Gemeente Alphen aan den Rijn

Bouwlocatie Noordrand wordt verder onderzocht

Ondanks tegenstand van de provincie Zuid-Holland wil de gemeente Alphen aan den Rijn verder gaan met voorbereidingen van een bouwlocatie aan de Noordrand. Er wordt een masterplan uitgewerkt waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt.

De locatie Noordrand in de polder langs de Heuvelweg is de beste mogelijkheid om op middellange termijn te bouwen. De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn is het daarover eens met wethouder Gerard van As. De gemeente staat met dit standpunt wel recht tegenover gedeputeerde Anne Koning die pas na 2022 over deze locatie wil praten en dan alleen als er nieuwe cijfers zijn die dit nodig maken.

Er wordt een onderzoek gestart ondanks de tegenstand uit de provincie en tegenstand van de fractie van de VVD, die de locatie Noordrand wil afvoeren omdat de provincie tegen bouwen in de polder is. Zelfs de groene fracties gaan in de plannen voor het onderzoek mee, omdat er iets moet worden gedaan aan de bestaande woningnood en omdat een onderzoek inzicht geeft.

Het is de bedoeling dat de locatie Noordrand een overgangsgebied wordt tussen de stad en het platteland. Er is veel ruimte voor water en ook voor alternatieve energieopwekking. De buurt wordt ontsloten voor autoverkeer richting N207, verder ligt het in de bedoeling om fietspaden richting de Ambachtenbuurt aan te leggen. Daardoor wordt ook een recreatieve functie toegevoegd voor inwoners van de wijk Ridderveld.

De raad heeft donderdag 28 mei besloten dat er een landschappelijk raamwerk komt voor de Noordrand. De mogelijkheden van de locatie worden uitgewerkt in een masterplan. Er komt een participatiestrategie. En, verschillende beleidsplannen, zoals verstedelijking en mobiliteit, worden bij de voorbereidingen betrokken.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 20:01

MINERVA Theater

Er moet opnieuw geld worden bijgelegd bij Theater Castellum. Nu gebeurt dat elk jaar, dus we hoeven hier niet verbaasd over te zijn. Deze keer al helemaal niet, want het is een gevolg van de coronacrisis. Iedereen staat nu in het rood speciaal in de culturele sector.

Voor Kinderen gisteren 17:21

Culturenplein op het Topaasplantsoen feestelijk geopend

Onder toeziend oog van veel publiek is op vrijdagmiddag 10 juli het Culturenplein aan het Topaasplantsoen in Alphen geopend. Wethouder Gert-Jan Schotanus was aanwezig bij de onthulling van het bord.

Overige gisteren 16:08

Goedkeuring Zorgunit voor Maarten van den Bergh

Maarten van den Bergh, woonachtig in Alphen, liep vorig jaar een hoge dwarslaesie op bij een ongeluk. Sindsdien staat zijn wereld op zijn kop. Maar nu is er goed nieuws voor Maarten: er is overeenstemming bereikt over het plaatsen van een zorgunit.

Overige gisteren 15:12

Scootmobielruimte voor bewoners aan de Aardster

Voorheen moesten de bewoners van de Aardster in Alphen hun scootmobiel in de galerij stallen, maar daar komt verandering in. Vanaf volgende week kunnen zij namelijk gebruikmaken van een nieuwe scootmobielruimte naast het gebouw.