Gemeente Alphen aan den Rijn

Bouwlocatie Noordrand wordt verder onderzocht

Ondanks tegenstand van de provincie Zuid-Holland wil de gemeente Alphen aan den Rijn verder gaan met voorbereidingen van een bouwlocatie aan de Noordrand. Er wordt een masterplan uitgewerkt waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt.

De locatie Noordrand in de polder langs de Heuvelweg is de beste mogelijkheid om op middellange termijn te bouwen. De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn is het daarover eens met wethouder Gerard van As. De gemeente staat met dit standpunt wel recht tegenover gedeputeerde Anne Koning die pas na 2022 over deze locatie wil praten en dan alleen als er nieuwe cijfers zijn die dit nodig maken.

Er wordt een onderzoek gestart ondanks de tegenstand uit de provincie en tegenstand van de fractie van de VVD, die de locatie Noordrand wil afvoeren omdat de provincie tegen bouwen in de polder is. Zelfs de groene fracties gaan in de plannen voor het onderzoek mee, omdat er iets moet worden gedaan aan de bestaande woningnood en omdat een onderzoek inzicht geeft.

Het is de bedoeling dat de locatie Noordrand een overgangsgebied wordt tussen de stad en het platteland. Er is veel ruimte voor water en ook voor alternatieve energieopwekking. De buurt wordt ontsloten voor autoverkeer richting N207, verder ligt het in de bedoeling om fietspaden richting de Ambachtenbuurt aan te leggen. Daardoor wordt ook een recreatieve functie toegevoegd voor inwoners van de wijk Ridderveld.

De raad heeft donderdag 28 mei besloten dat er een landschappelijk raamwerk komt voor de Noordrand. De mogelijkheden van de locatie worden uitgewerkt in een masterplan. Er komt een participatiestrategie. En, verschillende beleidsplannen, zoals verstedelijking en mobiliteit, worden bij de voorbereidingen betrokken.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Stadsdichter vandaag 09:47

Hittegolf: een gedicht van de Alphense stadsdichter

Deze zomer deelt stadsdichter Lars Ferwerda elke week een gedicht. Het thema? Dat is uiteraard Alphen aan den Rijn. Zo maak jij op een andere manier kennis met onze woonplaats. Dit keer: de Zegerplas.

Weer in Alphen gisteren 14:12

Komend weekend veel vallende sterren te zien

Je hebt er vast wel eens van gehoord, vallende sterren! Kleine lichtflitsjes die met hoge snelheid door de lucht, de ene feller en groter dan de ander. Deze vallende sterren worden veroorzaakt door stofdeeltjes uit de ruimte die met hoge snelheid de dampkring van onze Aarde binnendringen, en vervolgens opbranden. Met als gevolg, een lichtflits! 

Advertorial Overige gisteren 11:08

Bramsoosboot wegens succes herhaald

Genieten op het water met een overheerlijk frietje? Dat kan! Brugwachtertje aan den Rijn en Overbuurman Bram Ladage varen opnieuw met de BramSoosboot.