Alphens EV

Bouwen in de Gnephoekpolder is lange termijn planning

De provincie Zuid-Holland is tegen nieuwbouw in de Gnephoek. Daarnaast zijn aan de zuidrand bedrijven gevestigd die niet zomaar kunnen verhuizen. Bovendien is de gemeente  geen grondeigenaar. Op de lange termijn is de Gnephoekpolder echter de ideale locatie voor een nieuwe woonwijk aan de rand van Alphen-Stad.

Van de globaal onderzochte locaties is de Gnephoekpolder de enige die toekomstperspectief biedt als grote ontwikkellocatie voor woningbouw. Dat is een kwestie van lange adem. "Er zijn meer woningen nodig voor de stadsbewoners en hun kinderen, maar de stad is vol", zegt wethouder Gerard van As. "Er moet voor de toekomst een uitleglocatie komen waar we gefaseerd kunnen bouwen. Telkens op basis van wat er dan voor woningen nodig zijn."

Uit een onderzoek voor burgemeester en wethouders blijkt dat de enig mogelijke bouwlocatie op lange termijn de Gnephoekpolder is. De stad is inmiddels volgebouwd. Binnenstedelijk is de enige realistische grotere mogelijkheid het Rijnhavengebied, maar dat moet wachten op een eventuele verhuizing van de Alphense Zandhandel.

Bedrijven
De Gnephoek is echter ook niet zomaar ‘even’ vol te bouwen. De polder is natuurgebied en de provincie Zuid-Holland wil dat graag zo houden. Zelfs de zuidoostelijke hoek, omschreven als bouwlocatie in het coalitieakkoord, is niet op korte termijn beschikbaar. In de nabijheid zijn bedrijven gevestigd die dan verplaatst moeten worden en een daarvan, Schouten Olie, heeft een milieucontour.

Projectontwikkelaars
Een andere uitdaging is dat de grond grotendeels is opgekocht door projectontwikkelaars en bouwbedrijven. Agrariërs zonder opvolging verkochten hun weilanden om zelf met pensioen te kunnen gaan. Bedrijven verkochten bij vertrek eveneens hun gronden. Er zijn circa vijfentwintig verschillende eigenaren. Als Alphen aan den Rijn wil gaan bouwen, betekent dit dat grond moet worden gekocht of onteigend. Dat lijkt een dure zaak te worden. Anderzijds is er een mogelijkheid om met eigenaren in zee te gaan die dan zelf aan een bouwproject beginnen. Nadeel is dat een projectontwikkelaar winst moet maken en dus niet snel voor sociale woningen zal kiezen.

Uitleglocatie
"Als we in de Gnephoek willen bouwen, gaat dat nog heel lang duren. We willen deze polder graag als uitleglocatie aanwijzen", legt Van As uit. "Dan kan over een jaar of tien voorzichtig worden begonnen met bouwen in de polder zelf. We kunnen per fase specifiek woningen bouwen die passen bij de dan geldende demografische ontwikkeling van de stad." Dan kan de gemeente dus pas kiezen voor woningen die noodzakelijk zijn, zoals sociale huurwoningen en alternatieve woonvormen.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Cultuur vandaag 13:05

ROMEINEN De kade

Het Romeinse castellum in Alphen aan den Rijn, Albaniana, is gebouwd langs de oever van de rivier de Rijn. In de Romeinse tijd was de Oude Rijn de snelstromende hoofdstroom in de delta van de machtige rivier.

Calamiteiten vandaag 12:27

Omgewaaide boom verspert rijbaan

Op zondagochtend 29 maart is er een boom omgewaaid op de Zegerbaan (N207) bij Alphen. De brandweer heeft de boom inmiddels opgeruimd. 

Overige vandaag 10:01

Luisterlijn Rijnwoude in het leven geroepen

Voor veel mensen betekenen de coronamaatregelen veel minder bewegingsvrijheid en veel minder bezoek. Dat is moeilijk, want je mist een kletspraatje of een luisterend oor. Onder het motto 'Elkaar ondersteunen, zo doen we dat in Rijnwoude' is vorige week de Luisterlijn Rijnwoude gestart.

Overige gisteren 15:10

Help Maarten naar huis

De afgelopen weken is de hele wereld in de ban geraakt van het coronavirus. Voor veel mensen staat de wereld even stil. Voor Maarten van den Bergh, woonachtig in Alphen, was dit al even het geval. Hij liep vorig jaar een hoge dwarslaesie op bij een ongeluk.

Coronavirus in Alphen gisteren 14:08

Nieuwe coronabesmettingen, totaal 35 in Alphen

Voor de vijfde dag op rij zijn er nieuwe coronabesmettingen gemeld in de gemeente Alphen. Het nieuwe aantal officieel gemelde besmettingen staat nu op 35.