Gemeente Alphen aan den Rijn

Bouwlocatie Noordrand wordt verder onderzocht

Ondanks tegenstand van de provincie Zuid-Holland wil de gemeente Alphen aan den Rijn verder gaan met voorbereidingen van een bouwlocatie aan de Noordrand. Er wordt een masterplan uitgewerkt waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt.

De locatie Noordrand in de polder langs de Heuvelweg is de beste mogelijkheid om op middellange termijn te bouwen. De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn is het daarover eens met wethouder Gerard van As. De gemeente staat met dit standpunt wel recht tegenover gedeputeerde Anne Koning die pas na 2022 over deze locatie wil praten en dan alleen als er nieuwe cijfers zijn die dit nodig maken.

Er wordt een onderzoek gestart ondanks de tegenstand uit de provincie en tegenstand van de fractie van de VVD, die de locatie Noordrand wil afvoeren omdat de provincie tegen bouwen in de polder is. Zelfs de groene fracties gaan in de plannen voor het onderzoek mee, omdat er iets moet worden gedaan aan de bestaande woningnood en omdat een onderzoek inzicht geeft.

Het is de bedoeling dat de locatie Noordrand een overgangsgebied wordt tussen de stad en het platteland. Er is veel ruimte voor water en ook voor alternatieve energieopwekking. De buurt wordt ontsloten voor autoverkeer richting N207, verder ligt het in de bedoeling om fietspaden richting de Ambachtenbuurt aan te leggen. Daardoor wordt ook een recreatieve functie toegevoegd voor inwoners van de wijk Ridderveld.

De raad heeft donderdag 28 mei besloten dat er een landschappelijk raamwerk komt voor de Noordrand. De mogelijkheden van de locatie worden uitgewerkt in een masterplan. Er komt een participatiestrategie. En, verschillende beleidsplannen, zoals verstedelijking en mobiliteit, worden bij de voorbereidingen betrokken.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht vandaag 16:59

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 12 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van boerenprotesten bij de PI Alphen en gedumpte containers met drugsafval tot aan een beschermde waterspitsmuis die Van der Valk in de weg zit. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Advertorial Theater vandaag 15:33

Peter Pannekoek en Simone Kleinsma vervroegd in de verkoop

De voorbereidingen voor het nieuwe theaterseizoen dat in september van start gaat, zijn in volle gang. Hoewel het programma pas in mei bekend wordt gemaakt, kondigt Theater Castellum alvast twee grote namen aan: Peter Pannekoek komt in 2024 terug met ‘DNA’ en Simone Kleinsma is te zien in de gloednieuwe musical comedy ‘De Hospita’. Beide voorstellingen gaan vervroegd in de verkoop.

Oud Alphen vandaag 14:02

Oud Alphen: de vernieuwde Hofbrug was een ‘groote verbetering’

Wist jij dat je vroeger over de Hofbrug moest om naar het Hof van Alfen te gaan? Deze brug lag tussen de huidige Julianastraat en Prins Hendrikstraat. In de jaren ’30 werd de Hofbrug verbreed om het ook toegankelijk te maken voor auto’s.