Alphens EV

Bovenbouw Scala wellicht naar Oude Raadhuis

Alphen aan den Rijn zit al jaren in haar maag met het voormalige Raadhuis aan het Burgemeester Visserpark. Wethouder Gerard van As heeft geopperd om het gebouw aan het Scala College te verhuren als huisvesting voor hun bovenbouw. Nu er een idee is, moet dat met de gemeenteraad worden besproken voordat vervolgstappen worden genomen.  

Het vinden van een culturele gebruiker van het Oude Raadhuis aan het Burgemeester Visserpark is mislukt. Dit wordt al een aantal jaren geprobeerd en elk initiatief haakt om verschillende redenen af. Zo kwam de komst van een Popmuseum niet rond, omdat de exploitatie niet voldoende was.

Het Scala heeft nu interesse voor het pand om te gebruiken voor de bovenbouw van het VWO. Het Oude Raadhuis is als gebouw geschikt te maken voor gebruik door een school. Wel blijven het bordes, trappenhuis en trouwzaal openbaar en in gebruik tijdens Dodenherdenking en trouwpartijen.

Muziekschool
Na jaren van gebruik als muziekschool, eerst vast en later tijdelijk, is het Oude Raadhuis toe aan een nieuwe definitieve bestemming. Samen met de huidige gebruiker, de muziekschool huurt het pand, wordt voor hen een nieuw onderkomen gezocht. Vanuit de muziekschool zal hiervoor een eisenpakketje worden opgesteld.

Ruimtegebrek
Inmiddels wordt het pand gerepareerd en gerenoveerd om achterstallig onderhoud weg te werken. Het gaat tenslotte om een monument. In het monument zal mogelijk het Scala een onderkomen vinden. De school kampt met ruimtegebrek, zelfs na ingebruikname van het nieuwe pand aan de Henri Dunantweg.

Goedkeuring gemeenteraad
De Alphense gemeenteraad wil dat het pand in bezit blijft van de gemeente zelf. Daarom moet een huurder worden gevonden die het pand een culturele of acceptabele commerciële functie, bijvoorbeeld kantoren, geeft. Appartementen vindt de gemeenteraad niet acceptabel.

Nu het Scala interesse toont, zal wethouder Van As de gemeenteraad verzoeken om de functie als school goed te keuren. Het gebouw blijft in ieder geval eigendom van de gemeente. De kosten voor een verbouwing komen uit het potje voor onderwijshuisvesting.

Oude Raadhuis.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Oud Alphen gisteren 16:54

Oud Alphen: De Raadhuisstraat

De Raadhuisstraat, de straat waar het kantoor van Alphens.nl nu staat, is genoemd naar het oude raadhuis van de voormalige gemeente Aarlanderveen. Na eeuwenlang vergaderd te hebben in herbergen als de Vergulde Wagen kreeg de toenmalige gemeente Aarlanderveen in de 19e eeuw een eigen raadhuis.

Advertorial Theater gisteren 15:41

Ronald Goedemondt komt naar Castellum

Goed nieuws: Ronald Goedemondt speelt momenteel zijn achtste avondvullende cabaretprogramma. Overal is hij tot en met december 2022 uitverkocht. Castellum heeft het echter voor elkaar gekregen dat hij op zondag 19 maart 2023 zijn voorstelling ‘Met knielende knikjes’ speelt voor het Alphense publiek. De kaartverkoop start op 13 december om 13:00 uur.

Politiek plein gisteren 14:29

Inbreng ChristenUnie in debat over begroting

Op 3 november 2022 werd in de gemeenteraad de begroting voor 2023 besproken en het beleid dat hiermee gevoerd zal gaan worden. Dit beleid is samengevat in het uitvoeringsprogramma 'Zichtbaar en dichtbij' van de coalitiepartijen. Aan dit debat leverde de ChristenUnie-fractie een inhoudsvolle bijdrage.

Feestdagen gisteren 13:12

Laat je vuurwerkafval ophalen op 2 januari 2023

Van het aftelen tot 00:00 uur en vuurwerk afsteken naar vuurwerkafval waar je niet zo veel mee kan. Voor het opruimen van dit vuurwerkafval wordt door de gemeente Alphen aan den Rijn een oplossing bedacht.

Limesjaar 2022 gisteren 11:58

ROMEINEN Rantsoenen

Het Romeinse leger zorgt normaal gesproken goed voor haar manschappen. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk. De commandant moet voor voldoende rantsoenen zorgen en dat is zelfs in vredestijd een behoorlijke klus.

Advertorial Horeca gisteren 10:37

Dit jaar een unieke kerst bij restaurant Bon Bini

Restaurant Bon Bini in de Hooftstraat in Alphen aan den Rijn komt dit jaar met een uniek concept. Op eerste kerstdag 2022 kun jij bij Bon Bini, in samenwerking met de chef, zelf jouw kerstdiner samenstellen.