kinderziektes uit het verbouwde pand oplossen. Als doekje voor het bloeden krijgen wij dan wel de belofte dat geprobeerd gaat worden hen onder te brengen bij de nieuwe exploitant. Aardig, nietwaar? En bovenal: het publiek dreigt door de trage besluitvorming van de gemeente in seizoen 22/23 verstoken te blijven van aanbod in de theaterzalen. Want programmeren doe je ruim een jaar vooruit.”

Het personeel is dan ook boos. “Boos over hoe de gemeente omgaat met haar personeel (de gemeente is 100% aandeelhouder van Castellum), maar vooral boos over het gebrek aan visie en beleid. Boos dat de gemeente zeven maanden nodig heeft voor een marktverkenning en pas na de zomer gaat aanbesteden. Boos dat er door deze late aanbesteding niet geprogrammeerd gaat worden. Boos dat het publiek voor het seizoen 22/23 verstoken blijft van een goed programma. Boos over de verkwisting van belastinggeld omdat na juni 2022 Castellum wederom haar deuren zal sluiten voor een verbouwing om het gebouw aan te passen aan de wensen van de nieuwe exploitant. Boos dat publiek, artiesten en personeel opdraaien voor falend overheidsbeleid. Want hoe zat dat ook alweer met de ‘bodemloze put’ die inmiddels tot eindeloze bouwput is geworden?”

Bodemloze put

Als 23ste gemeente van Nederland bekleedt Alphen aan den Rijn een 48ste plaatst als het gaat om cultuur. Beschamend, vinden de medewerkers van Castellum. “Wellicht niet verwonderlijk omdat de gemeente wel graag investeert in stenen, maar oogkleppen opheeft als het gaat om invulling van de cultuurtempels die zij bouwt. In 2004 schonk de gemeente Alphen aan den Rijn haar inwoners een theater- en bioscoopcomplex. Een vergiftigd cadeau. Het gebouw werd slecht ontworpen, gebouwd met inferieure bouwmaterialen, niet onderhouden en was lek als een mandje. Nu blijkt het ook nog eens niet conform de brandveiligheidseisen te zijn gebouwd. Tel daarbij op de torenhoge verwachtingen en de wonderlijke begrotingsdynamiek en je kunt voorspellen dat er problemen komen. Want als het subsidiebedrag in de kadernota en dat in de door de gemeente goedgekeurde begroting geen enkele overeenkomst vertonen, blijf je ook binnen begroting een bodemloze put. Ook werd er vanaf de opening in de gemeenteraad alleen maar luidkeels gesteggeld, wat niet bepaald bijdroeg aan het aantrekken van publiek en commerciële partijen voor de verhuurkant.”

En toen was daar de aanbestedingsprocedure om Castellum op een andere manier te exploiteren. “Nu de scheuren letterlijk en figuurlijk in het pand dreigen te ontstaan, gaat de gemeente haar al jarenlang gekoesterde ambitie een commerciële exploitant voor Castellum te vinden verwezenlijken. Middels een openbare aanbesteding waaraan de huidige exploitant niet mee kan doen. Allemaal mooi voor de beeldvorming, maar wie gaat deze commerciële exploitant bekostigen? De burger van Alphen aan den Rijn. De nieuwe exploitant krijgt jaarlijks een fiks bedrag aan subsidie mee om het theater commercieel uit te baten en mag wensen aandragen voor een nieuwe verbouwing, waardoor het theater wederom gesloten zal zijn. Misschien moet wethouder Van Zuylen eens bellen met zijn collega's in het land, die eerder ook dachten met een commerciële exploitant goedkoop uit te zijn. Zo moet vooral de burger van Zaltbommel op de blaren zitten als ze plaats nemen op het rode pluche van de Poorterij. De gemeente betaalde de rekeningen van de failliete commerciële exploitant om het theater voor de bevolking open te kunnen houden.”

Vrees voor verschraling

De medewerkers van Castellum vrezen verschraling met de komst van een nieuwe exploitant. “Als het aan het college ligt, kan er best gemorreld worden aan de voorwaarden waaraan het theater straks moet voldoen. Want kunnen er niet wat voorstellinkjes minder en zijn al die lokale maatschappelijke en culturele evenementen niet wat veel? Waar wij gevraagd werden 150 voorstellingen te draaien en 80 lokale evenementen te faciliteren, lijkt voor een commerciële partij 120 voorstellingen en 30 evenementen wel genoeg. Een verschraling die niet echt in lijn ligt met de nieuwe cultuurvisie die cultuur graag stevig wil verankeren in de Alphense samenleving. Schoolvoorstellingen, dansscholen, ondernemers en maatschappelijke partijen betalen straks de commerciële prijs voor hun uitvoering of bijeenkomst. Op een subsidie van de gemeente hoeven zij niet te rekenen, want zij zijn ondergeschikt aan dat prachtige commercieel belang.”

“De Raad heeft wel bedenkingen, maar die gaan vooral over terugkoop. Terugkoop als ook de commerciële uitbater niet voldoet aan de hooggespannen verwachtingen van de gemeente. Dat ze dan voor de derde keer opnieuw moeten beginnen, en wederom een zak met geld op tafel moeten leggen, is kennelijk geen punt van zorg.” Als het zo doorgaat wordt volgens de medewerkers van Castellum ook in Alphen, vrij naar Heijermans, het theater duur betaald.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 15:40

Gebiedsagenda onbekend bij inwoners

De Alphense gemeenteraad heeft donderdag 28 maart de Gebiedsagenda dorpen en wijken vastgesteld. Hierover is eerder uitgebreid gesproken. GroenLinks wil echter een wijziging: "Wij zien graag een actieplan om de Gebiedsagenda beter onder de aandacht van de inwoners te brengen." De gemeenteraad vindt dit voor nu niet nodig.

Advertorial Politiek plein vandaag 14:32

Gebiedsplan als visitekaartje

Naar aanleiding van een motie van GroenLinks gaat het college van Alphen aan den Rijn aan de slag met een betere communicatie rond de gebiedsagenda’s. Een gebiedsagenda is een plan om de leefbaarheid van een wijken of dorp te verbeteren. Betere communicatie hierover is volgens GroenLinks essentieel voor het slagen van de plannen. De motie werd mede ingediend door de andere oppositiepartijen: PvdA, SP, CU, SGP, FvD, RGL en ONS.

Politiek vandaag 13:19

Erfgoedfonds Alphen aan den Rijn voor 2024 weer gevuld

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft het Erfgoedfonds opnieuw gevuld. Vanuit dit fonds worden projecten op het gebied van beleving van erfgoed gesubsidieerd. Het gaat vooral om projecten die door groepen inwoners en kleine organisaties worden geïnitieerd.

Overige vandaag 10:53

Nieuwe voorzitter neemt het roer over bij Scouting Alphen

Op 28 maart heeft Dick Raaphorst, na meer dan 22 jaar voorzitterschap, het leiderschap van Scouting Alphen overgedragen aan Vincent Peters. Voor Vincent, een bekend gezicht op de vereniging, voelt deze nieuwe rol als een thuiskomst: "Ik ben zelf als welp op deze vereniging begonnen."