GroenLinks Alphen aan den Rijn

Boskoopse Villa van Teylingen gemeentelijk monument

Op initiatief van GroenLinks fractievoorzitter René Driesen is in de laatste gemeenteraadsvergadering van Alphen aan den Rijn een motie aangenomen om de monumentale Villa van Teylingen aan de Koninginneweg in Boskoop tot gemeentelijk monument te verklaren. Op deze manier hebben GroenLinks en mede-indieners PvdA, RijnGouweLokaal en CDA het pand behoed voor de sloop.

De villa werd enkele jaren geleden opgekocht door projectontwikkelaar Leyten uit Rotterdam, met de bedoeling het te slopen. Op deze manier zou plaats worden gemaakt voor een nieuwe Albert Heijn, als onderdeel van Plan Centrum Zuid. Dit plan is echter nooit uitgevoerd, omdat meer winkeloppervlak niet wenselijk meer bleek, gezien het veranderde winkelgedrag van consumenten. Toch deed Leyten eerder afgelopen zomer een sloopmelding, tot verbijstering van diverse raadsleden.

Driesen maakt zich al jaren hard voor het redden van dit pand, dat al jaren nauwelijks meer werd onderhouden. "Ik ben ontzettend blij met dit besluit. Ik vond het al onbegrijpelijk dat deze prachtige villa al jaren stond de verpieteren, dat het nu ook nog gesloopt zou worden zou absurd zijn. Het pand heeft een rijke historie en is beeldbepalend voor het Boskoopse centrum. Er zijn hier al te veel monumenten gesloopt, en de dorpskern dreigt te verloederen." Tot opluchting van Driesen legde de gemeente onder aansturing van wethouder Erik van Zuylen direct een zogenaamde ‘voorbescherming’ op zodra Leyten zijn sloopmelding had gedaan. Er werd een onderzoek ingesteld om te onderzoeken of de Villa van Teylingen in aanmerking kwam als gemeentelijk monument: dat bleek het geval.

"Na het positieve advies van de erfgoedcommissie was het zaak om de villa zo snel mogelijk ook daadwerkelijk aan te wijzen als monument", legt Driesen uit. "Samen met Helma van der Louw (CDA) werk ik hier al jaren aan, dus we hebben zo snel mogelijk een motie opgesteld, met ondersteuning van Ank de Groot (RGL) en Ernst Jan Straver (PvdA). We zijn ontzettend blij dat deze door een meerderheid van de raad is aangenomen. De motie roept het college ook op om in gesprek te gaan met de initiatiefnemers van een prachtig plan uit de Boskoopse samenleving, om over te gaan tot een goede herbestemming. Dit kan een begin zijn van de heropleving van het centrum!"


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Coronavirus in Alphen vandaag 15:22

Mobiel vaccinatieteam komt naar Moskee El Fath

Deze week staan er weer pop-up locaties in de regio van GGD Hollands Midden. Op vrijdag 3 december staat het mobiele vaccinatieteam bij Moskee El Fath in Alphen aan den Rijn.

Coronavirus in Alphen vandaag 14:29

GGD waarschuwt voor valse e-mails over verplichte boosterprik

Pas op voor valse e-mails uit naam van GGD GHOR Nederland. Daarvoor waarschuwt de GGD vandaag. Er zijn namelijk valse e-mails in omloop waarin staat dat elke senior in Nederland verplicht een boosterprik moet krijgen.